In attempts to produce a low-fat cheese with a rheology and texture similar to that of a full-fat cheese, guar gum (within 0.0025–0.01%; w/v, final concentration) was added to low-fat milk. The obtained cheeses were characterised regarding their physicochemical, thermal, rheological and textural properties. Control cheeses were also produced with low and full-fat milk. The physicochemical properties of the guar...
Using a growth medium based on cane blackstrap molasses, we compared ethanol production by two strains of Saccharomyces cerevisiae that were immobilized in polyurethane foam cubes in a fluidised-bed fermenter. One strain (NCYC 1119) was adhesive and extremely flocculent, whilst the other strain was not adhesive and only weakly flocculent. The strong flocs of NCYC 1119 caused blockage of the bed, so that stable ...
Para controlar a proliferação de Egeria densa e reduzir os prejuízos que vêm causando na geração de energia em Paulo Afonso, é necessário conhecer sua capacidade de regeneração. Para isso, foram marcados quadrados de 4 m², em diferentes épocas do ano e em três profundidades (0-2, 2-6 e 6-9 m), e retiradas as biomassas de E. densa iniciais e três meses depois. Na profundidade de 0-2 m, as retiradas de plantas fo...
Grandes massas de Egeria densa são retiradas dos lagos do sistema hidrelétrico de Paulo Afonso e seu descarte tem sido problemático. O aproveitamento como adubo orgânico foi comparado com o de esterco, em plantio de milho, irrigado, a campo. Foram comparadas as doses de 20 e 40 t ha-1 de matéria seca com testemunha, sem adubo. Paralelamente, foi acompanhada a decomposição do material incorporado ao solo. A mass...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |