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Adhesion of Salmonella enteritidis to stainless steel surfaces

Oliveira, Kelly; Oliveira, Tereza; Teixeira, P.; Azeredo, Joana; Oliveira, Rosário

Adhesion of microorganisms to food processing surfaces and the problems it causes are a matter of strong concern to the food industry. Contaminated food processing surfaces may act as potential sources of transmission of pathogens in food industry, catering and in the domestic environments. Several studies have shown that adhesion of bacteria to surfaces partly depends upon the nature of the inert surfaces and ...


Discriminação de sorovares de Salmonella spp. isolados de carcaças de frango po...

Alcocer,Iliana; Oliveira,Kelly Mari P. De; Vidotto,Marilda Carlos; Oliveira,Tereza Cristina R.M. de

Salmonelose é a infecção bacteriana de origem alimentar mais freqüente no Paraná, Brasil, e os surtos estão associados, principalmente, ao consumo de ovos, carne de aves e derivados. Os objetivos deste trabalho foram identificar os sorovares de Salmonella isolados de carcaças de frango e caracterizá-los molecularmente por REP e ERIC-PCR, assim como identificar os fagotipos de Salmonella Enteriditis. Dos 25 isol...

Data: 2006   |   Origem: OASIS br

Comparison of the adhesion ability of different salmonella enteritidis serotype...

Oliveira, Kelly; Oliveira, Tereza; Teixeira, P.; Azeredo, Joana; Henriques, Mariana; Oliveira, Rosário

Contamination of kitchen surfaces due to bacteria present in foodstuffs is one of the main causes of foodborne outbreaks. Salmonella infections are an important cause of foodborne disease, and Salmonella Enteritidis is the most common isolate in the past few years. In this study, the adhesion ability of four Salmonella Enteritidis isolates to different materials (polyethylene, polypropylene, and granite) used i...


Detecção rápida de Salmonella Enteritidis em alimentos por ensaio imunoenzimáti...

Alcocer,Iliana; Oliveira,Tereza Cristina R. M. de

O método convencional de detecção de Salmonella spp., além de trabalhoso, consome longo tempo, necessitando-se normalmente de 4 a 5 dias para a confirmação da presença dessa bactéria no alimento. Portanto, o emprego de métodos rápidos e simples é importante para o diagnóstico laboratorial de toxinfecção alimentar e para o controle de qualidade. O objetivo principal deste trabalho foi a padronização de ensaio im...

Data: 2003   |   Origem: OASIS br

Low cost production and purification of polyclonal antibodies to staphylococcal...

Oliveira,Tereza Cristina R.M. de; Hirooka,Elisa Yoko

An immunization scheme for production of antiserum to staphylococcal enterotoxin A (SEA) is proposed. The reference method of Robbins and Bergdoll was modified to reduce the number of doses and the amount of toxin used per animal. The best immunization scheme used injections in days 0, 8, 24, 59, 62 and 67. The amount of toxin at each injection was 5, 6, 20, 50, 100 and 200<FONT FACE="Symbol">m</font>g, respect...

Data: 1999   |   Origem: OASIS br

Bró, caxixe e ouricuri estratégias de sobrevivência no semi-árido baiano

Assis,Ana Marlúcia Oliveira; Freitas,Maria do Carmo Soares de; Oliveira,Tereza Cristina; Prado,Matildes da Silva; Sampaio,Liliam Ramos

Trata-se de um estudo etnográfico desenvolvido no contexto do Projeto Cansanção - PROCAN - realizado no período de 1987 a 1990. Analisa-se um conjunto de informações sobre os padrões culturais que cercam o ato alimentar dos grupos sociais que habitam Cansanção, região do semi-árido baiano. Foram investigados modelos de alimentação, a partir de depoimentos das mulheres trabalhadoras rurais, observando-se as estr...

Data: 1999   |   Origem: OASIS br

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