Dissertação apresentada para obtenção do grau de Doutor em Engenharia Electrotécnica e de Computadores, na Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto
Portugal é um dos países da União Europeia (UE) com maior taxa de penetração do Serviço Telefónico Móvel (STM) o que o torna num dos países mais interessantes para estudos relacionados com redes e serviços M´oveis. Neste contexto os estudos de mercado para determinar a taxa de penetração de um novo serviço / tecnologia tornam-se decisivos para as empresas uma vez que podem implicar custos elevados por vezes mui...
Este trabalho apresenta um estudo sobre o comportamento dinâmico das bicicletas com o principal objectivo de quantificar o conforto de um ciclista. Neste trabalho serão estudados dois tipos de bicicletas: uma apenas com suspensão dianteira e outra com suspensão dianteira e traseira (ou suspensão total), e três classes de pavimento: um mais sinuoso, um mais suave e um intermédio. Para cada uma destas situações o...
O feijão, juntamente com o arroz, constitui a base da alimentação dos brasileiros e para que possa ao mesmo tempo ser rentável ao produtor e acessível a toda população, é preciso desenvolver técnicas que elevem a produtividade com baixo custo. O objetivo deste trabalho foi estudar o efeito dos mecanismos de abertura de sulco para a deposição de fertilizantes (haste e disco duplo), da inoculação de sementes de f...
Dissertação apresentada na Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa para obtenção do grau de Mestre em Engenharia Electrotécnica e Computadores ; This thesis addresses and contextualizes the problem of diagnostic of an Evolvable Production System (EPS). An EPS is a complex and lively entity composed of intelligent modules that interact through bio-inspired mechanisms, to ensure high sy...
Some microemulsions and nanoemulsions may have antimicrobial properties and be effective anti-biofilm agents. We examined the abilities of two fine emulsions, designated BCTP and TEOP, to inactivate suspensions of vegetative cells of Salmonella spp. Escherichia coli 0157:H7 (VT-), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. BCTP is an O/W nanoemulsion of soybean oil and tri-n-butyl...
Lipolysis catalysed by lipases, native or released by natural microflora in milk, plays a key role in development of aroma and flavour throughout cheese ripening. This research effort was aimed at a deeper understanding of the action of two wild strains used in traditional ewe’s milk cheesemaking in Portugal, viz. Lactococcus lactis and Debaryomyces vanrijiae. They were both tested as viable cells and cellfree ...
Under the trade name lipolysed milkfat (LMF), concentrated cheese flavours obtained via enzymatic treatments of cheese (or other dairy substrates) have been made available in increasing numbers. In this research effort, (anhydrous) milkfats from cows, ewes and goats were used as substrates for production of cheesy flavours. Those milkfats were subjected to modifications brought about by ten different (commercia...
Several different peptides and proteins, such as the pancreatic trypsin inhibitor, growth factors and trefoil peptides, are known to play important roles in maintaining the structure and function of the gastrointestinal wall. With the advent of recombinant biotechnology, it has become feasible to test some of these proteins as therapeutics in different inflammatory conditions of the intestines. However, the har...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |