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Nutritional recovery with rice bran did not modify energy balance and leptin an...

Martins,Maria Salete F.; Oyama,Lila M.; Latorraca,Marcia Q.; Gomes-da-Silva,Maria Helena G.; Nascimento,Claudia M. O.

OBJECTIVE: To investigate the effect of nutritional recovery with rice bran on energy balance, leptin and insulin levels. METHODS: Weaned Wistar rats were fed on a 17% (Control - C) or 0.5% (Aproteic - A) protein diet for 12d. After this, rats were kept on a C diet (C) or recovered with control (Recovered Control - RC) or control plus recovered rice bran diet (Recovered Rice Bran - RRB). RESULTS: Despite the in...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Identification of a panel of ten cell surface protein antigens associated with ...

Gomes, Anita Q.; Correia, Daniel V.; Grosso, Ana R.; Lança, Telma; Ferreira, Cristina; Lacerda, João F.; Barata, João T.; Gomes da Silva, Maria

©2010 Ferrata Storti Foundation. This is an open-access paper ; Background Vγ9Vδ2 T lymphocytes are regarded as promising mediators of cancer immunotherapy due to their capacity to eliminate multiple experimental tumors, particularly within those of hematopoietic origin. However, Vγ9Vδ2 T-cell based lymphoma clinical trials have suffered from the lack of biomarkers that can be used as prognostic of therapeuti...


Restrição protéica na prenhez: efeitos relacionados ao metabolismo materno

Ballen,Marcia L. O.; Moretto,Vera L.; Santos,Maisa P. dos; Gonçalves,Talita S. S.; Kawashita,Nair H.; Stoppiglia,Luis F.; Martins,Maria Salete F.

Foram avaliadas as alterações no metabolismo materno durante a prenhez em ratas Wistar, prenhes e não-prenhes, submetidas à restrição protéica, que receberam dietas isocalóricas (15,74 kJ/g), controle ou hipoprotéica (17% versus 6%), distribuídas em quatro grupos (n = 7), quais sejam: controle não-prenhe (CNP) e prenhe (CP) e hipoprotéico não-prenhe (HNP) e prenhe (HP), do 1º ao 18º dia de prenhez. Parâmetros b...

Data: 2009   |   Origem: OASIS br

Associação de glutamina e probióticos no trofismo mucoso do cólon na peritonite...

Cunha-Lopes,Wagner Marcondes da; Aguilar-Nascimento,José Eduardo de; Dock-Nascimento,Diana; Gomes-da-Silva,Maria Helena G

OBJETIVO: O objetivo deste estudo foi investigar o efeito da associação da glutamina e probióticos sobre a mucosa intestinal em ratos submetidos à peritonite experimental. MÉTODO: 16 ratos Wistar (250-350g) com peritonite experimental criada pelo método da punção dupla do ceco foram randomizados para receber diariamente no pós-operatório em conjunto com a dieta, a adição por gavagem de 0,500g de glutamina e lei...

Data: 2007   |   Origem: OASIS br

Effects of budesonide and probiotics enemas on the colonic mucosa of rats with ...

Souza,Mardem Machado de; Aguilar-Nascimento,José Eduardo de; Gomes-da-Silva,Maria Helena; Carlos Junior,Rubens

PURPOSE: To investigate the effect of enemas containing probiotics and budesonide on the colonic mucosa in experimental colitis. METHODS: Fifty male Wistar rats with experimental colitis induced by 10% acetic acid enema were randomized to five groups (10 rats each) according to the treatment: group 1 - saline solution, group 2 - budesonide (0.75 mg/kg/day), group 3 - probiotics (1mg/day), group 4 - probiotics p...

Data: 2007   |   Origem: OASIS br

Glutamine alone or combined with short-chain fatty acids fails to enhance gut a...

Neves,José de Souza; Aguilar-Nascimento,José Eduardo de; Gomes-da-Silva,Maria Helena Gaiva; Cavalcanti,Rosecélia Nunes; Bicudo,Alberto Salomão

PURPOSE: To investigate the effect of oral glutamine alone or combined with short chain fatty acids (SCFA) in the intestinal adaptation of rats submitted to an massive enterectomy. METHODS: After receiving 70% small bowel resection, 30 Wistar rats were randomized to received either standard rat chow (control group, n=10) or the same diet supplemented with 3,05% of glutamine alone (glutamine group, n=10) or comb...

Data: 2006   |   Origem: OASIS br

Efeito do teor de água, amilose, amilopectina e grau de gelatinização no cresci...

MENDES DA SILVA,Claudio Ernani; FAÇANHA,Sílvia Helena Ferreira; GOMES DA SILVA,Maria das Graças

O amido de mandioca, assim como o amido de araruta, modificado por fermentação natural, quando formulado com água, sal e gordura vegetal hidrogenada para produzir o biscoito de "polvilho azedo", tem a propriedade de se expandir durante a cocção, como se nessa formulação existisse um agente aerante. O produto final obtido, tem uma estrutura alveolar, crocante e de baixa densidade. Pouco se conhece a respeito do ...

Data: 1998   |   Origem: OASIS br

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