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Resíduos de furaltadona e de nifursol em músculo, fígado e moela de galinhas

Barbosa, J; Freitas, A; Moura, S; Mourão J.L; Noronha da Silveira, M.I; Ramos, F.

Estudo da acumulação de resíduos de furaltadona e de nifursol nos músculo, fígado e moela de galinhas

Data: 2010   |   Origem: Repositório da UTAD

Levels of ochratoxin A in serum from urban and rural Portuguese populations and...

Lino, C. M.; Baeta, M. L.; Henri, M.; Dinis, A. M. P.; Pena, A. S.; Silveira, M. I. N.

Urban and rural population exposure to ochratoxin A (OTA) in central zone of Portugal was investigated in three places: Coimbra, Verride and Ereira. ; http://www.sciencedirect.com/science/article/B6T6P-4PYYTY1-6/1/d92ebdd35d9b9545c0b4cc338410924b


Variação do valor nutricional de caprinos Serranos ecótipo Jarmelista com difer...

Monteiro, António Cardoso; Azevedo, Jorge Manuel Teixeira de; Teixeira, Alfredo; Silva, C.; Castilho, M.; Ramos, F.; Silveira, M. I.

O teor de gordura da carne dos caprinos é inferior em 47 e 54% relativamente à da carne dos bovinos e dos ovinos, respectivamente. A maior parte da gordura daqueles animais situa-se na cavidade abdominal, sendo retirada aquando da obtenção da carcaça, reduzindo desta forma o teor de gordura subcutânea o que, sob o ponto de vista de saúde, pode ter efeitos benéficos em relação à carne de bovinos e de suínos. Est...

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTAD

Variação do valor nutricional de caprinos Serranos ecótipo Jarmelista com difer...

Monteiro, A.; Azevedo, Jorge; Teixeira, A.; Silva, C.; Castilho, M.; Ramos, F.; Silveira, M.I.

O teor de gordura da carne dos caprinos é inferior em 47 e 54% relativamente à da carne dos bovinos e dos ovinos, respectivamente. A maior parte da gordura daqueles animais situa-se na cavidade abdominal, sendo retirada aquando da obtenção da carcaça, reduzindo desta forma o teor de gordura subcutânea o que, sob o ponto de vista de saúde, pode ter efeitos benéficos em relação à carne de bovinos e de suínos. Est...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Validation of an Analytical Methodology for Determination of Oxytetracycline an...

Pena, A.; Pelantova, N.; Lino, C. M.; Silveira, M. I. N.; Solich, P.

An analytical method for the determination of OTC and TC residues in honey was developed. Sample treatment involves an extraction in EDTA-McIlvaine buffer, followed by a solid-phase cleanup step. With regard to the cleanup procedure, different SPE cartridges were evaluated and the results presented. The method was validated according to the guidelines laid down by the 2002/657/EC European Decision parameters: ...


Survey of caffeine levels in retail beverages in Portugal

Pena, A.; Lino, C.; Silveira, M. I. N.

The caffeine content of 85 retail beverage samples purchased from local supermarkets between 1995 and 2004 was determined. The potential intake of caffeine through the consumption of these beverages (but excluding coffee) was estimated for students of the University of Coimbra, Portugal. The caffeine content of the beverages ranged from 47.5 to 282.5?mg?l-1 for teas, from 20.1 to 47.2?mg?l-1 for tea extracts sa...


Determination of organochlorine pesticide residues in honey from the central zo...

Blasco, C.; Lino, C. M.; Picó, Y.; Pena, A.; Font, G.; Silveira, M. I. N.

In this study nine organochlorine pesticide residues ([alpha]-, [beta]-, and [gamma]-hexachlorocyclohexane (HCH), hexachlorobenzene (HCB), aldrin, p,p'-DDE, p,p'-DDD, o,p'-DDT, and p,p'-DDT) in forty nine samples of honey collected from markets of Portugal and Spain during 2001 and 2002, respectively, were evaluated. For this evaluation, three analytical procedures were studied. The analytical procedure, based ...


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