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Breves notas sobre a citricultura portuguesa

Duarte, Amílcar

Sob a designação de citrinos agrupam-se diversas espécies (laranjeira, tangerineira, limoeiro, toranjeira e outros), usadas predominantemente para a produção de frutos, mas também com grande interesse como plantas ornamentais. Enquanto grupo de culturas frutícolas, ele é um dos mais importantes a nível mundial, com uma produção de cerca de 120 milhões de toneladas por ano.


Organic acids concentration in citrus juice from conventional versus organic fa...

Duarte, Amílcar; Caixeirinho, Dalila da Cruz; Miguel, Maria Graça; Sustelo, V.; Nunes, Carla; Fernandes, M. M.; Marreiros, António

Every day consumers make choices about what to eat and ask themselves “Should I be buying organic food?” For producers, is very important to have technical information about the quality of organic products. It can facilitate to demonstrate the quality of organic products, in comparison with conventional ones. The purpose of our work was to compare internal and external characteristics of citrus, produced in org...


Qualidade de laranjas ‘Navelina’ e ‘Valencia late’ produzidas no modo de produç...

Reis, Duarte; Fernandes, Maria Mendes; Marreiros, António; Mourão, Isabel; Duarte, Amílcar

A citricultura no modo de produção biológico (MPB) pode constituir uma alternativa viável relativamente à diminuição do impacte desta actividade agrícola sobre o ambiente, melhorando simultaneamente a qualidade dos frutos. Neste trabalho, realizaram-se dois estudos comparativos com frutos das cultivares ‘Navelina’ e ‘Valencia late’ sujeitos a condições edafo-climáticas idêntica...


Влияние Кольцевания на Продуктивность Мандаринов (Effects of Girdling on Mandar...

Skliar, Yana; Duarte, Amílcar

Trabalho apresentado em International Scientific Conference devoted to 195th Anniversary of the Founding of the Kharkov National Agrarian University V.V. Dokuchaev "Problems of Sustainable Development of Agrosphere", In Problems of Sustainable Development of Agrosphe - Proceedings of the International Scientific Conference devoted to 195th Anniversary of the Founding of the Kharkov National Agrarian University ...


Métodos eco-inovadores de desinfecção para fruta cortada de modo de produção bi...

Duarte, Amílcar; Graça, Ana; Salazar, Miguel; Nunes, Carla

O cloro é o desinfectante de uso habitual a indústria de fruta cortada mas apresenta problemas de eficácia, de saúde e ambientais, pelo que há uma tendência para ser eliminado do processo de desinfecção, não apenas para os alimentos de modo de produção biológico (MPB) mas também de alimentos convencionais. Neste trabalho foi testada em pêra 'Rocha'cortada a actividade biocida de três sistemas eco-inovadore...


Effect of Coating application on the gas flow and p. digitatum growth in lemon ...

Carvalho, Catarina P.; Ortolá, Maria D.; Fito, Pedro; Vega-Gálvez, Antonio; Duarte, Amílcar

Proceedings of the International Conference “Environmentally friendly and safe technologies for quality of fruit and vegetables”, held in Universidade do Algarve, Faro,Portugal, on January 14-16, 2009. This Conference was a join activity with COST Action 924 ; All citrus fruits are waxed during postharvest, independent of their final destination for reducing the weight loss. Any physical barrier applied on the...


Amendoim – A «Noz Subterrânea». Cultivo em Aljezur.

Duarte, Amílcar

A planta do amendoim é um prodígio da natureza. Conhecido pelo cidadão comum como um fruto seco semelhante às nozes, amêndoas, avelãs, pistácios e outros, o amendoim tem uma origem completamente diferente. Todos os outros crescem em árvores ou arbustos. O amendoim é produzido por uma planta herbácea, rasteira e ainda tem a particularidade de crescer enterrado no chão. Parece que a planta esconde aquele fruto ex...


Essential oils of flowers of Citrus sinensis and Citrus clementina cultivated i...

Miguel, Maria Graça; Dandlen, S.; Figueiredo, A. C.; Barroso, J. G.; Pedro, L. G.; Duarte, Amílcar; Faísca, J.

The essential oils, isolated by hydrodistillation, from the flowers of different cultivars of Citrus sinensis (L.) Osbeck (Cs) and Citrus clementina Hort. Ex Tan. (Cc) collected at different harvesting times, were analyzed by GC and GC-MS. All the samples studied afforded yellowish oil which yields ranged from 0.05 to 0.08 % (v/w). The monoterpene fraction dominated both oils (66-91%), being the monoterpene hyd...


Pre-harvest rindstain of ‘Encore’ mandarin: initial histological signs of epica...

Maia, M. I.; Medeira, M. C.; Pinto, M. J.; Duarte, Amílcar

Pre-harvest rindstain in ‘Encore’ mandarin starts by the injury of a few epidermal cells. The connection between the damaged epidermis and the collapsed layers of flavedo, extending in parallel with rind surface was only visible on cross-sections containing the narrow zone of injured epidermal cells. The individual cell alteration including loss of membrane integrity and the accumulation of large amounts of osmi...


Saline stress and cell toxicity evaluation using suspended plant cell cultures ...

Lima-Costa, Maria Emília; Ferreira, A. L.; Duarte, Amílcar; Beltrão, J.

Crop salt damage consists, usually, of leaf burn and defoliation, and it is associated with accumulation of toxic levels of sodium and/or chloride in leaf cells (Storey and Walker, 1999). The cell and tissue culture are simple biological systems that offer a direct approach to the metabolic changes. The plant cell growth in a controlled environment, as a bioreactor, is a unique tool for cell ion transport studi...


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