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Chemometric characterization of three varietal olive oils (Cvs. cobrancosa, mad...

Matos, L.C.; Cunha, S.C.; Amaral, J.S.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

This paper evaluates the usefulness of three chemical parameters (compositions on tocopherols, sterols and fatty acids) as a tool to discriminate three varietal olive oils (Cvs. Cobrançosa, Madural and Verdeal Transmontana), which are permitted cultivars for the production of ‘‘Trás-os-Montes olive oil’’, a Portuguese protected designation of origin (PDO) product. The olives were collected during the year crop ...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Evaluation of a numerical method to predict the polyphenol contents in monovari...

Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

Three monovarietal virgin olive oils obtained from olives grown under biological agricultural system, in Portugal, with different ripening stages, were studied in what concerns the parameters usually related with oxidation status (total polyphenols, tocopherols, chlorophylls and carotenoids, peroxide values, oxidative stability, specific extinction coefficients K232 and K270 and titratable acidity). A total of ...

Data: 2007   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Influence of the cultivar and degree of ripeness in the composition of three Po...

Amaral, J.S.; Matos, L.C.; Citóva, I.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

Data: 2004   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Evolution with ripening of tocopherols, chlorophylls and carotenoids contents o...

Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

Data: 2002   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Caracterização química de azeites varietais das cultivares Cobrançosa, Madural ...

Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

A qualidade de um azeite depende de diversos factores, nomeadamente das praticas agronómicas, do estado sanitária dos frutos, das fases sucessivas de colheita, de armazenamento e de transformação. A composição química do produto final está directamente relacionada com a estado e composição do fruto do qual é extraído. A maturação das azeitonas é um processo lento que se prolonga durante vários meses, ao longo d...

Data: 2001   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Correlação entre o teor de polifenóis e a resistência à oxidação de azeites var...

Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.

Os azeites virgens cantem quantidades apreciáveis de compostos fenólicos polifenóis naturais contrariamente aos outros óleos edíveis, uma vez que a maior parte destes compostos se perde durante as processos de refinação. Aos polifenóis são atribuídos múltiplos efeitos biológicos nomeadamente a actividade antioxidante, a qual retarda a degradação oxidativa dos lípidos mantendo durante mais tempo a valor nutricio...

Data: 2001   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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