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Effect of nitrogen source on soil nitrate concentration and yield, and quality ...

Machado, RMA; Campos, Tiago

Abstract The effect of nitrogen source application, broadcast onto the planting bed during the growing phase, on soil nitrate concentration, soil pH, yield, and quality of intermediate-day onions was evaluated in a field experiment in southern Portugal. In addition, the soil potential for providing nitrate-N to the crop along the growing season was also monitored. The field trial consisted of six treatments ...


Potential of Elemental Sulfur Fertigation to Reduce High Soil pH for Production...

Machado, RMA; Bryla, DR

Abstract Blueberry is adapted to acidic soil conditions but is often planted in high pH soils by adding elemental sulfur (So) prior to planting. Two pot experiments were carried out in a glasshouse to determine the potential of applying Sº by fertigation through a drip irrigation system. In the first experiment, So was applied at four rates of 0, 0.36, 0.72, and 1.44 g per application to 4-L pots filled with o...


Comparative effects of nitrogen fertigation and granular

Bryla, D R; Machado, RMA

Comparative effects of nitrogen fertigation and granular fertilizer application on growth and availability of soil nitrogen during establishment of highbush blueberry David R. Bryla1* and Rui M. A. Machado2 1 Horticultural Crops Research Unit, Agricultural Research Service, U.S. Department of Agriculture, Corvallis, OR, USA 2 Departamento de Fitotecnia, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânica...


Cebola- Uma cultura com elevado potencial agrónomico para o Alentejo

Machado, RMA; Azevedo, Ricardo; Cabrita, Marcos

A Universidade de Évora, através do Departamento de Fitotecnia, tem vindo a realizar diversos ensaios visando estudar o potencial produtivo de diferentes cultivares de cebolas de dia-curto e médio, na região Alentejo


EFEITO DA FERTILIZAÇÃO AZOTADA NA DINÂMICA DE

Machado, RMA; Shahidian, S; Pivetta, CR; Oliveira, MRG

RESUMO Este trabalho teve como objectivo estudar a influência da aplicação de diferentes quantidades de azoto, repartidas por quatro aplicações, na disponibilidade de azoto nítrico no solo, no comprimento radical, na concentração de azoto nas folhas e na produção comercial de cebola de dias médios (cv. Gilmar) no Alentejo. O ensaio decorreu na Centro de estudos e experimentação da Mitra da Universidade de Évora...


A condução da rega em culturas hortícolas

Machado, RMA

A gestão da rega gota-a-gota em culturas hortícolas deve ter em consideração entre outros aspectos a uniformidade de rega, a distribuição do sistema radical,os períodos de maior sensibilidade hídrica das culturas, a produção e a qualidade da matéria-prima.


Study of the relationships and diversity in quality and composition of processi...

Koutusos, T.V.; Dumas Y, Y; Paroussis E, E; Paraskevopoulou-Paroussi, G.; Christou, M; Machado, RMA; Prieto Losada, H.M.

Résumé / Abstract The F1 cultivar "Brigade" of processing tomato was cultivated in the E.U. Mediterranean countries by applying a limited inputs technical itinerary with respect for the environment during three years (1997, 1998 and 1999). The relationships between different parameters of fruit quality and fruit composition, as well as, the diversity of fruit quality and fruit composition among the countries ha...


Optimização da rega do tomate de indústria

Machado, RMA; Oliveira, MRG

A melhor estratégia para aumentar o º Brix, sem elevadas quebras na produção, é a submissão da cultura a deficiência hidrica durante a maturação


QUALITOM, A EUROPEAN RESEARCH PROGRAMME TO BUILD AND TEST A TECHNICAL ITINERARY...

Dumas, Y; Bussieres, P; Batillani, A; Cornillon, H; Prieto, L; Branthome, X; Luca, D; Dadomo, M; Machado, RMA; Christou, M; San Martin, C

Abstract: The aim of this programme is to provide farmers with tools for processing tomato crop management in various conditions in order to satisfy all of the following objectives: to produce a given yield of tomatoes, of good market and hygienic quality (given dry matter content, given pH, absence of chemical compounds harmful to human health) for the production of paste; to minimize the use of chemicals for...


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