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As macroalgas marinhas dos Açores e o seu valor nutricional

Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete; Neto, Ana I.; Baptista, José

A grande diversidade de organismos marinhos e o seu potencial biotecnológico têm despertado a atenção e o interesse de cientistas das diversas áreas da biotecnologia. Como é do conhecimento geral, os produtos naturais são fontes potencialmente importantes para a descoberta de novos compostos nutricionalmente benéficos e farmacologicamente ativos. A descoberta de novas substâncias naturais e biologicame...


O conhecimento do passado para apoiar, no futuro, a Agricultura, Zootecnia e Te...

Madruga, João; Borba, Alfredo Emílio Silveira de; Vouzela, Carlos Fernando Mimoso; Rosa, Henrique José Duarte; Rego, Oldemiro Aguiar do

Jornadas "Ciência nos Açores - que futuro?", Biblioteca Pública e Arquivo Regional de Ponta Delgada, 7 e 8 de Junho de 2013.


Pesquisa de péptidos em Macroalgas dos Açores com potencial atividade inibitóri...

Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete; Neto, Ana I.; Baptista, José

Jornadas "Ciência nos Açores – que futuro? Tema Ciências Naturais e Ambiente", Ponta Delgada, 7-8 de Junho de 2013. ; A descoberta de inibidores naturais da ECA como alternativa às drogas sintéticas tem-se tornado de suma importância na prevenção da hipertensão. O sistema Renina-Angiotensina desempenha um papel importante na regulação da pressão arterial, em particular na ativação da enzima conversora da angio...


Azorean macroalgae as a food supplement: determination of proteins, fiber, and ...

Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.

11º Encontro de Química dos Alimentos (11EQA). Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal, 16-19 de Setembro. ; This study evaluates the chemical composition (proteins, fiber, total lipids, total carbohydrates and ash) os selected macroalgae common at the Azorean shores with potencial nutricional value for human food suplement. The protein content ranged from 2.86% to 18.48% of dry weight (DW) for P...


Antioxidant activity of macroalgae from the Azores

Paiva, Lisete S.; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.

Free radical scavenging activity (FRSA) was studied to determine the antioxidant activity of 8 common macroalgae species found in the Azores. Species under study were Porphyra sp., Osmundea pinnatifida, Pterocladiella capillacea, Sphaerococcus coronopifolius and Gelidium microdon, from Rhodophyta; Ulva compressa and Chaetomorpha pachynema, from Chlorophyta and Fucus spiralis from Phaeophyta.The antioxidant acti...


Total lipid content, fatty acid profile and nutritional value of selected macro...

Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.

International Symposium FloraMac2012. Colégio dos Jesuítas, Funchal, Madeira, 5-8 de Setembro.


Extraction and quantification of water-soluble vitamins from selected macroalga...

Guerrero, Pedro J.; Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.

International Symposium FloraMac2012. Colégio dos Jesuítas, Funchal, Madeira, 5-8 de Setembro.


The surplus value of Azorean macroalgae as health-promoting food. Protein, fibe...

Lima, Elisabete; Furtado, Miguel; Garcia, Ismael G.; Paiva, Lisete S.; Baptista, José; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.

AICMA 2012 (BIT's 1st Annual International Congress of Marine Algae), World Expo Center, Dalian, China, 20-23 de Setembro. ; Seaweeds are traditionally used in animal nutrition supplement and have also been an important human dietary component. In addition to their value as a human food supplement, seaweeds may also contribute as a functional o r health-promoting food to prevent some of the most degenerative d...


Nutritional value of selected macroalgae

Patarra, Rita F.; Paiva, Lisete S.; Neto, Ana I.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.

Copyright © Springer Science+Business Media B.V. 2011. ; Macroalgae are traditionally used in human and animal nutrition. Their protein and fiber content have been widely studied and differ according to the species, their geographic origin and their seasonal conditions. In addition to their value for human nutrition, seaweeds have multiple therapeutically applications (e.g., weight control, hypocholesterolemic...


Potencial nutricional de macroalgas marinhas dos Açores. Determinação do teor d...

Furtado, Miguel; Paiva, Lisete S.; Lima, Elisabete M. C.; Baptista, José A. B.; Patarra, Rita F.; Neto, Ana I.

IV Congresso da Ordem dos Biólogos e II Congresso dos Biólogos dos Açores (Painel Biologia Marinha e Oceanografia). Ponta Delgada, Açores, 13-15 de Outubro de 2011.


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