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Multiscale Copper-uDiamond Nanostructured Composites

Nunes, D.; Livramento, Vanessa; Fernandes, H.; Silva, C.; Shohoji, Nobumitsu; Correia, J. Brito; Carvalho, P. A.

Nanostructured copper-diamond composites can be tailored for thermal management applications at high temperature. A novel approach based on multiscale diamond dispersions is proposed for the production of this type of materials: a Cu-nDiamond composite produced by high-energy milling is used as a nanostructured matrix for further dispersion of micrometer sized diamond. The former offers strength and microstruct...

Data: 2013   |   Origem: Repositório do LNEG

Blistering of W–Ta composites at different irradiation energies

Mateus, R.; Dias, M.; Lopes, J.; Rocha, J.; Catarino, N.; Duarte, P.; Gomes, R. B.; Silva, C.; Fernandes, H.; Livramento, Vanessa; Carvalho, P. A.

Pure tungsten and tantalum plates and tungsten–tantalum composites produced via mechanical alloying and spark plasma sintering were bombarded with He+ and D+ energetic ion beams and deuterium plasmas. The aim of this experiment is to study the effects caused by individual helium and deuterium exposures and to evidence that the modifications induced in the composites at different irradiation energies could be fo...

Data: 2013   |   Origem: Repositório do LNEG

Selection of staphylococci strains isolated from a Portuguese traditional ferme...

Carvalho, L.; Fernandes, M.J.; Fernandes, H.; Semedo-Lemsaddek, T.; Elias, M.; Barreto, A.S.; Fraqueza, M.J.

In order to evaluate its potential use as starter cultures, 104 isolates of Staphylococcus spp. were obtained from sausages and different sampling environment points in workshops A and B, at southern region of Portugal. PCR amplification was carried out to confirm genus and species allocation. From workshop A, 47 isolates were staphylococci, the majority belonging to the specie S. equorum, while from workshop B...


Preliminary evaluation of bacteriocinogenic potencial of Lactobaccilli isolates...

Gonçalves, S.; Fernandes, H.; Fernandes, M. J.; Barreto, A.; Elias, M.; Fraqueza, M.J.

The fermented and dry meat sausages presents relevant importance in the south of Europe gastronomy, namely in Portugal. According to the increased consumer concern regarding health and food safety, and simultaneously the abusive use of chemical products to control pathogenic flora, it is essential to get knowledge about bacteriocinogenic and technological properties provided by starter strains in meat products....


Comportamento agronómico de um fertilizante orgânico em ensaio de campo com dua...

Rodrigues, M.A.; Vale, L.C.; Silva, D.B.; Ribeiro, Lucia M.; Rego, P.M.; Oliveira, J.M.; Nunes, J.T.; Marrão, R.M.; Fonseca, B.M.; Fernandes, H.M.

O comportamento agronómico de um fertilizante orgânico autorizado em agricultura biológica foi estudado num ensaio de campo em duas estações de crescimento sucessivas em que na primeira (outonoinverno) se cultivou nabiça (Brassica rapa L.) e na segunda (inverno-primavera) se cultivou cevada (Hordeum vulgare L.). O fertilizante orgânico ensaiado tem composição média de 10% humidade, 5% N, 5% P20 5 e 3% K20. Os t...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Produção e azoto recuperado por nabiça e cevada cultivadas em vasos a partir de...

Rodrigues, M.A.; Andrade, João António; Fernandes, H.M.; Fonseca, B.M.; Marrão, R.M.; Nunes, J.T.; Oliveira, J.M.; Rego, P.M.; Ribeiro, Lucia M.

O fornecimento de azoto à agricultura biológica pode ser feito através da aplicação de fertilizante orgânicos comerciais. Contudo, estes tendem a ter preços elevados. Assim, é importante obter informação sobre o seu valor agronómico para auxiliar na tomada de decisão. Neste trabalho estudou-se a libertação de azoto e efeito na produção de um fertilizante orgânico autorizado para agricultura biológica por compar...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Consumo, digestibilidade total, produção de proteína microbiana e balanço de ni...

Azevêdo,J.A.G; Valadares Filho,S.C; Pina,D.S; Valadares,R.F.D; Detmann,E; Paulino,M.F; Diniz,L.L; Fernandes,H.J

Avaliaram-se os efeitos da inclusão da fonte - subproduto do cacau, mandioca-casca, mandioca-caule e farelo de glúten de milho - e da proporção - 10 e 30% - de subprodutos, em substituição parcial à silagem de milho sobre consumo, digestibilidade dos nutrientes, produção de proteína microbiana, balanço de nitrogênio, predição das frações digestíveis e nutrientes digestíveis totais. Os consumos de matéria seca e...

Data: 2011   |   Origem: OASIS br

Resfriamento do piso da maternidade para porcas em lactação no verão

Lima,A.L.; Oliveira,R.F.M.; Donzele,J.L.; Fernandes,H.C.; Campos,P.H.R.F.; Antunes,M.V.L.

Avaliou-se o efeito do resfriamento do piso da gaiola de maternidade no desempenho produtivo de porcas em lactação no período de verão. Utilizaram-se 42 porcas entre o 1º e o 5º partos, distribuídas em delineamento experimental de blocos ao acaso com 3 tratamentos e 14 repetições, considerando cada porca uma unidade experimental. Os tratamentos foram assim constituídos: piso sem resfriamento e consumo à vontade...

Data: 2011   |   Origem: OASIS br


Detection of unknown primary tumors using 18F-FDG PET/CT

Fernandes, H; Lapa, P; Costa, G; Correia, J; Pedroso de Lima, J


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