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Predicted and Seasonal Dynamics of Hedgerow Olive Orchard Water use in Response...

Santos, Francisco L.; Correia, Maria Manuela; Coelho, Renato; Margarida, Vaz; Teresa, Paço; Sousa, Adélia

Olive trees are usually irrigated in southern Portugal and given the area devoted to this perennial crop it represents a large demand on regional water resources. Several very intensive hedgerow (1700 to 2000 trees per ha) orchards have recently been established in the region to take advantage of the European Commission decision of allowing the expansion of Portuguese olive tree planting quota. With enhanced ol...


Water use, transpiration and crop coefficients for irrigated hedgerow olives gr...

Santos, Francisco L.; Correia, Maria Manuela; Valverde, Pedro C.; Renato, Coelho; Vaz, Margarida; Paço, T. A.

Olive trees are well adapted to the Mediterranean-type agro-ecosystems of southern Portugal and have traditionally been cultivated in areas with no irrigation. According to the 2009 agricultural census, the olive tree cultivation area was around 336,000 ha, of which 164,000 ha are in the southern province of Alentejo. In this southern region of semi arid Mediterranean climate where the erratic annual precipitat...


Estimation and mapping transpiration with basal and stress crop coefficients de...

Santos, Francisco L.; Correia, Maria Manuela; Pôcas, Isabel; Valverde, Pedro C.; Coelho, Renato; Vaz, Margarida; Paço, Teresa A.

The use of remote sensing for obtaining evapotranspiration (ET) from natural and agricultural surfaces is already widely used. For irrigated agriculture the two basic approaches are: (1) the solution of the energy balance equation, using remotely sensed surface temperatures and reflectances to estimate variables and components of this equation, and (2) the crop coefficient and reference evapotranspiration (ETo)...


WORKSHOP NACIONAL “INVESTIGAÇÃO EM OLIVICULTURA E AZEITE - RESULTADOS E APLICAÇÕES

Santos, Francisco L.; Sousa, Adélia O.; Rei, Fernando; Garcia, Raquel; Coelho, Renato R.; Perdigão, Joana

Workshop Nacional “Investigação em Olivicultura e Azeite – Resultados e Aplicações” De 27-06-2013, 09:00 a 28-06-2013 Sala de Conferências do Pólo da Mitra da Universidade de Évora O Workshop Nacional dedicado ao tema “Investigação em Olivicultura e Azeite – Resultados e Aplicações” realizou-se nos dias 27 e 28 de junho de 2013. Pretendeu-se com este evento, dirigido a produtores, técnicos, e todos os interes...


Importância da rega do olival

Santos, Francisco L.

Nas regiões de clima Mediterrânico no verão as plantas estão sujeitas a elevadas temperaturas e intensidades de radiação solar e baixa humidade relativa, indutoras de crescimento e produtividade mas também de condições de défice e stress hídricos. A oliveira, por ser uma cultura mediterrânica milenária, é uma espécie hipoestomática bem adaptada a essas condições ambientais, em que as folhas toleram baixos poten...


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