Description
The global prevalence of overweight and obesity in children is growing. A number of
eating patterns have been associated with different risks of overweight. Sugar sweetened
beverages have received considerable attention as potential sources of energy in liquid
form that could be responsible for body weight gain.
Objective: Evaluate the association between fluid intake and overweight in schoolchildren.
Material and methods: The final sample of the study includes 1675 children schools between 5 and 10 years old, after excluding dietary misreporting and questionnaires
with incomplete information. After parental written consent, children’s height and
weight were measured according to international standards, and body mass index was
calculated. The definition of overweight was based on average centiles according to
the International Obesity Task Force cutoffs. We administered a questionnaire to
parents that included information about physical activity, dietary intake (food frequency
questionnaire that included information on milk, vegetable soup, cola, ice-tea and
other sugar-sweetened beverages) and socio-demographic information. Adjusted odds
ratios were computed using logistic regression.
Results: We found a high prevalence of overweight (including obesity) being 36,6%
for girls, and 38,8% for boys. In girls the probability of being overweight increased
significantly for those having low consumption of vegetable soup (equal or lower than
the median) compared to those with high consumption (higher than the median), even
after adjusting for confounders (OR = 0,68, CI 95% 0,48-0,96, p = 0,030). We didn’t find
any significant association between sugar sweetened beverages and milk intake with
overweight in both genders.
Conclusion: In girls, high vegetable soup consumption significantly decreased the
probability of being overweight, independently of other characteristics. A obesidade infantil atinge dimensões epidémicas. Entre os factores alimentares considerados
susceptíveis de aumentar o risco de obesidade, inclui-se o consumo de bebidas
açucaradas e de energia sob a forma líquida.
Objectivo: Avaliar a associação entre a ingestão de alimentos fluidos e o excesso de peso
em crianças.
Material e métodos: A amostra final do estudo inclui 1675 crianças dos cinco aos 10 de
idade (de 35 escolas do Porto), após eliminar os questionários incorrectamente preenchidos
ou com valores implausíveis de ingestão energética. Depois de recebermos as declarações
de consentimento informado preenchidas e assinadas pelos respectivos pais/
encarregados de educação, avaliámos o peso e a altura de acordo com os procedimentos
internacionalmente recomendados, e calculámos o índice de massa corporal; definiu-se
excesso de peso segundo os critérios da International Obesity Task Force. Os pais/
encarregados de educação das crianças preencheram um inquérito com dados relativos à
família, actividade física e ingestão alimentar (questionário de frequência de consumo
alimentar que incluía a avaliação da ingestão de leite, sopa de hortícolas, colas, ice-tea e
outros refrigerantes/sumos/nectáres) da criança. Foram utilizados modelos de regressão
logística, por sexo, de forma a estimar a magnitude da associação entre o consumo de
fluidos e o estado ponderal das crianças, com ajuste para confundidores.
Resultados: Destacam-se como principais resultados, a elevada prevalência de excesso
de peso e obesidade (36,6%, para raparigas, e 38,8% para rapazes). Nas raparigas, a
ocorrência de excesso de peso e obesidade foi significativamente maior nas que tinham
baixo consumo de sopa (igual ou inferior à mediana) (OR = 0,609, IC 95% 0,44-0,83, p =
0,002), relativamente às que tinham ingestão elevada (superior à mediana), mesmo após
ajuste para confundidores (OR = 0,68, IC 95% 0,48-0,96, p = 0,030). Não se encontraram
associações significativas entre a ingestão de bebidas açucaradas ou leite e a ocorrência
de excesso de peso nas crianças de ambos os sexos.
Conclusão: Dos alimentos fluidos avaliados apenas o consumo de sopa protegeu significativamente
as raparigas da ocorrência de excesso de peso, independentemente de
outras características.