A capacidade antioxidante total de óleos vegetais comestíveis é determinada por sua composição físico-química e pode estar associada a atributos de qualidade dos óleos, especialmente a sua bioatividade e possivelmente a sua estabilidade oxidativa. Este artigo apresenta os fundamentos dos ensaios de capacidade antioxidante total e avalia criticamente os ensaios aplicáveis na análise de óleos e os pontos críticos...
This article focuses on the organizational decline and, more specifically, the evolution of a selected group of Brazilian companies that were included in the Largest and Best ranking of Exame magazine in the period between 1974 and 2006. Our descriptive analysis shows two main effects: firstly a high rate of decline among the largest Brazilian enterprises and secondly, that there is an acceleration of the decli...
Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating ...
O objetivo, neste trabalho, foi avaliarem-se três formulações de carne de jacaré-do-papo-amarelo (Caiman latirostris) em conserva: em óleo comestível, em salmoura com cebola e em salmoura temperada. Após o abate, foram separados cortes (seis pares de membros, uma cauda, duas costelas e dois lombos) para a fabricação das conservas. Antes do processamento industrial, realizou-se a análise de ácidos graxos da carn...
Three technologies were tested (TiO2/UV, H2O2/UV, and TiO2/H2O2/UV) for the degradation and color removal of a 25 mg L-1 mixture of three acid dyes: Blue 9, Red 18, and Yellow 23. A low speed rotating disc reactor (20 rpm) and a H2O2 concentration of 2.5 mmol L-1 were used. The dyes did not significantly undergo photolysis, although they were all degraded by the studied advanced oxidation processes. With the Ti...
Neste artigo focamos o declínio organizacional, focando especificamente a evolução de uma seleção de empresas brasileiras que passaram pelo ranking das Maiores e Melhores da revista Exame. A nossa análise mostra um elevado índice de declínio entre as maiores empresas brasileiras e que há uma aceleração do declínio, ou da incapacidade de manter um nível de competitividade superior durante um período alargado de ...
Neste artigo focamos o declínio organizacional, focando especificamente a evolução de uma seleção de empresas brasileiras que passaram pelo ranking das Maiores e Melhores da revista Exame. A nossa análise mostra um elevado índice de declínio entre as maiores empresas brasileiras e que há uma aceleração do declínio, ou da incapacidade de manter um nível de competitividade superior durante um período alargado de ...
The aim of the present work was to test the combination of non-esterified fatty acid (NEFA) isolation using fumed silicon dioxide with capillary gas-chromatography (C-GC) with splitless injection for the analysis of NEFAs in human plasma. Injection volume, solvent re-condensation and split purge flow-rate were the parameters evaluated for the analysis of fatty acid methyl esters by C-GC. The use of a solvent re...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |