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Estudo exploratório da estimativa indireta de licopeno via análise colorimét...

Lucas, H.; Torgal, Isabel; Faro, Conceição; Santana, Antonieta; Pinto, Maria Paula; Laranjeira, Cristina; Lopes, Fátima; Quedas, Fátima

The collection of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Portuguese Bank of Plant Germplasm of INRB, brings together dozens of hits in characterization. This paper presents results of color versus lycopene content of tomato accessions of some Portuguese Plant Germplasm Bank (2011-2012), in order to indirectly estimate the levels of lycopene in tomato fresh/chilled accesses via colorimetric analysis. The study to...


Avaliação da prevalência de excesso de peso, actividade física e hábitos alimen...

Pinto, Paula; Santana, Antonieta; Neves, Ana

As doenças crónicas não transmissíveis são a principal causa de morte no mundo. O presente trabalho pretendeu avaliar a população da Escola Superior Agrária de Santarém no que respeita a fatores de risco de doenças não transmissíveis: excesso de peso, sedentarismo e hábitos alimentares não saudáveis. Para recolha de dados, foram efetuadas medidas antropométricas e o preenchimento de um questionário de frequênci...


Sanitation of chicken eggs by ionizing radiation: functional and nutritional as...

Pinto, Paula; Ribeiro, R.; Sousa, L.; Cabo Verde, S.; Lima, Maria Gabiela; Dinis, Manuela; Santana, Antonieta; Botelho, M. L.

Alternative technologies must be developed and implemented considering sanitation and preservation of eggs mainly for risk population. Food irradiation is an alternative to free Salmonella spp. and Campylobacter spp. eggs, as a low dose point to a safety assurance. This study presents the correlation between irradiation doses (0.5 kGy up to 5 kGy at dose rate of 1.0 kGy/h) and some of functional and nutritional...


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