Este trabalho teve como objetivo a utilização de óleo de girassol rico em ácido oleico na alimentação de suínos Alentejanos destinados à produção de carne para consumo em fresco. O ensaio foi realizado em condições de exploração. Utilizaram-se 12 suínos castrados alojados num parque com uma área de 3 Ha. Com um peso vivo médio de 60 Kg os animais foram divididos em dois grupos de 6 suínos. O grupo 1 (controle) ...
The aim of this work was to determine the relationship between physical measures from the subcutaneous tissue and Longissimus dorsi (LD) muscle (area, depth, and width measured between the 3rd and 4th lumbar vertebrae, at the last rib, and between the 3rd and 4th last ribs) and the chemical composition of LD at 70, 80, 90, 100, and 110 kg LW. The content of water, protein, neutral and polar lipids, total and so...
Este trabalho teve como objetivo a utilização de óleo de girassol rico em ácido oleico na alimentação de suínos Alentejanos destinados à produção de carne para consumo em fresco. O ensaio foi realizado em condições de exploração.
The present study was carried out to investigate the evolution of biochemical composition and physical traits of the chemical composition and physical characteristics of muscle Psoas major (PM adipose during growth of Alentejano pigs.
This study used TG, DSC, and SDS-PAGE techniques to study protein isolates (PIs) in the powder form obtained from lupin seeds flour Lupinus albus. Different methods of preparing PIs were tested, resulting in final products that were different only in relation to the yield and protein content. The results of the protein analysis by SDS-PAGE showed that the same protein fractions were present in the lupin seeds a...
The aim of this work was to evaluate the effect of fattening diets supplemented with betaine on growth performances and carcass characteristics of Alentejano pigs. Sixteen Alentejano pigs sexually neutralized, with a initial body weight (BW) of 36.3 kg, allocated to open-air individual pens (3m2), were divided into two experimental groups: Group C (n=8) consuming a commercial diet with 150 g/kg crude protein a...
The aim of this work was to determine the relationship between physical measures from the subcutaneous tissue and Longissimus dorsi (LD) muscle (area, depth, and width measured between the 3rd and 4th lumbar vertebrae, at the last rib, and between the 3rd and 4th last ribs) and the chemical composition of LD at 70, 80, 90, 100, and 110 kg LW. The content of water, protein, neutral and polar lipids, total and so...
Trabalho apresentado no 2.º Simpósio Nacional de Fruticultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 4 a 5 de Fevereiro de 2010. ; O presente trabalho apresenta a “metodologia do potencial produtivo” que se baseia na avaliação dos resultados produtivos por ajustamento não linear em função da carga, permitindo estimar a carga óptima para cada si...
Trabalho apresentado no 2.º Simpósio Nacional de Fruticultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 4 a 5 de Fevereiro de 2010. ; O presente trabalho estende o uso “metodologia do potencial produtivo”, que se baseia na determinação da carga óptima por ajustamento não linear em função da carga, para avaliar o potencial produtivo e qualitativo d...
Trabalho apresentado no 2.º Simpósio Nacional de Fruticultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 4 a 5 de Fevereiro de 2010. ; Para estudar o efeito da forma de condução no crescimento e na expressão do potencial produtivo e qualitativo da pereira “Rocha” , foram testadas as formas de condução em eixo, em solaxe e em tatura. A intercepção d...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |