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Characterization of phenolic compounds and antioxidant potential of infusion an...

Barros, Lillian; Pinela, José; Dueñas, Montserrat; Carvalho, Ana Maria; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.

Many herbal beverages, frequently used in folk medicine, have pharmacological properties connected with the presence of antioxidants such as phenolic compounds. Tuberaria lignosa (Sweet) Samp. (Fam. Cistaceae) is one of the most popular medicinal plants in several regions of the Iberian Peninsula used to prepare herbal infusions or decoctions [1 ].1n the present work, the antioxidant activity of wild T. lignosa...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Efeito do processo de secagem no potencial antioxidante e na composição fitoquí...

Pinela, José Virgílio Santulhão

As flores de várias espécies dos géneros Cytisus e Genista (da Tribo Genisteae, família Fabaceae) são muito utilizadas em todo o Mediterrâneo, e em particular na região do Nordeste de Portugal, para fins medicinais e condimentares. Tradicionalmente procede-se à secagem destas flores logo após a colheita, mantendo-as à sombra e à temperatura ambiente durante um período de cerca de 30 dias. No entanto, o processo...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Tuberaria lignosa preparations: influence of drying methods and oral dosage for...

Pinela, José; Barros, Lillian; Dueñas, Montserrat; Carvalho, Ana Maria; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.

Many herbal beverages used in folk medicine have pharmacological properties connected with the presence of antioxidants such as phenolic compounds. Tuberaria lignosa (Sweet) Samp. (Cistaceae) is one of the most popular medicinal plants in several regions of the Iberian Peninsula used to prepare herbal infusions or decoctions. In the present work, the effects of drying (freeze or shade-drying) and preparation me...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Caracterização nutricional e propriedades bioativas de quatro variedades tradic...

Pinela, José; Barros, Lillian; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

O tomate (Lycopersicon esculentum L.) é um dos vegetais mais consumidos, sendo o segundo mais importante em todo o mundo. É um elemento chave na chamada “dieta mediterrânica”, fortemente associada ao reduzido risco de doenças crónicas degenerativas [1]. As populações locais de Trás-os-Montes continuam a preferir consumir variedades regionais de tomate, que consideram mais saborosas e saudáveis por serem cultiva...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Characterization and quantification of phenolic compounds in four tomato (Lycop...

Barros, Lillian; Dueñas, Montserrat; Pinela, José; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

Tomato (Lycopersicon esculentum L.) is one of the most widely consumed fresh and processed vegetables in the world, and contains bioactive key components. Phenolic compounds are one of those components and, according to the present study, farmers’ varieties of tomato cultivated in homegardens from the northeastern Portuguese region are a source of phenolic compounds, mainly phenolic acid derivatives. Using HPLC...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Caracterização nutricional e propriedades bioativas de quatro variedades tradic...

Pinela, José; Barros, Lillian; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

Determinou-se a composição nutricional e a atividade antioxidante de quatro variedades tradicionais de tomate da região de Trás-os-Montes, conhecidas como amarelo, batateiro, comprido e coração. Analisaram-se cromatograficamente ácidos gordos, açúcares e tocoferóis, bem como vitamina C, β-caroteno, licopeno, fenóis, flavonóis e antocianinas. A atividade antioxidante foi avaliada através dos ensaios da capacidad...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Nutritional composition and antioxidant activity of four tomato (Lycopersicon e...

Pinela, José; Barros, Lillian; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

The nutritional and antioxidant composition of four tomato Portuguese farmer’ varieties widely cultivated in homegardens was determined. The analysed components included macronutrients, individual profiles of sugars and fatty acids by chromatographic techniques, hydrophilic antioxidants such as vitamin C, phenolics, flavonols and anthocyanins, and lipophilic antioxidants such as tocopherols, β-carotene and lyco...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Antioxidant activity, ascorbic acid, phenolic compounds and sugars of wild and ...

Pinela, José; Barros, Lillian; Dueñas, Montserrat; Carvalho, Ana Maria; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.

The antioxidant activity and phytochemical composition (ascorbic acid, free sugars and phenolic compounds) of decoctions and infusions of wild and commercial samples of Tuberaria lignosa (Sweet) Samp. (Fam. Cistaceae) aerial parts were evaluated and compared. Among wild samples, the effects of the drying method (freeze or shade-drying) on those parameters were studied. Infusion of the freeze-dried wild sample g...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Chromatographic analyses of biomolecules in tomato (Lycopersicon esculentum L.)...

Pinela, José; Barros, Lillian; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

Tomato (Lycopersicon esculentum L.) is one of the most widely consumed vegetables, being the second most important vegetable crop worldwide. lt is a key component in the so-called "Mediterranean diet", which is strongly associated with a reduced risk of chronic degenerative diseases. Local populations from Trás-os-Montes (Portugal) still prefer to consume traditional vegetables (e.g. different farmer' varieties...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Composição fitoquímica e propriedades antioxidante de plantas medicinais da fam...

Pinela, José; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.

As flores dos géneros Cytisus e Genista (da Tribo Genisteae, família Fabaceae) são muito utilizadas em todo o Mediterrâneo, e em particular na região do Nordeste de Portugal, para fins medicinais e condimentares. Tradicionalmente, procede-se à secagem destas flores logo após a colheita mantendo-as à sombra e à temperatura ambiente durante um período de cerca de 30 dias. No entanto, o processo de liofilização te...

Data: 2011   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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