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Alterações na actividade enzimática da amílase salivar em indivíduos obesos

Simões, Carla; Costa, Ana Rodrigues; Antunes, Célia M; Lamy, Elsa

Nos últimos anos o estudo da composição proteica da saliva ganhou interesse pelo seu potencial no diagnóstico não invasivo e compreensão de diversas doenças, quer orais, quer sistémicas. Para além disso, a interacção deste fluido com os constituintes dos alimentos tornam a sua análise importante para a compreensão das variações a nível da percepção dos alimentos e escolhas alimentares. Há, contudo, poucos estud...


Variations in salivary function in a rodent model of pre-diabetes

Rodrigues, Lénia; Mouta, Raquel; Barra, Cátia; Costa, Ana R; Silva, Fernando C; Lopes, Orlando; Lima, Mónica; Lamy, Elsa

Diabetes is a widespread disease representing an enormous part of the total health costs. An early diagnostic could be of extremely importance both for the understanding and prevention of this pathology. Saliva is a fluid with increasing interest as a source of biomarkers for disease diagnostic and saliva protein composition changes have already been reported for diabetic individuals. However, the studies were ...


Avaliação das alterações na sensibilidade para os gostos doce e amargo em ratos...

Pinheiro, Sandra; Rodrigues, Lenia; Costa, Ana R; Antunes, Célia M; Silva, Fernando C; Lamy, Elsa

A obesidade é actualmente considerada uma epidemia estando associada a uma predisposição genética do indivíduo e a um consumo energético desadequado O consumo de alimentos ricos em gordura é um dos factores que contribui para o ganho de peso e obesidade. O gosto é um factor determinante na escolha de alimentos e variações individuais na sensibilidade gustativa podem condicionar os hábitos alimentares. O present...


Differences in salivary α-amylase levels among women with different taste sensi...

Sequeira, Márcia; Rodrigues, Lénia; Costa, Ana R; Pinheiro, C; Antunes, Célia M; Lamy, Elsa

Saliva is the main component of taste receptor cells external environment, and consequently it may have a decisive role in taste perception. Taste sensitivity varies among different individuals. Sensitivity to the compound n-6-propylthiouracil (PROP) has been considerably studied and besides the known influence of genetic background, the contribution of perireceptor environment is not completely clear yet. Sali...


Avaliação das alterações do perfil proteico salivar em indivíduos com obesidade...

Lamy, Elsa Cristina Carona de Sousa, 1977-; Antunes, Célia

Tese de mestrado, Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar, Faculdade de Medicina, Universidade de Lisboa, 2014 ; A obesidade representa um problema de saúde pública, associado a elevadas taxas de morbilidade com custos pessoais e económicos. Em muitos casos, a obesidade está associada à escolha de alimentos calóricos e palatáveis, existindo estudos que sugerem alterações na sensibilidade gustativa em ob...


Protein Electrophoresis in Saliva Study

Lamy, Elsa; Costa, Ana R; Antunes, Celia M; Vitorino, Rui; Amado, Francisco

The following sections will give an overview about the use of electrophoresis in saliva studies. Methodological issues and the major advantages and limitations for the use of this technique in human and animal saliva studies will be presented. We will finish the chapter by presenting alternatives to electrophoresis for the study of salivary proteome.


Differences in salivary α-amylase levels among women ith different taste sensit...

Sequeira, Márcia; Rodrigues, Lénia; R Costa, Ana; Antunes, Célia; Pinheiro, Cristina; Lamy, Elsa

Saliva is the main component of taste receptor cells external environment, and consequently it may have a decisive role in taste perception. Taste sensitivity varies among different individuals. Sensitivity to the compound n-6-propylthiouracil (PROP) has been considerably studied and besides the known influence of genetic background, the contribution of perireceptor environment is not completely clear yet. Sali...


The Effect of Tannins on Mediterranean Ruminant Ingestive Behavior: The Role of...

Lamy, Elsa; Rawel, Harshadrai; Schweigert, Florian J.; Capela e Silva, Fernando; Ferreira, Ana; Costa, Ana Rodrigues; Antunes, Célia

Abstract: Sheep, cattle and goat are domestic ruminants of significant economic interest in the Mediterranean region. Although sharing the same pasture ranges, they ingest different plants and plant parts and, consequently different levels of tannins. This suggests an ability to detect and adapt ingestion according to animal physiological limits of tolerance for plant secondary metabolites. This review will det...


Sheep and goat saliva proteome analysis: A useful tool for ingestive behavior r...

Capela e Silva, Fernando; Lamy, Elsa; Costa, G.; Santos, R.; Potes, José; Pereira, Alfredo; Coelho, Ana V.; Sales Baptista, Elvira

Sheep and goats differ in diet selection, which may reflect different abilities to deal with the ingestion of plant secondary metabolites. Although saliva provides a basis for immediate oral information via sensory cues and also a mechanism for detoxification, our understanding of the role of saliva in the pre-gastric control of the intake of herbivores is rudimentary. Salivary proteins have important biologica...


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