Encontrados 720 documentos, a visualizar página 1 de 72

Ordenado por Data

A normalização contabilística das microentidades: análise comparativa face à no...

Ferreira, Isabel; Rua, Susana

Em resultado do processo harmonizador da contabilidade ao nível da União Europeia, Portugal e os demais Estados-membros, viram necessidade de adaptar a sua normalização contabilística às Normas Internacionais de Contabilidade adotadas pela União Europeia, de forma a garantir uma maior comparabilidade da informação financeira das empresas dos diversos países. Consequentemente, foi aprovado, em Portugal, no ano 2...

Data: 2014   |   Origem: CiencIPCA

Quanta lactose há no meu iogurte?

Borges, Tânia; Ferreira, Isabel; Pinho, Olívia; Trindade, Eunice; Pissarra, Susana; Amil, Jorge

Introdução: O leite e os seus derivados são os fornecedores de lactose na alimentação. Naturalmente, os produtos lácteos fermentados, como o iogurte, apresentam menor teor de lactose, que pode ser variável dependendo dos ingredientes usados na sua produção. Dada a grande variedade de produtos e sobremesas lácteas hoje disponíveis no mercado, pretendeu-se conhecer a concentração de lactose dos iogurtes. Métodos:...

Data: 2014   |   Origem: Acta Pediátrica Portuguesa

Composição do Leite de Mulher, do Leite de Vaca e das Fórmulas de Alimentação I...

Ferreira, Isabel M.P.L.V.O.

O leite de mulher tem sido usado como guia na elaboração de fórmulas para alimentação infantil. Neste artigo é feito um resumo sobre a avaliação da composição do leite de mulher e a composição do leite de vaca no que respeita aos constituintes maioritários (proteína, gordura, hidratos de carbono e cinzas) e constituintes minoritários da fracção azotada não proteica (taurina e outros aminoácidos livres, nucleóti...

Data: 2014   |   Origem: Acta Pediátrica Portuguesa

Mediterranean non-cultivated vegetables as dietary sources of compounds with an...

Morales, Patricia; Ferreira, Isabel C.F.R.; Carvalho, Ana Maria; Sánchez Mata, María de Cortés; Cámara Hurtado, Montaña; Fernández-Ruiz, Virginia

Non-cultivated vegetables whose basal leaves have been traditionally consumed in Spain were evaluated for their potential in human nutrition, considering vitamin C, organic acids, tocopherols, phenolics and flavonoids, and antioxidant activity. As far as we know, this is the first report on organic acids and vitamin C of Anchusa azurea and Apium nodiflorum, on tocopherols of Anchusa azurea, Beta vulgaris, Chond...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Effects of gamma irradiation on chemical composition and antioxidant potential ...

Ferrreira, Ângela; Barreira, João C.M.; Antonio, Amilcar L.; Oliveira, M.B.P.P.; Martins, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.

It was previously demonstrated that gamma irradiation was the processing technology with the highest capacity to maintain the chemical profile of fresh Macrolepiota procera wild mushroom, when compared to freeze-dried or oven-dried samples. Herein, it was aimed to evaluate gamma irradiation effects on processed samples. Chemical composition and antioxidant potential of irradiated (0.5 and 1 kGy) fresh, frozen a...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Chemical composition, antimicrobial, antioxidant and antitumor activity of Thym...

Nikolić, Miloš; Glamočlija, Jasmina; Ferreira, Isabel C.F.R.; Calhelha, Ricardo C.; Fernandes, Ângela; Marković, Tatjana; Marković, Dejan

Aromatic plant species of genus Thymus are important medicinal plants, highly recommended due to a range of therapeutic properties of their essential oils, commonly known as thyme oil: antirheumatic, antiseptic, antispasmodic, antimicrobial, cardiac, carminative, diuretic and expectorant. The oil is also beneficial in boosting the immune system and helps to fight colds, flu, infectious diseases and chills. It i...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Cytotoxicity of Coprinopsis atramentaria extract, organic acids and their synth...

Heleno, Sandrina A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Calhelha, Ricardo C.; Esteves, Ana Paula; Martins, Anabela; Queiroz, Maria João R.P.

Coprinopsis atramentaria is a wild edible mushroom whose methanolic extract revealed a marked antioxidant activity; p-hydroxybenzoic (HA), p-coumaric (CoA) and cinnamic (CA) acids were identified in the extract. In the present work, the cytotoxicity of C. atramentaria extract, previously identified organic acids and their synthesized derivatives (methylated compounds and protected glucuronides) was evaluated. A...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Synergisms in antioxidant and anti-hepatocellular carcinoma activities of artic...

Pereira, Carla; Calhelha, Ricardo C.; Barros, Lillian; Queiroz, Maria João R.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.

Artichoke, borututu and milk thistle are three medicinal plants well-known for their capacity to prevent oxidative stress and many liver diseases. In a previous work, we reported the bioactivity of infusions and pills based on these plants; herein, the aim was to provide scientific information about the antioxidant and anti-hepatocellular carcinoma activities of syrups based on these medicinal plants and evalua...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Development of a novel methodology for the analysis of ergosterol in mushrooms

Barreira, João C.M.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.

Sterols are important molecules in the unsaponifiable fraction of several matrices. Ergosterol, which is an important vitamin D2 precursor, is clearly the main sterol in mushrooms. Herein, an analytical method for ergosterol determination in cultivated and wild mushrooms was developed using high-performance liquid chromatography coupled to ultraviolet detection. The chromatographic separation was achieved in an...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Exploring the antioxidant potential of Helichrysum stoechas (L.) Moench phenoli...

Barroso, Marisa; Barros, Lillian; Dueñas, Montserrat; Carvalho, Ana Maria; Santos-Buelga, Celestino; Fernandes, Isabel P.; Barreiro, M.F.

The present work explores the antioxidant potential of Helichrysum stoechas (L.) Moench phenoliccompounds for cosmetic applications involving the following steps: chemical characterization, microen-capsulation and incorporation into a moisturizer. Eighteen different phenolic compounds were identifiedin flowering aerial parts (decoction and hydroalcoholic extract), being 3,5-O-dicaffeoylquinic acid andmyricetin ...

Data: 2014   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

720 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data











Tipo de Documento











Recurso











Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia