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Potential of aqueous ozone to control aflatoxigenic fungi in Brazil nuts

Silva, Otniel Freitas; Morales-Valle, H.; Venâncio, Armando

The Brazil nut (Bertholethia excelsa) is an important non timber forest product (NTFP) from the Amazonian forest. Despite their nutritious value, Brazil nuts are susceptible to contamination with Aspergillus section Flavi fungi and consequently with aflatoxins. Since aqueous ozone reduces microorganisms population and has oxidant effect on aflatoxins, the effect of ozone on. Both natural and artificially contam...


Mycotoxins and mycobiota in Brazil nuts and strategies for their control

Silva, Otniel Freitas

Tese de doutoramento em Engenharia Biológica e Química ; The Brazil nut (Bertholethia excelsa) is an important non timber forest product (NTFP) from the Amazonian forest. Despite their nutritious value, Brazil nuts are susceptible to fungi contamination. The mycobiota associated in nuts is mainly concern due to some species of Aspergillus belonging to section Flavi, which is composed of a large number of very ...


Verificação intralaboratorial da performance obtida em método de determinação d...

Souza,Maria de Lourdes Mendes de; Gonçalves,Elisabeth Borges; Silva,Otniel Freitas; Farias,Antonio Xavier de; Cavalcanti,Anderson Luis da Silva

A ocratoxina A é um contaminante que pode estar presente em vários alimentos e ser prejudicial tanto para a saúde quanto para a economia, então deve ser medida. Mas, para bem quantificar um analito, mesmo com o uso de métodos oficiais, é necessário verificar o sistema de medição; nisto se empregam requisitos de validação. Assim, procedeu-se a uma verificação intralaboratorial de método por purificação em coluna...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Qualitative and quantitative assessment of genetically modified soy in enteral ...

Barros,Natália Eudes Fagundes de; Oliveira,Edna Maria Morais; Silva,Otniel Freitas; Silva,Joab Trajano; Paschoalin,Vânia Margaret Flosi

OBJECTIVE: The aim of this work was to investigate the occurrence of Roundup Ready soybean in enteral nutrition formulas sold in Brazil. METHODS: A duplex Polymerase Chain Reaction based on the amplification of the lectin gene and the construction of the recombinant deoxyribonucleic acid of transgenic glyphosate-tolerant soybean (35S promoter and chloroplast transit peptide gene) was performed in order to analy...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Contributions of micoteca da Universidade do Minho to food mycology

Rodrigues, P.; Soares, C.; Silva, Otniel Freitas; Santos, C.; Paterson, R. R. M.; Kozakiewicz, Z.; Venâncio, Armando; Lima, Nelson


Mycobiota predominant and aflatoxins content in shell and shelled Brazil nuts

Silva, Otniel Freitas; Teixeira, A.; Godoy, R. O.; Venâncio, Armando

Brazil nuts (Bertholletia excelsa Humb. and Bonpl.) are an important product of the Brazilian Amazon. Currently, its marketing is compromised by the high incidence of aflatoxins (AF). The most known naturally occurring AF are named AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2. This study aimed to identify the potentially aflatoxigenic mycobiota associated with shelled Brazil nuts and with the shells, and to determine which one o...


Crescimento in vitro de fungos (Colletotrichum gloeosporioides e Cladosporium c...

Vieira,Daniela Gouveia; Silva,Roberta Manhães da; Silva,Otniel Freitas; Fonseca,Marcos José de Oliveira; Soares,Antônio Gomes; Costa,Roberto Alexandre

O uso combinado das tecnologias de atmosfera controlada e de refrigeração, em frutas tropicais, não apresenta ainda resultados satisfatórios, talvez pela suscetibilidade à injúria por frio, agravada nas condições de controle atmosférico. Como há indícios de que a atmosfera controlada tem efeito fungistático, este trabalho foi elaborado para se verificar, in vitro, sua influência sobre dois fungos fitopatogênico...

Data: 2006   |   Origem: OASIS br

Influência da calagem, da época de colheita e da secagem na incidência de fungo...

Rossetto,Claudia Antonia Vieira; Silva,Otniel Freitas; Araújo,Antonio Edílson da Silva

O objetivo deste trabalho foi avaliar a contaminação e o potencial para síntese de aflatoxinas pelos isolados do grupo Aspergillus flavus em grãos armazenados de amendoim (Arachis hypogaea L.), que foram produzidos com distintos procedimentos de calagem, de colheita e de secagem. Para isto, foram avaliadas doze amostras de grãos de amendoim, cv. Botutatu, provenientes de plantas cultivadas em área que recebeu o...

Data: 2005   |   Origem: OASIS br

Efeito da calagem, da colheita e da secagem na qualidade sanitária de amendoim ...

Rossetto,Claudia Antonia Vieira; Lima,Tatiana de Moraes; Viegas,Élson de Carvalho; Silva,Otniel Freitas; Bittencourt,Anna Maria

O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da calagem, da época de colheita e do método de secagem na qualidade sanitária do amendoim (Arachis hypogaea L.), cultivar Botutatu, cultivado no campo na época da seca. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso em parcela subsubdividida, com quatro repetições. As parcelas foram constituídas por ausência e presença de calcário dolomítico (1,8 t/ha), as s...

Data: 2003   |   Origem: OASIS br

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