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O envolvimento parental das minorias étnicas na escolaridade dos filhos

Ramos, Bárbara Sofia Teixeira

Dissertação de Mestrado em Psicologia Educacional apresentada ao ISPA - Instituto Universitário ; O envolvimento parental na escolaridade dos filhos tem ganho maior relevância na investigação e práticas educativas das escolas, visto que constitui um dos aspetos mais importantes para o sucesso académico dos jovens. Tendo em conta que os contextos escolares multiculturais são uma realidade atual, e que as famíli...


An accessible approach to reduce Listeria monocytogenes from lettuce

Ramos, Bárbara; Brandão, Teresa R. S.; Teixeira, Paula; Silva, Cristina L. M.


Análise de passagens hidráulicas enterradas constituídas por Box Culverts

Pinto, Daniel Ramos Bárbara Cunha

Tese de mestrado integrado. Engenharia Civil (especialização em Estruturas). Faculdade de Engenharia. Universidade do Porto. 2008


A cyber-physical system for dynamic building evacuation

Pinto, Luis Miguel Ramos Bárbara Cunha

Tese de mestrado integrado. Engenharia Electrotécnica e de Computadores. Universidade do Porto. Faculdade de Engenharia. 2011


Heat inactivation of Listeria innocua in broth and food products under non-isot...

Miller, Fátima A.; Ramos, Bárbara F.; Gil, Maria M.; Brandão, T. R. S.; Teixeira, Paula; Silva, C. L. M.

The objective of this work was to study the effect of three linear temperature profiles (heating rates of 1.5, 1.8 and 2.6 °C/min, from 20 to 65 °C) on Listeria innocua inactivation in liquid medium. The inactivation was also analyzed in artificially contaminated parsley (heating rate of 1.8 °C/min) and throughout a frying process, using a pre-cooked frozen food as case study. Inactivation showed a sigmoidal be...


Qualidade e Genuinidade de cremes de pasteleiro: Caracterização da fracção volá...

Ramos, Bárbara Filipa Santos

The experimental work of this thesis is divided in two parts. The first, evaluates the influence of temperature and storage time in the composition of biogenic amines in egg yolk, the second studied the influence of egg yolk in the volatile fraction and sensory characteristics of bakery creams. The RP-HPLC/UV method, using dabsil derivatization, optimized for the determination of biogenic amines in egg yolk, wa...


Extratores químicos empregados na determinação de P como indicadores ambientais...

Ramos,Bárbara Zini; Coscione,Aline Renée; Camargo,Otávio Antonio de

A aplicação de lodo de esgoto pode contribuir para elevar os teores de alguns nutrientes no solo de forma inadequada, como, por exemplo, o P. Na prática, as doses de lodo de esgoto são calculadas com base na necessidade de N das culturas, não levando em conta a necessidade de P ou o destino do P aplicado com o resíduo. O P é um nutriente frequentemente associado com a aceleração da eutrofização nos corpos hídri...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Comparison of recovery methods for the enumeration of injured Listeria innocua ...

Miller, Fátima A.; Ramos, Bárbara; Brandão, Teresa R. S.; Teixeira, Paula; Silva, Cristina L. M.

This study compares the feature of different media with the combination of selective with non-selective media in a TAL method for recovery of Listeria innocua cells exposed to thermal treatments. Experiments were conducted in broth at constant temperature (52.5 and 65.0 ºC) and pH (4.5 and 7.5) conditions, using NaCl or glycerol to adjust water activity to 0.95. Four different media were used in bacterial cell ...


Antilisterial effect of vinegar solutions in fresh salads preparation

Ramos, Bárbara F.; Silva, Joana; Brandão, Teresa R. S.; Teixeira, Paula; Silva, Cristina L. M.


Antilisterial effect of vinegar solutions in fresh salads preparation

Ramos, Bárbara F.; Brandão, Teresa R. S.; Teixeira, Paula; Silva, Cristina L. M.


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