Background: The purpose of this study was to investigate some of the possible mechanisms underlying the protective effects of a dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) inhibitor, sitagliptin, on pancreatic tissue in an animal model of type 2 diabetes mellitus (T2DM), the Zucker Diabetic Fatty (ZDF) rat, focusing on glycaemic, insulinic and lipidic profiles, as well as, on apoptosis, inflammation, angiogenesis and prol...
Portuguese diet has been gradually diverging from the basic principles of healthy eating, leading to an unbalanced dietary pattern which, associated with increasing sedentary lifestyle, has a negative impact on public health. The main objective of this work was to characterize the dietary habits of university students in Viseu, Portugal. The study consisted of a sample of 80 univ...
Portuguese diet has been gradually diverging from the basic principles of healthy eating, leading to an unbalanced dietary pattern which, associated with increasing sedentary lifestyle, has a negative impact on public health. The main objective of this work was to characterize the dietary habits of university students in Viseu, Portugal. The study consisted of a sample of 80 univ...
Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; Nos últimos anos, o consumo de frutas e vegetais tem sido recomendado pela Organização Mundial de Saúde (OMS), numa perspectiva de prevenção de diversas patologias, tais como o cancro, a osteoporose e doenças cardiometabólicas e degenerativas. Os benefícios destes alimentos para a saúde humana estão associados à presença de compostos com actividade ...
Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar. ; A dieta portuguesa tem-se vindo a afastar progressivamente dos princípios básicos de uma alimentação saudável, conduzindo a um padrão alimentar desequilibrado que, associado ao sedentarismo crescente apresenta um impacto negativo na saúde pública. Uma alimentação adequada durante o início da idade adulta é tão importante quanto uma alimentação estr...
Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; Os vinhos DOC (Denominação de Origem Controlada)Dão, são reconhecidos pelos consumidores e pela crítica, como vinhos de excelência, fruto da sua tipicidade e qualidade invulgares. Sendo as castas nobres do Dão a Touriga Nacional, o Jaen, a Tinta Roriz e o Alfrocheiro considerámos pertinente o estudo das características sensoriais e físico-químicas d...
Over the last 30 years the combination of both a sedentary lifestyle and excessive food availability has led to a significant increase in the prevalence of obesity and aggravation of rates of metabolic syndrome and type 2 diabetes mellitus (T2DM). Several lines of scientific evidence have been demonstrating that a low level of physical activity and decreased daily energy expenditure leads to the accumulation of...
Athletes who abuse recombinant human erythropoietin (rhEPO) consider only the benefit to performance and usually ignore the potential short and long-term liabilities. Elevated haematocrit and dehydratation associated with intense exercise may reveal undetected cardiovascular risk, but the mechanisms underlying it remain to be fully explained. This study aimed to evaluate the cardiovascular effects of rhEPO in r...
A vida quotidiana expõe-nos a um variado tipo de situações, substâncias, máquinas e dispositivos com as quais o corpo humano não está particularmente preparado para lidar. Dos aerossóis ao ar condicionado, e dos gases dos escape aos raios X, existem inúmeros factos que podem ser nocivos à nossa saúde. Neste trabalho, o autor, após fazer a introdução de conceitos importantes como medicina no trabalho e higiene n...
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