Dissertação apresentada à Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco para cumprimento dos requisitos necessários à obtenção do grau de Mestre em Inovação e Qualidade na Produção Alimentar. ; A valorização de produtos tradicionais vinculados às regiões de origem, têm desafiado a indústria alimentar, que ao padronizar a sua produção, perde o vínculo dos alimentos com os locais de origem, ...
O desenvolvimento da moderna neonatologia permitiu uma diminuição da mortalidade e da morbilidade associada aos nascimentos de risco. Paralelamente,tem crescido o interesse pelo estudo das consequências psicológicas de um nascimento prematuro e da asfixia neonatal.Neste trabalho apresenta-se uma síntese organizada dos principais dados sobre esses estudos, relacionando-os com os modelos teóricos de estudo dodese...
Obesidade é uma preocupação de saúde pública. Objetivos OMS - Redução a zero da taxa de crescimento da obesidade e uma redução em 10% na prevalência de atividade física insuficiente. Em Portugal, os estudos de prevalência apontam para valores entre 24% e os 34% de crianças e jovens pré-obesos e obesos. Extensa confirmação da obesidade infantil como preditor da obesidade na idade adulta. Em alguns países há indi...
Childhood excessive weight and obesity are a major public health concern from early childhood. Early childhood is an important period of development for developing healthy eating habits, that may be associated with an adequate present/future BMI. There is extensive evidence that children’s food intake is shaped by early experiences, suggesting ways in which parenting practices may be promoting obesity. But wha...
A ideia de que a família é um elemento crucial na equação descritiva e explicativa dos processos de saúde e doença de cada pessoa é hoje bastante consensual. A família, como determinante fundamental dos processos de desenvolvimento, adaptação e perturbação do sujeito, é chamada a explicar a aquisição de hábitos e estilos de vida saudáveis e de risco, a exposição a comportamentos de risco e as estratégias de con...
The vitamin D receptor (VDR) gene is a candidate gene for susceptibility to autoimmune disorders. Association studies of VDR polymorphisms and risk of type 1 diabetes often produced conflicting results in different ethnic backgrounds. The aim of this study was to test for association between common VDR polymorphisms and the genetic susceptibility to type 1 diabetes in the Portuguese population. We genotyped 207...
The contributions of hepatic glycogenolysis to fasting glucose production and direct pathway to hepatic glycogen synthesis were quantified in eight type 1 diabetic patients and nine healthy control subjects by ingestion of (2)H(2)O and acetaminophen before breakfast followed by analysis of urinary water and acetaminophen glucuronide. After overnight fasting, enrichment of glucuronide position 5 relative to body...
The contribution of gluconeogenesis to fasting glucose production was determined by a simple measurement of urinary menthol glucuronide (MG) 2H enrichment from 2H2O. Following ingestion of 2H2O (0.5% body water) during an overnight fast and a pharmacological dose (400 mg) of a commercial peppermint oil preparation the next morning, 364 mumol MG was quantitatively recovered from a 2-h urine collection by ether e...
Friedreich's ataxia (FA) is one of the genetic syndromes sometimes associated with diabetes and the most common hereditary ataxia. It is a autosomal recessive neurodegenerative disease, caused by a mutation in the FRDA gene, which originates decreased expression of frataxin, a mitochondrial protein involved in iron metabolism. The disorder is usually manifest in childhood and is characterised by ataxia, dysarth...
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