Detalhes do Documento

Why do food and drink smell like earth?

Autor(es): Paterson, R. R. M. cv logo 1 ; Venâncio, Armando cv logo 2 ; Lima, Nelson cv logo 3

Data: 2007

Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/1822/7567

Origem: RepositóriUM - Universidade do Minho

Assunto(s): Geosmin; Patulin; Penicillium expansum; Botrytis cinerea


Descrição
Fungi have long been associated with earthy odours. One of the main contributors to this odour is geosmin, a sesquiterpenoid metabolite produced by soil living fungi. Some food commodities are liable to contamination by geosmin producing fungi. Under favourable environmental conditions the production of geosmin occurs. One of the producers of geosmin in fruits is Penicillium expansum which also produces the mycotoxin patulin. Recent reports indicate that geosmin production by P. expansum is stimulated by Botrytis cinerea. However, the effect on patulin production is not known. The above issues will be discussed in this contribution.
Tipo de Documento Parte ou capítulo de livro
Idioma Inglês
delicious logo  facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
degois logo
mendeley logo

Documentos Relacionados



    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia