Estudo sobre a variabilidade espacial e temporal na vinha.
Nowadays, traditional farming based on achieving high yields using high inputs, shifts gradu-ally towards maximum possible crop yield using minimal inputs in an optimized way or to-wards organic farming. This is usually accomplishing by low yield of high quality products without using conventional agrochemicals (i.e. fertilizers, pesticides). In general, this last ap-proach leads to lower energy consumption per...
The paper presents results concerning energy efficiency of wheat production considered in the context of specific energy input variation in different climatic conditions of Europe as well as case studies on implementation of selected energy saving measures in practice. It was shown that the highest wheat yield (6.7-8.7 t·ha-1) at the lowest specific energy input (2.08-2.56 GJ·t-1) is unique for temperate climat...
Improved energy efficiency is the combination of efforts to reduce the amount of energy required to provide products and services. It includes all measures that are suitable to reduce specific components of the energy input, improving energy utilisation and contributing directly to the reduction of greenhouse gas (GHG) emissions. The AGREE project funded by the European Union aims to quantify the energy require...
This work pretends to compare the soil pH measured by the 3100 Veris sensor with the conventional soil sampling in a specific soil condition of a non tilled vineyard. Whereas high density data was obtained with the soil pH sensor, which were used to delineate a pH surface using a geostatistical algorithm, conventional laboratory values were divided in two sets, depending on their location in a 3 or a 12 years n...
One of the EU headline target indicators for Europe is “20% increase in energy efficiency” by 2020. It is anticipated that in the following decades energy use will increase significantly and will have a widespread impact on the economy, including the agricultural sector. Energy use reduction can be achieved by reduced energy input. Improved energy efficiency, however, is only achieved, if energy input per unit ...
Prevê-se que o consumo de energia na agricultura irá aumentar significativamente nos próximos anos com a intensificação dos sistemas de produção. As melhorias na eficiência energética dos sistemas de produção estão relacionadas com a redução do uso de energia para um determinado serviço ou nível de actividade, ou a um aumento de produtividade para a mesma energia consumida. Os sistemas de produção agrícola estã...
This report provides a compilation of energy efficiency measures in agriculture, their opportunities and constraints to implement energy efficient agricultural systems across Europe as a result of the AGREE (Agriculture & Energy Efficiency) Coordination and Support Action funded by the 7th research framework of the EU (www.agree.aua.gr). The report dwells on earlier reports of the consortium, which listed poten...
O crescimento populacional esperado para os próximos anos conduzirá à necessidade de aumentar a produção agrícola de modo a satisfazer o aumento da procura. Nos últimos anos tem-se assistido a uma evolução tecnológica nos sistemas de produção que tem permitido aumentar a produtividade agrícola, mas por vezes à custa de elevados consumos de energia e com práticas nem sempre ambientalmente corretas. Os desafios q...
Um dos objectivos da União Europeia para 2020 é o aumento em 20% na eficiência energética. De facto, espera-se um aumento significativo no consumo de energia nas próximas décadas, com elevado impacto na economia, incluindo o sector agrícola. A poupança de energia pode conseguir-se directamente através da redução do consumo de energia. No entanto, a melhoria da eficiência energética apenas se consegue se os cons...
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