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Cytotoxicity of portuguese propolis: the proximity of the in vitro doses for tu...

Calhelha, Ricardo C.; Falcão, Soraia; Queiroz, Maria João R.P.; Vilas-Boas, Miguel; Ferreira, Isabel C.F.R.

With a complex chemical composition rich in phenolic compounds, propolis (resinous substance collected by Apis mellifera from various tree buds) exhibits a broad spectrum of biological activities. Recently, in vitro and in vivo data suggest that propolis has anticancer properties, but is the cytoxicity of propolis specific for tumor cells? To answer this question, the cytotoxicity of phenolic extracts from Port...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Antioxidant activity of aminodiarylamines in the thieno[3,2-b]pyridine series: ...

Calhelha, Ricardo C.; Peixoto, Daniela; Vilas-Boas, Miguel; Queiroz, Maria João R.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.

The antioxidant activity of the aminodi(hetero)arylamines, prepared by C-N coupling of the methyl 3-aminothieno[3,2-b]pyridine-2-carboxylate with bromonitrobenzenes and further reduction of the obtained nitro compounds, was evaluated by chemical, biochemical and electrochemical assays. The aminodi(hetero) arylamine with the amino group ortho to the NH and a methoxy group in para, was the most efficient in radic...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Potentiating effects of honey on antioxidant properties of lemon flavoured blac...

Pereira, Carla; Barros, Lillian; Vilas-Boas, Miguel; Ferreira, Isabel C.F.R.

Health benefits including antioxidant potential of black tea (Camellia sinensis), lemon (Citrus limon) and honey bees (Apis mellifera) have been extensively reported. Nevertheless, nothing is reported about the effects of their concomitant use. Herein, those effects were evaluated in infusions of lemon-flavoured black tea with three different kinds of honey (light amber, amber and dark amber) from Lavandula sto...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Radical scavenging activity, lipid peroxidation inhibition and redox profile of...

Calhelha, Ricardo C.; Vilas-Boas, Miguel; Queiroz, Maria João R.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.

The reducing properties of diarylamines make them very important as antioxidants, especially as radical scavengers as it has been demonstrated by our and other research groups [1 -3]. Three di(hetero)arylamines were prepared by C- N coupling of the methyl3-amino-6-bromothieno(3,2- b]pyridine-2-carboxylate with bromonitrobenzenes and further reduced to the amino compounds 1a-c (Scheme) (4].

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

A apicultura em modo de produção biológico: identificação dos principiais entra...

Cabo, Paula; Dias, Luis G.; Vilas-Boas, Miguel; Gomes, Mário

A apicultura é uma atividade importante, considerada estratégia para o desenvolvimento sustentável do território pela notável ação que desempenha no mundo rural e no meio ambiente. É uma atividade conservadora, de fácil manutenção, de baixo custo inicial em relação às demais atividades agropecuárias, e uma das poucas no ramo da agropecuária que preenche os requisitos base da sustentabilidade: (a) o económico, p...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

The evolution and current status of organic beekeeping in Portugal

Gomes, Mário; Cabo, Paula; Dias, L.G.; Casaca, João; Gonçalves, Manuel; Vilas-Boas, Miguel

The Portuguese beekeeping sector is one of the most resilient and persistent farming activities in the last decade. In the last five years, the figures reveal a counter cycle behavior with an increment in the number of colonies, apiaries and beekeepers, as shown in the National Beekeeping Program: there are 16.403 beekeepers with a total of 550.757 colonies. Following the same positive trend, the conversion fro...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Vantagens e dificuldades da apicultura Portuguesa em modo de produção biológico

Gomes, Mário; Dias, L.G.; Cabo, Paula; Vilas-Boas, Miguel; Casaca, João

Em Portugal, segundo dados oficiais de 2010 da Direção Geral de Alimentação e Veterinária, a apicultura em Portugal é realizada por 17.291 apicultores com um total de 562.557 colonias. Estes números incluem um número reduzido de 119 operadores registados no modo de produção biológico, com um total de 15.927 colonias. A atividade apícola em modo de produção biológico em Portugal esta assim muito abaixo de outros...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

A apicultura em modo de produção biológico: identificação dos principais entrav...

Cabo, Paula; Casaca, Mário; Dias, L.G.; Vilas-Boas, Miguel

A apicultura é uma atividade importante, considerada estratégia para o desenvolvimento sustentável do território pela notável ação que desempenha no mundo rural e no meio ambiente. É uma atividade conservadora, de fácil manutenção, de baixo custo inicial em relação às demais atividades agropecuárias, e uma das poucas no ramo da agropecuária que preenche os requisitos base da sustentabilidade: (a) o económico, p...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Trade barriers and economic impact of organic beekeeping in Portugal

Gomes, Mário; Casaca, João; Cabo, Paula; Dias, L.G.; Vilas-Boas, Miguel

In Portugal, according to the official data provided by the Portuguese Veterinary Authority), available in the Report of the National Beekeeping Program 2010, beekeeping is carried out by 17.291 beekeepers, which own a total of 562.557 colonies. According to the Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) this represents only 3,6% of the economic value of the Portuguese organic production, given that only ...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Honey as a potentiator in the bioactivity of lemon flavoured black tea.

Pereira, Carla; Silva, Alexandra; Barros, Lillian; Vilas-Boas, Miguel; Ferreira, Isabel C.F.R.

Honey plays an important role in human health by combating damage caused by oxidizing agents, namely reducing the risk of heart disease, cancer, immune-system decline, cataracts, and inflammatory processes, among others. The antioxidant activity of honey has been extensively reported and attributed to the anti oxidants present that include both enzymatic and non-enzymatic substances (Ferreira et al., 2009). The...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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