Mestrado em Engenharia Química - Ramo Optimização Energética na Indústria Química ; A indústria dos curtumes em Portugal é caracterizada por PMEs de cariz familiar. Uma dessas empresas é a Dias Ruivo Lda. conhecida pelas suas peles de design inovador e pelo seu empreendedorismo. O tema desta tese surge de uma ideia desta mesma empresa. A ideia, hoje em dia muito em moda, de regressar a produtos do passado teve...
Nas últimas décadas, os fogos florestais têm sido a maior ameaça para a floresta mediterrânea e portuguesa, e apresentam ainda uma tendência para aumentar em frequência e severidade. Os inúmeros fogos florestais que ocorrem todos os anos em Portugal representam um risco elevado para o aumento do escoamento superficial e da erosão nas áreas ardidas e, ainda, nas zonas aquáticas a jusante. Esta dissertação tem co...
We herein evaluate intraspecific genetic diversity of fermentative vineyard-associated S. cerevisiae strains and evaluate relationships between grape varieties and geographical location on populational structures. From the musts obtained from 288 grape samples, collected from two wine regions (16 vineyards, nine grape varieties), 94 spontaneous fermentations were concluded and 2820 yeast isolates were obtained ...
Mestrado Integrado em Medicina ; Master Degree in Medicine
Amplification of genomic sequences flanked by delta elements of retrotransposons TY1 and TY2 is a reliable method for characterization of Saccharomyces cerevisiae strains. The aim of this study is to evaluate the usefulness of microfluidic electrophoresis (Caliper LabChip®) to assess the factors that affect interlaboratory reproducibility of interdelta sequence typing for S. cerevisiae strain delimitation. We c...
The diversity of yeast species related with the grape variety Touriga Nacional was evaluated at four distinct vineyards of three Portuguese wine regions. Samples were collected 48 h after crushing, and when the loss of CO2 reached 70 g/L. Restriction profiles analysis of 26S rDNA region with the endonucleases HaeIII, CfoI, HinfI, ApaI and MseI was used to characterize the five hundred and nine isolates obtained...
Apresentação efectuada nas "Jornadas Portuguesas de Genética, 35, Braga, 2010" ; The model organism Saccharomyces cerevisiae stands today at the forefront of molecular biology and functional analysis in genetics and genomics. However, understanding of the ecological, evolutionary and population genetic features that shaped the biology of this species is underscored by a wealth of knowledge on molecular and cel...
Livro de Actas on-line em http://www.ateva.pt/8-simposio-de-vitivinicultura-do-alentejo/ ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, b...
Apresentação efectuada no "Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 7, Évora, 2010" ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, bem co...
The winemaking industry faces currently an increased demand for novel Saccharomyces cerevisiae strains that are well adapted to different wine styles and that contribute to improved aromatic characteristics. In this reasoning, the Centro de Biologia Molecular e Ambiental (CBMA) at the University of Minho gathered one of the largest bio-databanks of S. cerevisiae, obtained from winemaking environments in Portuga...
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