Chestnut (Castanea sativa Miller) is a valuable natural resource, with high exportation levels. Due to their water content, chestnuts are susceptible to storage problems like dehydration or development of insects and microorganisms. Irradiation has been revealing interesting features to be considered as an alternative conservation technology, increasing food products shelf-life. Any conservation methodology sho...
Chestnuts (Castanea sativa Miller) is a valuable natural resource, with high exportation levels. Due to their water content, chestnuts are susceptible to storage problems like dehydration or development of insects and microorganisms. Irradiation has been revealing promising features to be considered as an alternative conservation technology, for Portugese cultivars. Hence, the assessment of irradiation effects ...
A produção de castanha (Castanea sativa Mill) assume grande importância em Portugal, sendo uma parte significativa exportada. Devido ao facto da fumigação com brometo de metilo (técnica utilizada para eliminar pragas e muito usada em castanha para exportação) ter sido proibida, tornou-se necessário encontrar alternativas. No presente trabalho estudou-se o efeito da irradiação gama sobre a cor (externa e intern...
A produção mundial de castanha está estimada em 1,1 milhões de toneladas, distribuídas por uma superfície de aproximadamente 340 000 ha, contribuindo a Europa em cerca de 12% dessa produção. Portugal assume um papel importante, contribuindo com aproximadamente 3%. Contudo, só cerca de 15% da produção Portuguesa é absorvida pelo mercado nacional, sendo os restantes 85% exportados. Estes valores demonstram a impo...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |