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Análise da qualidade do sistema de observação do comportamento técnico de bruços

Matos, Telmo; Silva, António; Conceição, Ana; Freitas, João; Campaniço, Jorge; Louro, Hugo

O presente estudo teve como objetivo o processo de construção e validação de um instrumento de observação. Neste contexto, centrámos a análise num requisito fundamental – a validade e fiabilidade do instrumento, instrumento este que servirá de base ao registo dos comportamentos observados durante a execução de vinte ciclos gestuais na técnica de bruços. O instrumento foi composto por um sistema de Formatos de ...


ANÁLISE DAS CARACTERÍSTICAS ONDULATÓRIAS DA TÉCNICA DE BRUÇOS COM SNORKEL

Conceição, Ana; SIlva, António; Boaventura, José; Freitas, João; Matos, Telmo; Batalha, Nuno; Milheiro, Victor; Louro, Hugo

O objectivo do estudo consistiu em analisar em que medida é que a utilização do snorkel influencia a eficiência da onda céfalo-caudal, assim como as componentes do movimento ondulatório na técnica de bruços, pela análise de fourier e do número de strouhal. A amostra foi constituída por 8 nadadores portugueses do género masculino (21.25±6.73 anos de idade, 1.77±0.03 m de estatura; 71.14±12.39 kg; 14.89±6.41 %M...


Modeling wine preferences by data mining from physicochemical properties

Cortez, Paulo, 1971-; Cerdeira, António; Almeida, Fernando; Matos, Telmo; Reis, José

We propose a data mining approach to predict human wine taste preferences that is based on easily available analytical tests at the certification step. A large dataset (when compared to other studies in this domain) is considered, with white and red vinho verde samples (from Portugal). Three regression techniques were applied, un- der a computationally efficient procedure that performs simultaneous variable an...


Using data mining for wine quality assessment

Cortez, Paulo, 1971-; Teixeira, Juliana; Cerdeira, António; Almeida, Fernando; Matos, Telmo; Reis, José

Certification and quality assessment are crucial issues within the wine industry. Currently, wine quality is mostly assessed by physico- chemical (e.g alcohol levels) and sensory (e.g. human expert evaluation) tests. In this paper, we propose a data mining approach to predict wine preferences that is based on easily available analytical tests at the certifi- cation step. A large dataset is considered with wh...


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