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Soil nitrogen availability in olive orchards after mulching legume cover crop r...

Rodrigues, M.A.; Correia, C.M.; Claro, Ana Marília; Ferreira, I.Q.; Barbosa, José Carlos; Moutinho-Pereira, J.M.; Bacelar, E.A.; Fernandes-Silva, A.A.

A natural source of nitrogen (N) is needed to increase soil fertility in traditional olive orchards and to maintain the N nutritional status of olive trees. With this aim, we studied the introduction of legume cover crops in two olive orchards, which were converted into mulches and left on the ground as phytomass after they had been cut. The experiments were carried out in Suçães and Qta do Carrascal, NE Portug...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Sustainable management of olive rainfed orchards by the introduction of legumin...

Correia, C.M.; Brito, Cátia; Fernandes-Silva, A.A.; Bacelar, E.A.; Gonçalves, B.M.; Ferreira, H.; Arrobas, Margarida; Moutinho-Pereira, J.M.

The olive sector has a crucial economic, social, cultural and ecological relevance in the Mediterranean region, where tillage and herbicides application are still generalized practices. However, these practices oppose the recommendations of UE Common Agricultural Policy and thus, management methods that decrease requirement for agricultural chemicals are needed to reduce adverse environmental impacts. Moreover,...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Green manure legumes affect seasonal soil and leaf CO2 exchange rates in an oli...

Correia, C.M.; Brito, Cátia; Fernandes-Silva, A.A.; Bacelar, E.A.; Gonçalves, Berta; Ferreira, Helena; Moutinho-Pereira, J.M.; Arrobas, Margarida

Management methods that decrease requirement for agricultural chemicals are needed to reduce adverse environmental impacts. Moreover, they can play an important role in atmospheric C02 emission and fixation. We propose green manure legumes to reduce erosion, soil compaction and nitrate pollution, to improve biodiversity, soil carbon sink and fertility, to save fossil fuels and to increase yield and the nutritio...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Comparing N recovery from legumes grown as green manures in olive orchards

Arrobas, Margarida; Ferreira, I.Q.; Claro, Ana Marília; Correia, C.M.; Moutinho-Pereira, J.M.; Bacelar, E.A.; Fernandes-Silva, A.A.; Rodrigues, M.A.

Green manuring is probably the only option for extending on a great scale the acreage of organic fanning in the perennial crops of the Mediterranean basin such as olive groves. Olive growers, in general, do not have animals so the availability of organic manures is not sufficient to maintain soil fertility. In addition, the organic composts approved for organic farming on the market have high prices and are som...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Efeito de sistemas de manutenção da superfície do solo na eficiência do uso da ...

Fernandes-Silva, A.A.; Brito, Carlos; Nogueira, A.; Correia, C.M.; Moutinho-Pereira, J.M.; Silva, E.; Malheiro, A.; Rodrigues, M.A.

A produção de biomassa pelas culturas está relacionada com a quantidade de radiação fotossinteticamente ativa intercetada (IPAR) e absorvida pelas folhas, bem como à eficiência com que estas convertem a energia radiante em energia química, pela fotossíntese. O objetivo deste trabalho foi o de avaliar a eficiência do uso IPAR pela oliveira (0/ea europaea L.) quando cultivada em diferentes sistemas de gestão do s...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Sistemas de manutenção da superfície do solo e influência na dinâmica da água n...

Fernandes-Silva, A.A.; Correia, C.M.; Brito, Carlos; Pavão, F.; Arrobas, Margarida; Rodrigues, M.A.

Este estudo pretendeu avaliar o efeito de diferentes sistemas de cobertura da superfície do solo na dinâmica da água do solo num olival (Olea europaea L. cv., Cobrançosa) de sequeiro (7m x7m) localizado em Mirandela (40,5oN; 7,2oW). Foram comparados quatro sistemas de manutenção da superfície do solo: i) mobilização tradicional (MT), ii) não mobilizado com vegetação espontânea (NMVN), iii) cobertura com legumin...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Evolução do estado nutritivo azotado em olival mantido com diferentes cobertos ...

Rodrigues, M.A.; Ferreira, I.Q.; Claro, Ana Marília; Correia, C.M.; Moutinho-Pereira, J.M.; Bacelar, E.A.; Fernandes-Silva, A.A.; Arrobas, Margarida

Em olival tradicional as leguminosas são por vezes cultivadas como adubo verde, com o objetivo principal de. que o azoto fixado seja transferido para as árvores, substituindo a aplicação de fertilizantes de síntese industrial. Neste trabalho estudou-se o efeito da introdução de leguminosas como cobertos vegetais no estado nutritivo do olival, avaliado pela concentração ·de azoto nas folhas no período subsequent...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Sequestro de carbono no olival: mito ou realidade?

Rodrigues, M.A.; Ferreira, I.Q.; Claro, Ana Marília; Correia, C.M.; Moutinho-Pereira, J.M.; Bacelar, E.A.; Fernandes-Silva, A.A.; Arrobas, Margarida

O homem, através de diversas atividades econom1cas, tem contribuído para o aumento da concentração de dióxido de carbono (C02) na atmosfera. A queima de combustíveis fósseis, o fabrico de cimento a partir de carbonatos e a desflorestação com expansão da área agrícola são as principais atividades humanas associadas à emissão de C02 para a atmosfera . O C02 é um gás com efeito de estufa, capaz de reter radiação t...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

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