Detalhes do Documento

Azorean macroalgae as a food supplement: determination of proteins, fiber, and ...

Autor(es): Paiva, Lisete S. cv logo 1 ; Lima, Elisabete M. C. cv logo 2 ; Baptista, José A. B. cv logo 3 ; Patarra, Rita F. cv logo 4 ; Neto, Ana I. cv logo 5

Data: 2012

Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/10400.3/2212

Origem: Repositório da Universidade dos Açores

Assunto(s): Macroalgae; Nutritional Value; Fiber; Protein; Total Lipids; Carbohydrates


Descrição
11º Encontro de Química dos Alimentos (11EQA). Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal, 16-19 de Setembro. This study evaluates the chemical composition (proteins, fiber, total lipids, total carbohydrates and ash) os selected macroalgae common at the Azorean shores with potencial nutricional value for human food suplement. The protein content ranged from 2.86% to 18.48% of dry weight (DW) for Padina pavonica and Codium adhaerens, respectively and fiber ranged from 31.02% to 69.10% of DW for Codium adhaerens and Cystoseira humilis, respectively. The total of lipids ranged from 1.55% to 5.20% of DW for Cystoseira humulis and Codium adhaerens, respectively, and the total of carbohydrates ranged from 7,61% to 16.78% for Padina pavonica and Codium adhaerens, respectively.
Tipo de Documento Documento de conferência
Idioma Inglês
delicious logo  facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
degois logo
mendeley logo

Documentos Relacionados



    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia