Dissertação de mestrado em Biologia Molecular, Biotecnologia e Bioempreendedorismo em Plantas ; Cardosin A and B are aspartic proteinases from Cynara cardunculus L. and a role during several important developmental stages of the plant have been suggested for cardosins namely during plant reproduction and seed germination. In order to participate in these events, cardosins must accumulate and traffic to differe...
Wild mushrooms are widely appreciated not only for their organoleptic and nutritional properties, but also for their medicinal potential due to the accumulation of bioactive compounds. They have been described as a source of many antioxidant compounds such as phenolic compounds, tocopherols, ascorbic acid and carotenoids (1]. In the present work, the antioxidant properties of two wild Lactarius species from the...
Mushrooms comprise a vast and not yet totally explored source of powerful new pharmaceutical products. In particular, and most importantly for modern medicine, they represent an unlimited source of compounds which are modulators of tumour cell growth [1]. In the present work, the anti-proliferative properties of two methanolic extracts of wild mushroom species from the Northeast of Portugal (Leccinum vulpinum W...
Os cogumelos são muito apreciados, não apenas pelas suas propriedades organoléticas e nutricionais, mas também pelo seu potencial medicinal e capacidade de produção e acumulação de compostos bioativos. As suas propriedades antioxidantes e antitumorais têm sido amplamente documentadas, nomeadamente, pelo nosso grupo de investigação [1,2]. No entanto, das numerosas espécies que caracterizam a micoflora transmonta...
Wild-growing mushrooms consumption has been preferred to cultivated species in many countries of central and Eastern Europe and the majority of the collected mushrooms are used for pickers' own consumption. Hence, in recent times, the consumption of mushrooms has risen greatly, comprising a large number of species with excellent properties, being rich in protein and minerals and low in calories [1]. Another rea...
Tese de mestrado em Bioquímica, apresentada à Universidade de Lisboa, através da Faculdade de Ciências, 2012 ; O objectivo deste trabalho intitulado ““Structural and functional characterization of the bacterial ferrous homeostasis protein FeoA” consistiu na determinação da estrutura e função da proteína FeoA da bacteria E.coli. A principal via bacteriana de entrada do ferro ferroso é através do sistema Feo qu...
Os cogumelos são uma excelente fonte de proteínas, glúcidos, fibras e vitaminas. Constituem um alimento muito apreciado devido essencialmente ao seu aroma e textura, sendo preparados/processados de diversas formas, ou utilizados como aromatizantes em sopas e molhos [1]. São ainda conhecidos pela sua bioatividade, quer antimicrobiana, antitumoral ou antioxidante. Neste trabalho, avaliou-se a atividade antioxidan...
Neste trabalho, avaliou-se a atividade antioxidante de diferentes misturas de Marasmius oreades e Boletus edulis (12,5/87,5, 25/75, 50/50, 75/25, 87,5/12,5) e comparou-se com os controlos (amostras individuais), com o objetivo de verificar qual das misturas contribui para efeitos sinergistas. As propriedades antioxidantes foram avaliadas por quatro métodos químicos e bioquímicos, sendo ainda determinados os fen...
In a previous work, we reported the presence of Marasmius oreades in mixtures with antioxidant synergistic effects, and the mixture Boletus edulis and Marasmius oreades (50% of each) as having the highest antioxidant activity, but without synergism among the phenolic extracts. Herein, phenolic and polysaccharidic extracts from both species were combined in different proportions (12.5, 25, 50, 75 and 87.5%) and ...
Os cogumelos são muito apreciados pelas suas propriedades organolépticas e nutricionais, mas também pelas suas propriedades medicinais devido à acumulação de metabolitos bioactivos [1,2]. Neste trabalho, apresentaremos uma análise metabolómica dirigida em espécies silvestres do género Boletus provenientes do Nordeste de Portugal: B. aereus, B. edulis, B. reticulatus (comestíveis), B. purpureus, B. satanas e B. ...
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