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Perfil de minerais e elementos vestigiais em néctares e sumos de fruta: uma con...

Sardinha, Dina; Gueifão, Sandra; Nascimento, Ana Cláudia; Castanheira, Isabel


HERA - Environmental Risk Assessment of a contaminated estuarine environment: a...

Martinho, Ana Paula; Rodrigo, Ana; Vicente, Ana; Machado, Ausenda; Dias, Carlos Matias; Guiomar, Carla Sofia; Gonçalves, Cátia; Paixão, Eleonora

Sado River estuary is located in the west coast of Portugal. Previous environmental studies identified industrial contamination, non-point anthropogenic sources and contamination coming from the river, all promoting accumulation of polluted sediments with known impacts on the ecological system. Surrounding human populations have intense economic fishery activities. Together with agriculture, estuary fishing pro...


Estudos de especiação de arsénio em arroz

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Pinto, Tânia; Castanheira, Isabel


Arsenic speciation in rice and fish using HPLC-ICP-MS

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Castanheira, Isabel

Chemical speciation in foodstuffs is of uttermost importance since it is nowadays recognized that both toxicity and bioavailability of an element depend on the chemical form in which the element is present. Regarding arsenic, inorganic species are classified as carcinogenic while organic arsenic, such as arsenobetaine (AsB) or arsenocholine (AsC), is considered less toxic or even non-toxic. Coupling a High Perf...


Arsénio e crómio: técnicas analíticas para avaliar o seu impacto na saúde das p...

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Castanheira, Isabel

A ingestão de alimentos representa a principal fonte de exposição humana ao arsénio, sendo que a sua acumulação no organismo causa doenças a médio e longo prazo. No entanto a toxicidade dos elementos não depende apenas do seu teor total mas principalmente da espécie química em que estes se encontram presentes nos alimentos. No caso particular do arsénio, as espécies inorgânicas são mais tóxicas que as orgânicas...


Proximate and Mineral profile of Quinoa (Chenopodium quinoa), and kiwicha (Amar...

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Nascimento, Ana Cláudia; Lobo, Manuel; Gimenez, Gimenez; Samman, Norma; Castanheira, Isabel

Quinoa (Chenopodium quinoa), and kiwicha (Amaranthus caudatus) are pseudo-cereals largely consumed in North of Argentina. They gained special attention by scientific community in part due to high nutritional value. Therefore the nutrient analysis with the purpose to be included in Argentinean Food Composition Databank is urgent. In this work proximal and mineral profile of Quinoa consumed in the North of Argent...


Methods to Express Dispersion of Results in Food Composition Data

Castanheira, Isabel; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Matos, Ana Sofia; Roe, Mark; Calhau, Maria Antónia; Finglas, Paul

In Europe one feature of National Food Composition Databanks (nFCDBs) is to provide data soundly supported in standardized quality assurance procedures. It is now widely recognized that the evaluation of the degree of dispersion associated with a result is an essential part of any quantitative analysis. According to recent requirements the concept of data quality incorporates the evaluation of the measurement u...


Arsenic content in fish and associated measurement uncertainty as a metrologica...

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Matos, Ana Sofia; Santos, Rui; Castanheira, Isabel

Total Diet Studies (TDS) are the most important tools to assure that chemical contaminants presence in foodstuffs remains within safety levels. Reliability of data provided by laboratories to assess the effectiveness of measurements aiming at reducing the risk of exposure to chemical hazards is of paramount importance. Evaluation of measurement uncertainty associated with a result is an important parameter in a...


A proposal to guarantee metrological traceability in determination of heavy met...

Gueifão, Sandra; André, Catarina; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel

The compliance of heavy metals contents in cork with European Legislation for materials in contact with food and beverages are an important requirement of safety and quality of cork stoppers. However there are few specific regulations for cork. Therefore metrological strategies to assure reliability of analytical measurement results are crucial to ensure that the quantification of chemical contaminants are eff...


Especiação química de arsénio em arroz e pescado

Coelho, Inês; Gueifão, Sandra

A importância da especiação química em alimentos prende-se com o facto de ser hoje sobejamente reconhecido, que quer a toxicidade quer a biodisponibilidade de um elemento são dependentes da forma química em que este se apresenta. No caso particular do arsénio, as espécies inorgânicas são mais tóxicas que as orgânicas e, dentro destas, nem todas apresentam o mesmo nível de toxicidade. Algumas espécies orgânicas ...


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