Saccharomyces cerevisiae plays a primordial role in alcoholic fermentation and has a vastworldwide application in the production of fuel-ethanol, food and beverages. The dominance of S. cerevisiae over other microbial species during alcoholic fermentations has been traditionally ascribed to its higher ethanol tolerance. However, recent studies suggested that other phenomena, such as microbial interactions media...
In present work we investigated the antagonistic effect by S. cerevisiae against several wine-related microbial species vis-à-vis the secretion of antimicrobial peptides (AMPs).
Dissertação apresentada à Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa para obtenção do grau de Mestre em Biotecnologia ; A primeira fase deste trabalho consistiu na caracterização do perfil de células viáveis e comportamento fermentativo dum cultivo misto de Saccharomyces cerevisiae (Sc) e Hanseniaspora guilliermondii (Hg) em condições enológicas de crescimento. A fermentação mista foi re...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |