O movimento europeu, decorrente do Processo de Bolonha, lança um grande desafio às Instituições de Ensino no sentido da reforma dos seus planos de estudo e da alteração dos métodos de ensino/aprendizagem, que se devem centrar principalmente no aluno. O processo despoletado por esta Declaração deverá constituir uma oportunidade para repensar a formação dos nossos alunos, no sentido de transformar a educação univ...
Os processos de formação à distância, via internet, podem, pela combinação com os métodos de formação tradicionais, apresentar sinergias notáveis. O autor propõe-se, assim, ajudar o leitor a discutir, encontrar e seleccionar, de entre as alternativas existentes, as combinações de métodos pedagógicos mais adequados para que o processo de de ensino/aprendizagem se torne mais rico. Variáveis de contexto como objec...
A utilização de Tecnologias da Informação e Comunicação no âmbito de actividades de ensino / aprendizagem, necessita de aliar, à disponibilidade efectiva dessas tecnologias, estratégias de integração nas actividades lectivas que permitam a satisfação das expectactivas dos docentes e dos alunos. Este artigo descreve a utilização de um forum numa disciplina de introdução à programação numa perspectiva de partilha...
In this paper we review recent advances on the practice and theory of process control with particular emphasis to the operation of bioreactors. We present in detail a case-study on the modelling, model-based identification and adaptive control of fed-batch baker's yeast fermentation.
In this paper we present a simple computer-based laboratory set-up for experiments concerning real-time system identification. The set-up is constituted by a 'Process Simulator' computer and a 'Control' computer, communicating via serial RS-232 protocol. The former can simulate multivariable non-linear systems in real-time, in this specific experiment the fed-batch fermentation of baker's yeast. The latter perf...
A theoretical and experimental study is reported concerning the control of baker's yeast fed-batch fermentation. The overall approach follows the methodology proposed by Bastin & Dochain (1990) which exploits the structure of a general nonlinear deterministic model for bioreactors. Software-sensors have been developed and employed for the on-line estimation of 'non-measured' state variables (Feyo de Azevedo et ...
A PC-based simulator of non-linear multiple-input multiple-output dynamic systems was employed for studies concerning the on-line estimation of both 'non-measured' state variables and multiple specific growth rates of a virtual baker´s yeast fed-batch fermentation. The identification algorithms were implemented in an 'Observer Computer' which received, optionally in 'real-time', in 'scaled time' or in 'simulati...
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