Encontrados 16 documentos, a visualizar página 1 de 2

Ordenado por Data

Sensory and textural characterization of citrus and pineapple fruits candied wi...

Vilela, Alice; Sobreira, Carla; S. Abraão, Ana; M. Lemos, André; M. Nunes, Fernando

Production of low-calorie candied fruits was investigated by substituting sucrose with fructose, maltitol, sorbitol and actilight. Quality of candied fruits was evaluated with respect to yields obtained for the fruit candied process, chemical composition, microbial growth, rheological characteristics, color, and sensory attributes. The sensory attributes investigated were influenced by the osmotic agent used. E...

Data: 2014   |   Origem: Repositório da UTAD

Tartaric stabilization of a Reserve Ruby Port Wine by cold and electrodialysis ...

Jorge, Nuno; Vilela, Alice; Braga, António; M. Nunes, Fernando; Cosme, Fernanda

Cold stabilization is the most common wine operation for wine tartaric stabilization. This operation consists in cooling the wine at temperatures near the wine freezing point [1, 2], to induce potassium bitartrate crystals precipitation. However, this is a slow and costly operation. Electrodialysis is a process that allows the separation of anions and cations according to their electrical charge through a selec...

Data: 2014   |   Origem: Repositório da UTAD

O Papel da RDIS na Sociedade da Informação

Joaquim Jorge F. Nunes; Fernando M. S. Ramos

The result of the continuous evolution in Telecommunications is the growing easiness to access information, and the emergence of the so called Information Society. The final consequence of such situation, is the development of nations and the well-being of their citizens. This paper focuses the ISDN, and the steps that have been taken in order to transform it in the basic and funda...

Data: 2013   |   Origem: Electrónica e Telecomunicações

Caracterização Sensorial e Fenólica de Vinhos Brancos Monovarietais da Região D...

Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Fradique, Sofia; Nunes, Fernando; Teixeira, Silvia

As castas Malvasia Fina e Gouveio da Região Demarcada do Douro originam vinhos com propriedades organoléticas muito características. A casta Malvasia Fina caracteriza-se, por dar origem a um vinho elegante e fino, com pouca intensidade e complexidade, tanto no aroma como no gosto. Já a casta Gouveio por sua vez caracteriza-se, por originar um vinho de cor citrina, frutado, fresco, vivo e com riqueza ácida. Assi...

Data: 2013   |   Origem: Repositório da UTAD

Estabilização proteica de vinhos brancos por adição de manoproteínas e impacto ...

Ribeiro, Tânia; Fernandes, Conceição; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda

As proteínas, embora em reduzida concentração no vinho branco, podem ser fatores de instabilidade, e podem afetar a limpidez e/ou originar depósitos amorfos. Para prevenir a instabilidade proteica é tradicionalmente efetuada a colagem dos vinhos brancos com bentonite. Contudo, esta cola inorgânica apresenta algumas limitações, particularmente quando aplicada em doses elevadas. Neste contexto, foram avaliadas vá...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Estabilização proteica de vinhos brancos por adição de manoproteínas e impacto ...

Ribeiro, Tânia; Fernandes, Conceição; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda

A instabilidade proteica é um defeito que pode conduzir à rejeição do vinho. A desnaturação e precipitação das proteínas instáveis, podem afetar a limpidez e/ou originar depósitos amorfos. A concentração e composição das proteínas, dependem da casta, condições climáticas, estado de maturação das uvas e da vinificação. A colagem com bentonite é o processo mais comum na prevenção desta instabilidade, mas apresent...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Embbeding H.320 videophones as terminal equipament in videosurveillance systems

Joaquim Jorge Ferreira Nunes; Fernando Manuel Ramos

This thesis presents de development of a surveillance system, based on a PC Windows platform, focusing on the integration of the support for videotelephony equipment compliant to the ITU-T's H.320 recommendation. (...)keywords: video surveillance; ISDN; videotelephony; H.320; computer telephony; PC video; SIVIL; interoperability; modularityM.S., 1999more info. - http://opac.ua.pt/F/?func=find-b&fi...

Data: 2012   |   Origem: Electrónica e Telecomunicações

Potential of mannoproteins for white wine stabilization: effect on physicochemi...

Ribeiro, Tânia; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Mendes-Faia, Arlete; Fernandes, Conceição

Wine haze formation is mainly due to protein insolubilization and precipitation. This problem affects considerably its commercial acceptance. Wine protein instability may be due to intrinsic or extrinsic factors, such as proteins molecular weight, isoelectric point, ionic strength, alcohol degree and wine pH or due to inadequate storage temperature.

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB


Could basidiomycetes fungi be an alternative for the treatment of fibrous feeds...

Rodrigues,Miguel António Machado; Bezerra,Rui Manuel Furtado; Dias,José Albino Gomes Alves; Guedes,Cristina Vitória de Miranda

This presentation intends to make a brief description of the studies being investigated by our research group in the area valorization of fibrous feed utilizing the white-rot fungi (basidiomycetes fungi) enzyme complexes.

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

16 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data









Tipo de Documento





Recurso







Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia