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Avaliação da maturação em azeitona Cobrançosa e Galega vulgar com recurso a dif...

Peres, F.; Ramos, A.; Vitorino, C.; Gouveia, C.; Ferreira-Dias, S.; Martins, L.L.

This work aims to study three methods to evaluate the olive ripening state based on the colour changes of ‘Cobrançosa’ and ‘Galega Vulgar’ fruits, in early ripening. The relation between colour change and fat content was also performed. The methods under study were: IM – ripening index (Jaén) (with 8 groups of colour); IMS – simplified ripening index with only 3 colour classes; CI – colour index, using the CIE ...

Data: 2012   |   Origem: Repositório da UTL

Otimização da extração de azeite de azeitona Cobrançosa por adição de adjuvante...

Peres, F.; Martins, L.L.; Ferreira-Dias, S.

Modelling and optimization of the operation conditions of olive oil extraction were performed, using surface response methodology, following a central rotation composite matrix, as a function of the contents of enzymes (Endozym Olea AS; 0.04- 0.24%) and natural microtalc (FC8-AW; 0.12-0.68%) added at the beginning of the thermobeating step. Yield was evaluated by the extractability index and by the residual pom...

Data: 2012   |   Origem: Repositório da UTL

Avaliação da maturação em azeitona ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ com recurso a...

Peres, M.F.; Ramos, A.S.; Vitorino, M.C.; Gouveia, C.; Ferreira-Dias, S.; Martins, L.L.

No presente trabalho estudaram-se três métodos de avaliação do estado de Maturação da azeitona, baseados na coloração dos frutos das cultivares ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ em estados precoces de maturação, bem como a sua relação com a acumulação de gordura. Os métodos estudados foram: IM – índice de maturação de Jaén (com 8 grupos de cor); IMS – índice de maturação simplificado com apenas três classes de co...


Otimização da extração de azeite de azeitona ‘Cobrançosa’ por adição de adjuvan...

Peres, M.F.; Martins, L.L.; Ferreira-Dias, S.

Realizaram-se ensaios de modelação e otimização das condições operatórias de extração de azeite, utilizando a metodologia das superfícies de resposta, segundo uma matriz central compósita rotativa, em função da concentração adicionada de adjuvantes na termobatedura – preparação enzimática Endozym Olea AS (0,04-0,24%) e microtalco FC8 (0,12-0,68%) – a um lote de azeitona Cobrançosa com um índice de maturação de ...


Improvement in soil and sorghum health following the application of polyacrylat...

Varennes, Amarilis de; Mourato, M.P.; Martins, L.L.; Cardoso, A.I.; Mota, A.M.; Pinto, A.P.; Gonçalves, M.L.; Guiwei, Qu

Research Article ; Contamination of soils with cadmium (Cd) is a serious global issue due to its high mobility and toxicity. We investigated the application of insoluble polyacrylate polymers to improve soil and plant health. Sorghum was grown in a Cd-contaminated sandy soil. Polyacrylate polymers at 0.2% (w/w) were added to half of the soil. Control soil without plants was also included in the experiment. Gro...

Data: 2010   |   Origem: Repositório da UTL

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