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QUALITY OF 'SWEETHEART' CHERRY UNDER DIFFERENT STORAGE CONDITIONS

Agulheiro Santos, Ana Cristina; Palma, Vera; Rato, Ana Elisa; Machado, Maria da Graça; Lozano, Mercedes; Goncalez-Gomez, David

Abstract: In Portalegre, Portugal, sweet cherry production is very important to the region’s economic sustainability. The sweet cherry ‘Sweetheart’ has exhibited short shelf life in spite of being highly appreciated by consumers due to its organoleptic characteristics. In this trial, we evaluated fruit quality of ‘Sweetheart’ stored under different storage conditions: 1) cold conditions (1ºC and high humidity ...


avaliação da textura de uvas de diferentes variedades

Cabrita, Maria joao; Garcia, Raquel; Rato, Ana Elisa; Agulheiro Santos, Ana Cristina

O objectivo deste trabalho foi avaliar as propriedades reológicas de diferentes variedades de uvas para vinificar. Foram estudadas as variedades brancas Siria, Antão Vaz, Perrum, Rabo de Ovelha e Arinto e as variedades tintas Trincadeira, Aragonez, Tinta Caiada, Moreto e Castelão. Para se avaliar da existência ou não de diferenças entre as variedades, foram efectuados testes em 200 bagos de cada variedade, nome...


CARACTERIZAÇÃO DA QUALIDADE INSTRUMENTAL E SENSORIAL DE PAPAIA ‘SOLO’ E ‘LOCAL’...

Simões, Elsa Barbosa; Santos, Ana Cristina; Lucas, Maria Raquel

O estudo teve por objectivo fazer a caracterização dos atributos de qualidade de duas variedades (Solo e Local) de papaia produzida em Santiago, Cabo Verde, e definir os atributos que os distribuidores procuram. Foram realizadas avaliações físico-químicas, sensorial e um estudo de mercado. Os parâmetros avaliados foram o peso, cor interior e exterior, textura, espessura da polpa, pH, acidez titulável, SST, fez-...


Portuguese traditional sausage, Alheira, made with diffrent meat: sensory evalu...

Elias, Miguel; Agulheiro-Santos, Ana Cristina

At a Portuguese traditional meat plant 6 different formulas were used to produce “alheira”, a Portuguese traditional fermented sausage, from the north region, usually made with chopped meat from pork and poultry and with bread. Results from TPA suggest that texture of “alheiras” made with meat from poultry (more common) or Alentejano pig breed (never done before) are similar while “alheiras” made with extreme ...


Evaluation of different postharvest conditions to preserve the amount of bioact...

González-Gómez ., David; Bernalte Garcia, Maria Josefa; Ayuso Yuste, M.Conception; Fernández León, M.Fernanda; Rato, Ana E.; Palma, Vera

Sweet cherries (Prunus avium L.) ‘Sweetheart’ were harvested at different production regions from Portugal (Cova da Beira and Portalegre) and Spain (Valle de Jerte). Cherries were harvested at their commercial maturation according to the empirical knowledge of external color corresponding to good quality. Fruits were stored and evaluated in order to study their quality on the harvest day and during a period of ...


Quality of cherry ‘Sweetheart’ from different regions of Portugal and Spain (Co...

Agulheiro-Santos, Ana Cristina; Rato, Ana Elisa; Miguel-Pintado, Cristina; Antunes, P.; Resende, M.; Velardo Micharet, B.; Tapia García, I.M.

Sweet cherries (Prunus avium L.) ‘Sweetheart’ were harvested at different production regions from Portugal (Cova da Beira and Portalegre) and Spain (Valle de Jerte). Cherries were harvested at their commercial maturation according to the empirical knowledge of external color corresponding to good quality. Fruits were stored and evaluated in order to study their quality on the harvest day and during a period of ...


A interação oral através de atividades lúdico-pedagógicas : dinâmicas de grupo

Santos, Ana Cristina Cairrão Coutinho dos

Relatório de estágio de mestrado em Ensino de Inglês e de Espanhol no 3.º Ciclo do Ensino Básico e Secundário ; O presente relatório inscreve-se no âmbito da realização do estágio profissional do Mestrado em Ensino de Inglês no 3º Ciclo do Ensino Básico e Secundário e de Espanhol nos Ensinos Básico e Secundário e pretende salientar a utilidade e atualidade das atividades lúdico-pedagógicas, não só como promoto...


Branding de países e atração de investimento direto estrangeiro : o papel do so...

Santos, Ana Cristina Leitão

Mestrado em Marketing ; Nas últimas décadas, deu-se uma mudança no paradigma internacional e na maneira como os países se interrelacionam. Estas relações, cada vez mais económicas, exigem uma nova abordagem por parte dos países. Neste sentido, o conceito de soft power de Joseph Nye, enquanto poder de atracção de um país e que pode ser encontrado na sua cultura, valores e políticas externas, ao invés de hard po...

Data: 2013   |   Origem: Repositório da UTL

EFFECT OF DIFFERENT STORAGE CONDITIONS ON NUTRITIONAL AND QUALITY PARAMETERS OF...

Palma, Vera; Agulheiro Santos, Ana Cristina; Machado, Graça; Rato, Ana Elisa; Cabrita, Maria João; Lozano, Mercedes; Gonzalez, David

Abstract The sweet cherry ‘Sweetheart’, although having a short shelf life, is highly appreciated by consumers due to its organoleptic characteristics. Different storage methods were tested to study the maintenance of quality during a period of 27 days: 1) cold (air at 1°C and 95% relative humidity) (CC), 2) cold and polypropylene film bags (1°C and 95% relative humidity) (MA) and 3) cold and controlled atmosph...


QUALITY EVALUATION OF 'SUNBURST' CHERRIES HARVESTED AT DIFFERENT RIPENESS STAGES .

Agulheiro Santos, Ana Cristina; Palma, Vera; Machado, Graça; Rato, Ana Elisa; Cabrita, Maria João

The sweet cherry ‘Sunburst’ is highly appreciated by consumers due to its organoleptic traits. Regional producers tend to harvest cherries sooner in order to increase their profits. With the aim of understanding the consequences of this we have tested the effect of different ripeness stages at the moment of harvesting on fruit quality. Quality parameters tested included external colour (L*, a*, b*), fruit textu...


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