Encontrados 15 documentos, a visualizar página 1 de 2

Ordenado por Data

Couro pergaminho e couro transparente: desenvolvimento de processo

Gomes, Ana Catarina de Vasconcelos Mota

Mestrado em Engenharia Química - Ramo Optimização Energética na Indústria Química ; A indústria dos curtumes em Portugal é caracterizada por PMEs de cariz familiar. Uma dessas empresas é a Dias Ruivo Lda. conhecida pelas suas peles de design inovador e pelo seu empreendedorismo. O tema desta tese surge de uma ideia desta mesma empresa. A ideia, hoje em dia muito em moda, de regressar a produtos do passado teve...


Risco de erosão numa área florestal ardida no centro de Portugal

Gomes, Ana Catarina da Silva

Nas últimas décadas, os fogos florestais têm sido a maior ameaça para a floresta mediterrânea e portuguesa, e apresentam ainda uma tendência para aumentar em frequência e severidade. Os inúmeros fogos florestais que ocorrem todos os anos em Portugal representam um risco elevado para o aumento do escoamento superficial e da erosão nas áreas ardidas e, ainda, nas zonas aquáticas a jusante. Esta dissertação tem co...


Genetic diversity and population structure of Saccharomyces cerevisiae strains ...

Schuller, Dorit; Cardoso, Filipa; Sousa, Susana; Gomes, Paula; Gomes, Ana Catarina; Santos, Manuel A. S.; Casal, Margarida

We herein evaluate intraspecific genetic diversity of fermentative vineyard-associated S. cerevisiae strains and evaluate relationships between grape varieties and geographical location on populational structures. From the musts obtained from 288 grape samples, collected from two wine regions (16 vineyards, nine grape varieties), 94 spontaneous fermentations were concluded and 2820 yeast isolates were obtained ...


O papel do cetuximab no tratamento do carcinoma colo-rectal matastizado

Gomes, Ana Catarina Domingues

Mestrado Integrado em Medicina ; Master Degree in Medicine


Genotyping of Saccharomyces cerevisiae strains by interdelta sequence typing us...

Duarte, Ricardo Franco; Gomes, Ana Catarina; Santos, Manuel A. S.; Sousa, Bruno; Schuller, Dorit; Mendes, Inês

Amplification of genomic sequences flanked by delta elements of retrotransposons TY1 and TY2 is a reliable method for characterization of Saccharomyces cerevisiae strains. The aim of this study is to evaluate the usefulness of microfluidic electrophoresis (Caliper LabChip®) to assess the factors that affect interlaboratory reproducibility of interdelta sequence typing for S. cerevisiae strain delimitation. We c...


Yeast diversity related with Touriga Nacional Grape variety

Duarte, Filomena; Teixeira, A.; Ramos, P.; Gomes, Ana Catarina; Schuller, Dorit; Alemão, F.; Costa, Ana Catarina Moreira da

The diversity of yeast species related with the grape variety Touriga Nacional was evaluated at four distinct vineyards of three Portuguese wine regions. Samples were collected 48 h after crushing, and when the loss of CO2 reached 70 g/L. Restriction profiles analysis of 26S rDNA region with the endonucleases HaeIII, CfoI, HinfI, ApaI and MseI was used to characterize the five hundred and nine isolates obtained...


A collection of indigenous saccharomyces cerevisiae strains from appellations o...

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Gambon, Brigitte; Valero, Eva; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Lima, Maria Teresa; Araújo, Isabel M.

Apresentação efectuada nas "Jornadas Portuguesas de Genética, 35, Braga, 2010" ; The model organism Saccharomyces cerevisiae stands today at the forefront of molecular biology and functional analysis in genetics and genomics. However, understanding of the ecological, evolutionary and population genetic features that shaped the biology of this species is underscored by a wealth of knowledge on molecular and cel...


A colecção de estirpes autóctones de Saccharomyces cerevisiae das principais re...

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Machado, Raul; Silva, Paulo; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Ramos, P.; Alemão, F.; Lima, Maria Teresa

Livro de Actas on-line em http://www.ateva.pt/8-simposio-de-vitivinicultura-do-alentejo/ ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, b...


A colecção de estirpes autóctones de Saccharomyces cerevisiae das principais re...

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Machado, Raul; Silva, Paulo; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Ramos, P.; Alemão, F.; Lima, Maria Teresa

Apresentação efectuada no "Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 7, Évora, 2010" ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, bem co...


A Saccharomyces cerevisiae bio-databank for winemaking strain selection

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Gambon, Brigitte; Valero, Eva; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Lima, Maria Teresa; Araújo, Isabel M.

The winemaking industry faces currently an increased demand for novel Saccharomyces cerevisiae strains that are well adapted to different wine styles and that contribute to improved aromatic characteristics. In this reasoning, the Centro de Biologia Molecular e Ambiental (CBMA) at the University of Minho gathered one of the largest bio-databanks of S. cerevisiae, obtained from winemaking environments in Portuga...


15 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data






Tipo de Documento






Recurso





Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia