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Investigating Population Structure of Sea Lamprey (Petromyzon marinus, L.) in W...

Lança, M.J.; Machado, Maria; Mateus, C.S.; Lourenço, M.; Ferreira, A.F.; Quintella, B.R.; Almeida, P.R.

This study hypothesizes the existence of three groups of sea lamprey Petromyzon marinus L. in Portugal (North/Central group, Tagus group, and Guadiana group), possibly promoted by seabed topography isolation during the oceanic phase of the life cycle. Within this context, our purpose was to analyze the existence of a stock structure on sea lamprey populations sampled in the major Portuguese river basins using b...


Perfil em ácidos gordos da carne de lampreia marinha (Petromyzon marinus, L.) d...

Lança, M.J.; Machado, A.M.; Almeida, Pedro R.

A carne de pescado deve corresponder às expectativas do consumidor no que se refere aos atributos de qualidade sanitária, organolética e nutritiva. Os lípidos são constituintes importantes dos alimentos na medida em que influenciam e determinam o aspeto sensorial do alimento, o sabor, o odor, a maciez, a suculência, a aparência e a sensação de saciedade após a refeição. Estes atributos estão especialmente relac...


Can heart tissue fatty acid profile be used as a tool to discriminate sea lampr...

Lança, M.J.; Machado, M.; Ferreira, R.; Alves-Pereira, I.; Mateus, C.; Quintella, B.R.; Almeida, P.R.

This study proposes to evaluate the use of heart tissue fatty acid signature and multivariate analysis of fatty acid profile as a possible discriminating tool for sea lamprey P. marinus populations sampled in Portuguese river basins. Local fisherman collected adult sea lampreys in eight Portuguese river basins (Minho, Lima, Cávado, Douro, Vouga, Mondego, Tagus and Guadiana) at the beginning of their spawning mi...


Estudo histopatológico de lesões ateroscleróticas em suínos de raça Alentejana.

Ramos, A.; Bento, O.P.; Lança, M.J.; Martins, J.M.; Capela-Silva, F.; Freitas, A.

Neste trabalho experimental procedeu-se à medição da espessura e à caracterização histológica de lesões ateroscleróticas, em suínos de raça Alentejana, procurando-se estabelecer uma relação entre estas e os valores dos parâmetros sanguíneos associados ao desenvolvimento deste processo patológico. As concentrações plasmáticas de triacilgliceróis, fosfolípidos, colesterol total, colesterol livre, LDLc e HDLc fora...


The issue of outwelling in the Guadiana River estuary (Portugal): some findings...

Bettencourt, A.M.; Quaresma, L.; Lança, M.J.

Abstract The ‘‘Outwelling Theory’’ states that salt marshes play a major role in exporting production to adjacent estuarine and coastal ecosystems. However, it has been found that some marshes act as net importers instead of net exporters of organic matter and nutrients. Once we include mangroves and refine the analysis to comprehend bacterioplankton, organic and stable isotope tracers, the picture became, more...


Aplicação da cromatografia de partição gás-líquido no estudo da ecologia trófic...

Lança, M.J.; Pinela, S.; Quintella, B.; Almeida, P.R.

Apesar da relevância biológica e do impacto económico associado à sua exploração comercial, a informação existente acerca dos hábitos alimentares na fase marinha parasitária da lampreia-marinha é muito limitada e poucos estudos têm examinado a organização metabólica desta espécie. A inactividade alimentar associada à migração reprodutora confere algumas garantias de que a composição em ácidos gordos dos lípidos...


Effects of ileo-rectal anastomosis on cholesterol metabolism in pigs fed either...

Bento, Ofélia P.; Martins, J.M.; Lança, M.J.; de Abreu, Manuel C.; Viegas-Crespo, A.M.; Freire, João P.B.; Almeida, José A.A.; Riottot, M.

The importance of legume proteins in the cholesterol metabolism has been recognized in different animals, but the contribution of large intestine to this process is still unclear. The present study was undertaken to compare a casein based diet (C) with a diet, where 60% of the protein supplied by casein was replaced by extruded soybean (ES) on cholesterol metabolism of pigs with (I) and without ileo-rectal anas...


Dietary Raw Peas (Pisum sativum L.) Reduce Plasma Total and LDL Cholesterol and...

Martins, J.M.; Riottot, M.; Abreu, M.C. de; Lança, M.J.; Viegas-Crespo, A.M.; Almeida, J.A.; Freire, J.B.; Bento, O.P.

Previous studies demonstrated the cholesterol-lowering effect of dietary legumes (mainly soybeans) in animals and humans, but the mechanisms by which they exert this effect are not completely understood. The contribution of the hindgut to this hypocholesterolemic effect is also not well documented. The present work was undertaken to investigate the effect of cholesterol-enriched (2.8 g/kg) casein (C) and raw pe...


Estudo dos fluxos de nutrientes azotados nos sapais do estuário do Mira (Portug...

Lança, M.J.

RESUMO Este estudo foi delineado de forma a permitir conhecer e compreender qual o impacto dos sapais do estuário do Mira sobre as concentrações de nutrientes azotados das águas adjacentes e, ao mesmo tempo, avaliar as perdas de azoto por desnitrificação nos sedimentos dos sapais, dada a importância que este processo possui no controlo do transporte de azoto entre os sedimentos e a atmosfera e, deste modo, comp...


Sediment denitrification in the Mira estuary salt marshes

Lança, M.J.; Bettencourt, A.M.

Sediment denitrification is a microbial process that converts dissolved inorganic nitrogen present in sediment porewaters to nitrogen gas, which is lost to the atmosphere. Sediment denitrification was determined as a flux of nitrogen gas from intact sediments incubated in gas-tight chambers. The present technique allows for the direct measurement od denitrification in undisturbed sediment cores under ambient co...


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