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Fermentation performance of a recombinant lactose-consuming flocculating Saccha...

Autor(es): Guimarães, Pedro M. R. cv logo 1 ; Klein, Jaroslav cv logo 2 ; Domingues, Lucília cv logo 3 ; Teixeira, J. A. cv logo 4

Data: 2005

Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/1822/4685

Origem: RepositóriUM - Universidade do Minho

Assunto(s): Fermentation; Lactose; Ethanol; Recombinant S. cerevisiae; Cheese whey; Fermentação; Lactose; Etanol; S. cerevisiae recombinante; Soro do queijo


Descrição
In recent years, there has been a growing interest in bioreactors utilizing immobilized or flocculating cells in continuous process in order to improve the bioprocess productivity. One of possible promising implementations of continuous flocculation yeast system is bioremediation of cheese whey by means of alcoholic fermentation of lactose. The aim of this work was to carry out a kinetic analysis of alcoholic fermentation of lactose using strain NCYC869-A3/T1, a recombinant Saccharomyces cerevisiae flocculent strain expressing both the LAC4 (coding for b-galactosidase) and LAC12 (lactose permease) genes of Kluyveromyces lactis. Fermentations were performed in a 600 mL bubble column bioreactor, with different initial lactose concentrations. The lactose was completely consumed in all the fermentations. The maximum specific growth rate was found to increase with initial lactose concentration, reaching its maximum at 20 g L-1 initial lactose (doubling time of about 2 h). At higher initial lactose concentrations, specific growth rate decreased, indicating that the effect of substrate inhibition had become significant. The maximum ethanol concentration produced increased linearly when the initial lactose concentration was increased between 5 and 200 g L-1. However, the ethanol yields obtained were low (45 60% of the theoretical value), probably because of the high aeration rates used. In shake-flask fermentations, in conditions of micro aeration, the yeast was unable to completely consume 200 g L-1 initial lactose, producing a maximum of 57 g L-1 ethanol (which is about the same concentration produced in the bioreactor from complete consumption of 200 g L-1 lactose). Probably, the yeast has low ethanol tolerance and the ethanol produced inhibits further lactose fermentation. Ethanol productivity increased with increasing initial lactose concentration up to 150 g L-1 (1.23 g L-1 h-1). Further increase in initial lactose to 200 g L-1 led to a slight decrease in ethanol productivity. Recentemente, tem havido um interesse crescente em biorectores que utilizam células imobilizadas ou floculantes em processos contínuos, para melhorar a productividade dos bioprocessos. Uma das possíveis e promissoras aplicações de sistemas contínuos com células de levedura floculante é a bioremediação do soro do queijo, através da fermentação alcoólica da lactose. O objectivo deste trabalho foi fazer uma análise cinética da fermentação alcoólica da lactose utilizando a estirpe NCYC869-A3/T1, uma estirpe recombinante de S. cerevisiae floculante que expressa os genes LAC4 (codifica a b-galactosidase) e LAC12 (permease da lactose) de Kluyveromyces lactis. As fermentações foram feitas numa coluna de bolhas de 600 mL, com diferentes concentrações iniciais de lactose. A lactose foi consumida completamente em todas as fermentações. A taxa específica de crescimento máxima ampliou com o aumento da concentração inicial de lactose, atingindo o valor máximo para uma concentração inicial de lactose de 20 g L-1 (tempo de duplicação de aproximadamente 2 h). Com concentrações iniciais de lactose mais elevadas, a taxa específica de crescimento diminuiu, indicando que o efeito da inibição pelo substrato se tornou significativo. A concentração máxima de etanol produzido ampliou linearmente com o aumento da concentração incial de lactose entre 5 e 200 g L-1. Contudo, os rendimentos em etanol obtidos foram baixos (45 60 % do valor teórico), provavelmente devido às elevadas taxas de arejamento utilizadas. Em fermentações realizadas em matrazes agitados, em condições de micro-arejamento, a levedura foi incapaz de consumir completamente uma concentração inicial de lactose de 200 g L-1, produzindo um máximo de 57 g L-1 de etanol (aproximadamente a mesma concentração produzida no biorector a partir do consumo completo de 200 g L-1 de lactose). Provavelmente, a levedura tem uma baixa tolerância ao etanol, e o etanol produzido inibiu a fermentação da lactose que restava. A productividade em etanol ampliou com o aumento da concentração inicial de lactose até 150 g L-1 (1.23 g L-1 h-1). O aumento da concentração inicial de lactose para 200 g L-1 conduziu a um ligeiro decréscimo da productividade em etanol.
Tipo de Documento Artigo
Idioma Inglês
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