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Efeito do tratamento térmico no perfil de ácidos gordos de alheiras do Nordeste...

Pereira, Ermelinda; Fonte, Marta; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.; Ramalhosa, Elsa

Este trabalho pretendeu estudar o efeito do tratamento térmico no perfil lipídico de alheiras provenientes de um produtor artesanal do nordeste transmontano. Para o efeito, procedeu-se à caracterização físico-química das alheiras antes e após tratamento térmico, num forno com convecção a 220 ºC. Nas alheiras não sujeitas ao tratamento térmico os ácidos gordos monoinsaturados (MUFA) (% em peso fresco) foram os p...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Chemical and thermal characterization of a portuguese traditional fermented mea...

Fonte, Marta; Pereira, Ermelinda; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.; Ramalhosa, Elsa

In the North of Portugal several traditional fermented meat products are produced. One of these is the alheira that is a smoked sausage, made from the meat of pig, regional wheat bread and olive oil, seasoned with salt, garlic and paprika. This product must be subjected to a thermal process before consumption in order to garantee its safety and reducing the occurrence of foodborne diseases. The aim of the pres...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Chemical and thermal characterization of a portuguese traditional fermented mea...

Fonte, Marta; Pereira, Ermelinda; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.; Ramalhosa, Elsa

In the North of Portugal several traditional fermented meat products are produced. One of these is the alheira that is a smoked sausage, made from the meat of pig, regional wheat bread and olive oil, seasoned with salt, garlic and paprika. This product must be subjected to a thermal process before consumption in order to garantee its safety and reducing the occurrence of foodborne diseases. The aim of the pres...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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