Encontrados 11 documentos, a visualizar página 1 de 2

Ordenado por Data

Síntese automática para sistemas digitais reconfiguráveis dinamicamente

Ferreira, João Paulo de Castro Canas

Dissertação apresentada para obtenção do grau de Doutor em Engenharia Electrotécnica e de Computadores, na Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto


Telecommunications mobile networks in Portugal: retrospective analysis

Ferreira, João Paulo Lopes

Portugal é um dos países da União Europeia (UE) com maior taxa de penetração do Serviço Telefónico Móvel (STM) o que o torna num dos países mais interessantes para estudos relacionados com redes e serviços M´oveis. Neste contexto os estudos de mercado para determinar a taxa de penetração de um novo serviço / tecnologia tornam-se decisivos para as empresas uma vez que podem implicar custos elevados por vezes mui...


Análise de conforto de ciclistas por simulação multicorpo

Ferreira, João Paulo do Carmo

Este trabalho apresenta um estudo sobre o comportamento dinâmico das bicicletas com o principal objectivo de quantificar o conforto de um ciclista. Neste trabalho serão estudados dois tipos de bicicletas: uma apenas com suspensão dianteira e outra com suspensão dianteira e traseira (ou suspensão total), e três classes de pavimento: um mais sinuoso, um mais suave e um intermédio. Para cada uma destas situações o...


Mecanismos de abertura de sulcos, inoculação e adubação nitrogenada em feijoeir...

Kaneko,Flávio Hiroshi; Arf,Orivaldo; Gitti,Douglas de Castilho; Arf,MarceloValentini; Ferreira,João Paulo; Buzetti,Salatiér

O feijão, juntamente com o arroz, constitui a base da alimentação dos brasileiros e para que possa ao mesmo tempo ser rentável ao produtor e acessível a toda população, é preciso desenvolver técnicas que elevem a produtividade com baixo custo. O objetivo deste trabalho foi estudar o efeito dos mecanismos de abertura de sulco para a deposição de fertilizantes (haste e disco duplo), da inoculação de sementes de f...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Diagnosis of an EPS module

Ferreira, João Paulo de Sousa

Dissertação apresentada na Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa para obtenção do grau de Mestre em Engenharia Electrotécnica e Computadores ; This thesis addresses and contextualizes the problem of diagnostic of an Evolvable Production System (EPS). An EPS is a complex and lively entity composed of intelligent modules that interact through bio-inspired mechanisms, to ensure high sy...

Data: 2010   |   Origem: Repositório Institucional da UNL

Development of an immunoassay for ciprofloxacin using phage-displayed antibody ...

Gomes, Francisco Brás; Riedstra, Symon; Ferreira, A. C. Silva; Ferreira, João Paulo M.


Antimicrobial effects of a microemulsion and a nanoemulsion on enteric and othe...

Teixeira, Paula C.; Leite, Gonçalo M.; Domingues, Ricardo J.; Silva, Joana; Gibbs, Paul A.; Ferreira, João Paulo

Some microemulsions and nanoemulsions may have antimicrobial properties and be effective anti-biofilm agents. We examined the abilities of two fine emulsions, designated BCTP and TEOP, to inactivate suspensions of vegetative cells of Salmonella spp. Escherichia coli 0157:H7 (VT-), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. BCTP is an O/W nanoemulsion of soybean oil and tri-n-butyl...


Changes in the pool of free fatty acids in ovine, bovine and caprine milk fats,...

Regado, Mafalda A.; Cristovão, Betina M.; Tavaria, Freni K.; Ferreira, João Paulo; Moutinho, Carla G.; Balcão, Victor M.; Malcata, F. Xavier

Lipolysis catalysed by lipases, native or released by natural microflora in milk, plays a key role in development of aroma and flavour throughout cheese ripening. This research effort was aimed at a deeper understanding of the action of two wild strains used in traditional ewe’s milk cheesemaking in Portugal, viz. Lactococcus lactis and Debaryomyces vanrijiae. They were both tested as viable cells and cellfree ...


Flavour development via lipolysis of milkfats: changes in free fatty acid pool

Regado, Mafalda A.; Cristóvão, Betina M.; Moutinho, Carla G.; Balcão, Victor M.; Aires-Barros, Raquel; Ferreira, João Paulo M.; Malcata, F. Xavier

Under the trade name lipolysed milkfat (LMF), concentrated cheese flavours obtained via enzymatic treatments of cheese (or other dairy substrates) have been made available in increasing numbers. In this research effort, (anhydrous) milkfats from cows, ewes and goats were used as substrates for production of cheesy flavours. Those milkfats were subjected to modifications brought about by ten different (commercia...


Microparticles for delivering therapeutic peptides and proteins to the lumen of...

Amorim, Maria João Lopes Gonçalves de Brito; Ferreira, João Paulo Medeiros

Several different peptides and proteins, such as the pancreatic trypsin inhibitor, growth factors and trefoil peptides, are known to play important roles in maintaining the structure and function of the gastrointestinal wall. With the advent of recombinant biotechnology, it has become feasible to test some of these proteins as therapeutics in different inflammatory conditions of the intestines. However, the har...


11 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data







Tipo de Documento






Recurso







Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia