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Tolerance and stress response of the saprobe macrofungi Macrolepiota procera to...

Baptista, Paula; Ferreira, Sílvia; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes

Nickel (Ni) is an essential element for many organisms however it is very toxic at high concentrations and also depending on the species. In macrofungi the mechanisms underlying their Ni-tolerance are poorly documented. We examined, for the first time, the participation of the antioxidative system in the Macrolepiota procera exposed to different Ni2+ concentrations and their relation with Ni-tolerance. The effe...

Data: 2009   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

A utilização do cobre na protecção fitossanitária da oliveira e implicações na ...

Pereira, J.A.; Soares, Maria Elisa; Pavão, Francisco; Bastos, Maria de Lourdes; Bento, Albino

Na protecção fitossanitária da oliveira, especialmente na luta contra doenças fúngicas, são utilizados pesticidas com diferentes formulações de cobre. A utilização destes produtos e permitida nos diferentes sistemas de protecção do olival, quer seja em produção convencional, em produção integrada ou no modo de produção biológico, o que os torna de utilização praticamente generalizada. Neste sentido, o presente ...

Data: 2009   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Antioxidant activity and phenolic contents of Olea europaea L. leaves sprayed w...

Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A.

Olive trees (Olea europaea L. Cv. Cobranc¸osa) from the northeast of Portugal were sprayed with three different copper formulations [bordeaux mixture (copper sulphate + calcium hydroxide - 20% Cu), copper hydroxide (40% Cu) and copper oxychloride (50% Cu)] to control olive fungal diseases. The residues of copper in olive leaves, harvested at different times, were evaluated by atomic absorption spectrometry. At ...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Validation of an electrothermal atomization atomic absorption spectrometry meth...

Figueiredo, Ana E.; Soares, Maria Elisa; Baptista, Paula; Castro, Marisa; Bastos, Maria de Lourdes

An ETAAS method was validated to quantify total Cr and CrVI in mushrooms and the underlying soils. The method includes a sample pretreatment for total Cr dissolution using a wet acid digestion procedure and a selective alkaline extraction for CrVI. The limits of detection were, expressed in íg/L, 0.15 and 0.17 for total Cr and CrVI, respectively. The linearity ranges under the optimized conditions were 0.15-25....

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Validação de uma metodologia por EAA/AE para avaliação dos níveis de crómio tot...

Figueiredo, Ana E.; Soares, Maria Elisa; Baptista, Paula; Castro, Marisa; Bastos, Maria de Lourdes

Os cogumelos têm sido utilizados como bioindicadores da contaminação ambiental provocada por alguns metais pesados, tais como, o cádmio, cobre, chumbo, crómio, mercúrio e zinco. Vários autores referem que foram observadas grandes concentrações de metais pesados nestes macromicetes colhidos em zonas muito poluídas, como sejam, a proximidade de estradas com muito trânsito, zonas industriais onde haja emissão de g...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Metal composition of table olives from the portuguese market.

Soares, Maria Elisa; Bento, Albino; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A.

Olive tree (Olea europaea L.) is one of the most important fruit trees in the Mediterranean countries. Their products, olive oil and also table olives, are important components of the Mediterranean diet and are largely consumed in the world. Table olives are well-known sources of compounds with important biological properties. The preparation of table olives follows three main trades, namely green or Spanish-st...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Validation of a method to quantify copper and other metals in olive fruit by ET...

Soares, Maria Elisa; Pereira, J.A.; Bastos, Maria de Lourdes

An electrothermal atomization atomic absorption spectrometry method was validated to quantify residues of copper, aluminum, cadmium, chromium, iron, lead, and nickel in olive fruit. The linearity ranges under the optimized conditions were 0.19-20.0, 1.11-50.0, 0.02-2.0, 0.15-20.0, 0.80- 20.0, 0.35-50.0, and 0.60-50.0 íg/L, respectively. The limits of quantification were, expressed in nanograms per gram of dry w...

Data: 2006   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Antioxidant activity and phenolic contents of Olea europaea L. leaves sprayed w...

Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A.

The presence of cooper can catalyse oxidation of fatty acid chains, exerting a deleterious influence over shelf life. Transition metals, which possess two or more valence states with a sui tab le redox potential, act as pro-oxidants even at concentrations lower than 0.1 ppm, and could affect the speed of autoxidation and the direction of hydroperoxide breakdown to volatile le compounds. Being copper a transitio...

Data: 2006   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Copper and lead residues in olives after olive tree treatments with three diffe...

Soares, Maria Elisa; Pereira, J.A.; Bastos, Maria de Lourdes

Data: 2005   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Extracção de nutrientes minerais do solo, de povoamentos de Castanea sativa Mil...

Baptista, Paula; Meirinhos, Julieta; Martins, Anabela; Soares, Maria Elisa

No nordeste de Portugal, na última década tem-se assistido a uma intensificação da colheita e comercialização de cogumelos silvestres comestíveis. Apesar da grande diversidade de cogumelos existentes, os colectores, apenas procedem à colheita de algumas espécies, nomeadamente Hydnum rufescens, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Tricholoma acerbum, Xerocomus chrysenteron e em menor quantidade Clitopilus prun...

Data: 2004   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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