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Transformar uma disciplina no âmbito de Bolonha

Cardoso, Elisabete P. C.; Pimenta, Pedro C. C.

O movimento europeu, decorrente do Processo de Bolonha, lança um grande desafio às Instituições de Ensino no sentido da reforma dos seus planos de estudo e da alteração dos métodos de ensino/aprendizagem, que se devem centrar principalmente no aluno. O processo despoletado por esta Declaração deverá constituir uma oportunidade para repensar a formação dos nossos alunos, no sentido de transformar a educação univ...


Processos de formação combinados

Pimenta, Pedro C. C.

Os processos de formação à distância, via internet, podem, pela combinação com os métodos de formação tradicionais, apresentar sinergias notáveis. O autor propõe-se, assim, ajudar o leitor a discutir, encontrar e seleccionar, de entre as alternativas existentes, as combinações de métodos pedagógicos mais adequados para que o processo de de ensino/aprendizagem se torne mais rico. Variáveis de contexto como objec...


Uso de forum no ensino cooperativo de programação

Cardoso, Elisabete P. C.; Pimenta, Pedro C. C.

A utilização de Tecnologias da Informação e Comunicação no âmbito de actividades de ensino / aprendizagem, necessita de aliar, à disponibilidade efectiva dessas tecnologias, estratégias de integração nas actividades lectivas que permitam a satisfação das expectactivas dos docentes e dos alunos. Este artigo descreve a utilização de um forum numa disciplina de introdução à programação numa perspectiva de partilha...


Computer-based studies on bioprocess engineering : II - Tools for process opera...

Azevedo, S. Feyo de; Pimenta, Pedro C. C.; Oliveira, Filomena; Ferreira, E. C.

In this paper we review recent advances on the practice and theory of process control with particular emphasis to the operation of bioreactors. We present in detail a case-study on the modelling, model-based identification and adaptive control of fed-batch baker's yeast fermentation.


Computer-aided teaching of process engineering : VI - studies on bioprocess ide...

Ferreira, E. C.; Oliveira, Filomena; Pimenta, Pedro C. C.; Oliveira, Rui Manuel Freitas; Azevedo, S. Feyo de

In this paper we present a simple computer-based laboratory set-up for experiments concerning real-time system identification. The set-up is constituted by a 'Process Simulator' computer and a 'Control' computer, communicating via serial RS-232 protocol. The former can simulate multivariable non-linear systems in real-time, in this specific experiment the fed-batch fermentation of baker's yeast. The latter perf...


Model-based identification and control on baker's yeast fed-batch fermentation

Ferreira, E. C.; Oliveira, Filomena; Pimenta, Pedro C. C.; Azevedo, S. Feyo de

A theoretical and experimental study is reported concerning the control of baker's yeast fed-batch fermentation. The overall approach follows the methodology proposed by Bastin & Dochain (1990) which exploits the structure of a general nonlinear deterministic model for bioreactors. Software-sensors have been developed and employed for the on-line estimation of 'non-measured' state variables (Feyo de Azevedo et ...


Studies on on-line state and parameter estimation through a real-time process s...

Azevedo, S. Feyo de; Pimenta, Pedro C. C.; Oliveira, Filomena; Ferreira, E. C.

A PC-based simulator of non-linear multiple-input multiple-output dynamic systems was employed for studies concerning the on-line estimation of both 'non-measured' state variables and multiple specific growth rates of a virtual baker´s yeast fed-batch fermentation. The identification algorithms were implemented in an 'Observer Computer' which received, optionally in 'real-time', in 'scaled time' or in 'simulati...


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