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Effects of temperature and salinity on nitrate uptake by green macroalgae

Madeira, Hélder Trindade; Aníbal, J.; Carvalho, Liliana Faia; Esteves, E.; Veiga-Pires, C.; Rocha, Carlos

Temperature, salinity and the availability of dissolved inorganic nutrients are amongst the most important abiotic factors driving macroalgae produstions in estuarine and coastal ecosystems.


Mitigation of nitrogen discharge from fish aquaculture effluents using green ma...

Aníbal, J.; Madeira, Hélder Trindade; Carvalho, Liliana Faia; Esteves, E.; Veiga-Pires, C.; Rocha, Carlos

Aquaculture effluents are rich in organic and inorganic nitrogen compounds that may support and enhance local primary productivity, eventualy inducing eutrophication conditions that may lead to the development of harmful algae blooms.


Is total volatile basic nitrogen (TVB-N) a reliable spoilage indicator for the ...

Aníbal, J.; Lagartinho, J.; Esteves, E.

Seafood is highly perishable due to post-mortem microbìal activity and/or spoilagespecìfic chemical reactions and thus has limited shelf-liFe. Moreover, the assessment of freshness is one of the most important issues in seafood quality.


Effects of chilled storage, vacuum and modified atmosphere packaging on quality...

Genç, I.; Esteves, E.; Aníbal, J.; Diler, A.

Meagre, Argyrossomus regius (Asso, 1801), is a highly valuable commercial fish that has good marketing potential due to its size and shape.


Seasonal variations in gross biochemical composition, percent edibility, and co...

Aníbal, J.; Esteves, E.; Rocha, Carlos

The grooved carpet shell clam, Ruditapes decussatus (L. 1758), is one of the most popular and profitable molluscs exploited in rearing plots in the Mediterranean. However, annual catch has been declining steadily since the early nineties. In order to understand the seasonality of its nutritional value, thus providing an improved basis for economical valuation of the resource, gross biochemical composition, perc...


Induction of a gloverin-like antimicrobial polypeptide in the sugarcane borer D...

Silva,J.L.C.; Barbosa,J.F.; Bravo,J.P.; Souza,E.M. de; Huergo,L.F.; Pedrosa,F.O.; Esteves,E.; Daffre,S.; Fernandez,M.A.

Diatraea saccharalis (Fabricius, 1794) (Lepidoptera: Crambidae) is an important pest for Brazilian sugarcane. In the present study, we detected two distinct spots in hemolymph from septic injured larvae (HDs1 and HDs2), which are separated by 2DE gel electrophoresis. Both spots were subjected to in-gel tryptic digestion and MALDI-TOF/TOF analysis, which revealed the sequence VFGTLGSDDSGLFGK present in both HDs1...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

A importância da avaliação sensorial da qualidade do pescado

Esteves, E.; Aníbal, J.

Globalmente, a pesca é uma indústria que movimenta milhares de milhões de euros por ano (as importações e exportações de produtos da pesca atingiram, em 2005, cerca 82 mil milhões de euros e 78 mil milhões de euros, respectivamente, dados da FAO – Food and Agriculture Organization das Nações Unidas).


Critérios de qualidade a observar no pescado

Esteves, E.; Aníbal, J.

A qualidade dos produtos de pesca é, em grande parte, determinada pelo respectivo grau de frescura. Pretende-se, ainda, garantir que "o produto não afectará a saúde do consumidor quando processado e/ou consumido de acordo com o uso pretendido" - segurança alimentar.


Quality Index Method (QIM): utilização da análise sensorial para determinação d...

Esteves, E.; Aníbal, J.

As indústrias da pesca e da aquicultura são responsáveis pela produção de cerca de 130 milhões de toneladas de pescado. Os portugueses lideram os países europeus em termos de consumo (com cerca de 55 kg per capita por ano), ao nível dos maiores consumidores mundiais, os japoneses (com 60 kg per capita por ano) e os islandeses (com 90 kg per capita por ano). A qualidade dos produtos da pesca e aquicultura é, em ...


Quality Index Method (QIM): utilização da Análise Sensorial para determinação d...

Esteves, E.; Aníbal, J.

As indústrias da pesca e da aquicultura são responsáveis pela produção de cerca de 130 milhões de toneladas de pescado. Os portugueses lideram os países europeus em termos de consumo (com cerca de 55 Kg per capita por ano), ao nível dos maiores consumidores mundiais, os japoneses (com 60 Kg per capita por ano). A qualidade dos produtos da pesca e aquicultura é, em grande parte, determinada pelo grau de frescura...


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