O objetivo deste estudo é conhecer o perfil, os hábitos e as atitudes dos consumidores da carne mirandesa DOP, a fim de melhor responder às suas necessidades, gostos e hábitos. A investigação efetuou-se com a aplicação direta dos questionários (165 questionários) aos consumidores de carne mirandesa DOP em três locais de venda (Bragança, Chaves, Porto) de Fevereiro a Novembro de 2009. Do total de inquiridos 65% ...
Mirandesa Meat has been a PDO since 1995, which originated from a small area in the northeast of Portugal, far away from the large consumption centers. It involves 316 producers, from which 180 are organized in a cooperative that manages the PDO. All producers practise small scale family-farm systems. The majority of the producers of Mirandesa Meat are already retired or benefit from multiple sources of income...
Mirandesa Meat, is one PDO (since 1995), that has for production region a small area from the northeast of Portugal far away from the great centers of consumption. The producers are 316, from which 180 formed a group producers (cooperative) that manages the PDO. All are organized in family-farm systems. Most, develop poli-cultural production systems, are retired or with multiple sources of income, and explore a...
Family-farm systems are largely dominant in the rural communities of northeastern Portugal. Familiar farming systems can be organized based on the interrelations and the diversity of its characteristics such as farmer's age, farm dimension, external resources, productive orientation, or livestock type and number. A significant number of the regional family-farm systems raise Mirandesa cows, a local cattle breed...
Family-farm systems are largely dominant in the rural communities of northeastern Portugal. These systems can be organized based on the interrelations and the diversity of its characteris5cs such as farmer's age, farm dimension, external incomes, productive orientation, or livestock type and number (1). A significant number of the regional family-farm systems raise Mirandesa cows, a ...
As raças autóctones portuguesas tiveram um papel de grande relevo na sociedade portuguesa no período pré-industrial. O país possui um número significativo de raças autóctones: 14 raças de bovinos, 15 de ovinos, 6 de caprinos, 3 de suínos, 4 de equídeos e 3 de galináceos. A mecanização e a industrialização da agricultura, associada à necessidade de aumentar de forma muito significativa a produção de bens aliment...
O objectivo deste estudo é conhecer o perfil, os hábitos e as atitudes dos consumidores da carne mirandesa DOP, a fim de melhor responder às suas necessidades, gostos e hábitos. A investigação prosseguiu com a aplicação directa dos questionários (165 questionários) aos consumidores de carne mirandesa DOP em três locais de venda (Bragança, Chaves, Porto) desde Fevereiro de 2009 a Novembro de 2009. Do total de in...
El Registro CEE 2081/1992 estableció la posibilidad para la diferenciación de la carne en el mercado. Gracias a la explotación de las menciones protegidas (marcas), las agrupaciones de ganaderos tendrán no tan solo la oportunidad sino también la responsabilidad de su uso ya que la generalidad de las marcas presentaba una asociación directa no tan sólo con la región de producción sino también con el nombre de un...
No ano de 2009, o Livro Genealógico dos bovinos de raça Mirandesa comemora o quinquagésimo aniversário da publicação do seu Regulamento em Diário da República. Também neste ano se comemoram o trigésimo aniversário da Cooperativa Agropecuária Mirandesa, organização que integra o Agrupamento de Produtores da DOP Carne Mirandesa, e o vigésimo aniversário da Associação dos Criadores de Bovinos de Raça Mirandesa, qu...
Consumers are very concerned in ‘‘Protected Designation of Origin” (PDO) products, namely meat, since they associate these prod- ucts to quality and healthy foods. Thus, it is necessary to implement analytical methodologies that could assure consumers about the products they purchase. Since this kind of meat is usually sold with no information concerning cattle sex, age and slaughter season, these characteri...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |