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Caracterização de azeite virgem coprocessado com citrinos

Cunha, L.; Gouveia, C.; Vitorino, M.C.; Peres, M.F.

Comunicação oral da qual só está disponível o resumo. ; Caracterização de azeite virgem coprocessado com citrinos.


Avaliação de ceras, ésteres etílicos e metílicos em azeites virgens monovarietais

Andrade, T.; Paulo, L.; Peres, M.F.

Comunicação oral da qual só está disponível o resumo. ; Avaliação de ceras, ésteres etílicos e metílicos em azeites virgens monovarietais.


Life-cycle greenhouse gas emissions of portuguese olive oil

Figueiredo, F.; Coroama, V.C.; Ramos, A.S.; Almeida, A.; Ramalhosa, E.; Castanheira, E.G.; Peres, M.F.; Carneiro, J.P.; Pereira, J.A.; Feliciano, M.

The main goal of this paper was to assess the greenhouse gas (GHG) intensity of olive oil production in Portugal. A life-cycle model and inventory were implemented for the entire production process, including a comprehensive analysis of olive cultivation, olive oil extraction, packaging, and distribution. Data originates from five differently-sized Portuguese olive growers and from a total of six olive oil mill...


ATR-FTIR spectroscopy for determination of free acidity, electrical conductivit...

Anjos, O.; Peres, M.F.; Antunes, P.; Rodrigues, J.

Só está disponível o resumo. ; ATR-FTIR spectroscopy for determination of free acidity, electrical conductivity, ash and total polyphenol content in honey.


Avaliação da maturação em azeitona ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ com recurso a...

Peres, M.F.; Ramos, A.S.; Vitorino, M.C.; Gouveia, C.; Ferreira-Dias, S.; Martins, L.L.

No presente trabalho estudaram-se três métodos de avaliação do estado de Maturação da azeitona, baseados na coloração dos frutos das cultivares ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ em estados precoces de maturação, bem como a sua relação com a acumulação de gordura. Os métodos estudados foram: IM – índice de maturação de Jaén (com 8 grupos de cor); IMS – índice de maturação simplificado com apenas três classes de co...


Otimização da extração de azeite de azeitona ‘Cobrançosa’ por adição de adjuvan...

Peres, M.F.; Martins, L.L.; Ferreira-Dias, S.

Realizaram-se ensaios de modelação e otimização das condições operatórias de extração de azeite, utilizando a metodologia das superfícies de resposta, segundo uma matriz central compósita rotativa, em função da concentração adicionada de adjuvantes na termobatedura – preparação enzimática Endozym Olea AS (0,04-0,24%) e microtalco FC8 (0,12-0,68%) – a um lote de azeitona Cobrançosa com um índice de maturação de ...


Floral monitoring and biophysics parameters as a tool to beekeepers installatio...

Anjos, O.; Roque, N.; Lidónio, E.; Albuquerque, M.T.D.; Peres, M.F.; Antunes, I.M.H.R.

Beekeeping offers a great development potential, as a source of food, as a nutritional complement and also as raw material provider to several activities. Moreover, biodiversity improvement conservation, incentive for retention of natural habitats and an ideal activity for forest conservation programmes are important factors associated with this activity. Honey is a natural sweet product that is produced in alm...


Sensory and physicochemical characterization of Citrus, Erica and Lavandula hon...

Anjos, O.; Fernandes, A.; Rodrigues, C.; Gouveia, C.; Vitorino, M.C.; Peres, M.F.

In this study samples of the monofloral honeys more common in Castelo Branco region were tested: Eucalyptus ssp., Erica spp. and Lavandula spp. Evaluation of unifloral conformity was carried out by laboratorial pollen analysis.


Sensory evaluation of virgin olive oils from organic agriculture and integrated...

Peres, M.F.; Gouveia, C.; Pintado, C.; Anjos, O.; Vitorino, M.C.; Peres, C.; Henriques, L.R.

In the present work four olive groves were selected: two in organic agriculture and two in integrated production. Olives were handpicked at two ripening stages and processed by a low-scale mill with a working capacity of 0.05 tons h-1. Differences between olive oils were evaluated through a sensory quantitative descriptive analysis (QDA) for positive attributes; moreover, some chemical parameters that could be ...


Determinação do teor de polifenois totais for ATR-FTIR

Anjos, O.; Rodriguez, J.C.; Fernandes, A.; Gouveia, C.; Peres, M.F.

Neste trabalho foram utilizadas 30 amostras de mel monofloral de diferentes proveniências botânicas, entre as quais se destacam, a urze, o rosmaninho, a laranjeira, o eucalipto, a alfarrobeira e o castanheiro. O teor em fenóis totais foi determinado utilizando o método de Folin-Ciocalteu, usando o ácido gálico como padrão.


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