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Variations in salivary function in a rodent model of pre-diabetes

Rodrigues, Lénia; Mouta, Raquel; Barra, Cátia; Costa, Ana R; Silva, Fernando C; Lopes, Orlando; Lima, Mónica; Lamy, Elsa

Diabetes is a widespread disease representing an enormous part of the total health costs. An early diagnostic could be of extremely importance both for the understanding and prevention of this pathology. Saliva is a fluid with increasing interest as a source of biomarkers for disease diagnostic and saliva protein composition changes have already been reported for diabetic individuals. However, the studies were ...


Avaliação das alterações na sensibilidade para os gostos doce e amargo em ratos...

Pinheiro, Sandra; Rodrigues, Lenia; Costa, Ana R; Antunes, Célia M; Silva, Fernando C; Lamy, Elsa

A obesidade é actualmente considerada uma epidemia estando associada a uma predisposição genética do indivíduo e a um consumo energético desadequado O consumo de alimentos ricos em gordura é um dos factores que contribui para o ganho de peso e obesidade. O gosto é um factor determinante na escolha de alimentos e variações individuais na sensibilidade gustativa podem condicionar os hábitos alimentares. O present...


Chemical constituents from branches of Maytenus gonoclada (Celastraceae) and ev...

Silva,Fernando C; Duarte,Lucienir P; Silva,Grácia D. F; V. Filho,Sidney A; Lula,Ivana S; Takahashi,Jacqueline A; Sallum,William S. T

Six pentacyclic triterpenes were isolated from branches of Maytenus gonoclada (Celastraceae) and all NMR data of a new compound 3-oxo-12α,29-dihydroxyfriedelane are herein reported. The stereochemistry of the new friedelane was established by bidimensional NMR (HSQC, HMBC and NOESY) data, and its molecular weight confirmed by ESI mass spectrometry. Antimicrobial activity assays using the method of disk dif...

Data: 2011   |   Origem: OASIS br

New natural products from Siphoneugena densiflora Berg (Myrtaceae) and their ch...

Gallo,Margareth B. C.; Silva,Fernando C. da; Vieira,Paulo C.; Fernandes,João B.; Silva,Maria Fátima das G. F. da

Siphoneugena Berg (Myrtaceae) is a small eugenioid genus segregated from Eugenia by Berg. The phytochemical survey of Siphoneugena densiflora was carried out in order to find secondary metabolites which may be considered as chemotaxonomic characters and help to distinguish between the two genera. Five novel hydrolysable tannins were isolated from the methanolic extract of root bark and were characterized as ell...

Data: 2006   |   Origem: OASIS br

Desenvolvimento de um método de MEFS com CG-DIC para determinação de 1,4 dioxan...

Silva,Fernando C.; Faria,Cintia G.; Gabriel,Geraldo M.; Cardeal,Zenilda de L.

A headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) for the determination of 1,4 dioxane in cosmetics by gas chromatography is described. A manual SPME holder with 85 µm polyacrylate coating is utilized. The method is determined to have good resolution, satisfactory linerity (correlation coefficient r=0.997 for 0.20-10.00 mg Kg-1 range), a relative standard deviation of 6.3% and a detection limit of 5.00 µg Kg-1....

Data: 2001   |   Origem: OASIS br

Sacarose no laboratório de química orgânica de graduação

Ferreira,Vitor F.; Silva,Fernando C.; Perrone,Clarissa C.

An experiment showing the readily available disaccharide (sucrose) as reagent for experiments in undergraduate chemistry laboratory is described. The preparation of 2,3:4,5-di-O-isopropylidene-beta-D-fructopyranose from sucrose is very simple, uses low cost materials, requires two periods of 4 hours and is useful for classroom support in undergraduate courses.

Data: 2001   |   Origem: OASIS br

A novel dihydroxy nor-guaiane sesquiterpene: synthesis and crystal structure an...

Zukerman-Schpector,Julio; Caracelli,Ignez; Carvalho,Cristina C.; Faria,Mary L. de; Silva,Fernando C.; Matias,Luiz G. de O.; Brocksom,Timothy J.

The epoxidation (H2O2, NaOH) of an acetonyl-cycloheptenone derived from (R)-(-)-carvone gives a dihydroxy-nor-guaiane sesquiterpene by way of an interesting sequence of reactions promoted by the basic reaction conditions. Although the major product could be identified spectroscopically with respect to functional groups, its complete three dimensional structure was determined by X-ray mono-crystal diffraction st...

Data: 2001   |   Origem: OASIS br

Efeito de enzimas hidrolíticas no comportamento reológico do óleo de palma cru

FREITAS,Suely P.; SILVA,Fernando C.; LAGO,Regina C.A.; COURI,Sonia

No processamento tradicional de extração de óleo de palma, uma quantidade substancial do produto é perdida na fibra - durante a etapa de prensagem do fruto - e na borra - durante a etapa de clarificação do óleo cru. A viscosidade deste constitui a principal dificuldade de separação do óleo dos demais componentes da mistura. A eficiência de recuperação do óleo é usualmente melhorada por adição de água, no tanque...

Data: 1998   |   Origem: OASIS br

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