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Avaliação da resistência mecânica do solo na homogeneidade de profundidade na s...

Conceição, Luis; Elorza, Pilar; Freixial, Ricardo; Dias, S; Garrido, Miguel; Valero, Constantino

Com o objetivo de estudar a influência da resistência mecânica do solo na distribuição vertical de semente obtida por semeadores numa cultura de milho, realizou-se na campanha de 2011 um estudo de campo na região do Alentejo, sendo a operação de sementeira feita sob diferentes praticas culturais: mobilização convencional, mobilização mínima e sementeira direta.


Hypertrophic pyloric stenosis: tips and tricks for ultrasound diagnosis

Costa-Dias, S; Swinson, S; Torrão, H; Gonçalves, L; Kurochka, S; Vaz, CP; Mendes, V

We describe a systematic approach to the ultrasound (US) examination of the antropyloric region in children. US is the modality of choice for the diagnosis of hypertrophic pyloric stenosis (HPS). The imaging features of the normal pylorus and the diagnostic findings in HPS are reviewed and illustrated in this pictorial essay. Common difficulties in performing the examination and tips to help overcome them will ...


Avaliação da qualidade do azeite durante o processo de fritura

Carapinha, P.; Correia, A.C.; Ferreira-Dias, S.

Olive oil is the main lipid source in the Mediterranean diet. Due to its richness in monounsaturated fatty acids and in natural antioxidants, the olive oil is highly resistant to oxidation and, therefore, it is an excellent oil to be used in deep frying processes. The aim of the present study was to investigate the quality evolution of two commercial olive oils (extra virgin olive oil and olive oil) during heat...

Data: 2012   |   Origem: Repositório da UTL

Avaliação da maturação em azeitona Cobrançosa e Galega vulgar com recurso a dif...

Peres, F.; Ramos, A.; Vitorino, C.; Gouveia, C.; Ferreira-Dias, S.; Martins, L.L.

This work aims to study three methods to evaluate the olive ripening state based on the colour changes of ‘Cobrançosa’ and ‘Galega Vulgar’ fruits, in early ripening. The relation between colour change and fat content was also performed. The methods under study were: IM – ripening index (Jaén) (with 8 groups of colour); IMS – simplified ripening index with only 3 colour classes; CI – colour index, using the CIE ...

Data: 2012   |   Origem: Repositório da UTL

Otimização da extração de azeite de azeitona Cobrançosa por adição de adjuvante...

Peres, F.; Martins, L.L.; Ferreira-Dias, S.

Modelling and optimization of the operation conditions of olive oil extraction were performed, using surface response methodology, following a central rotation composite matrix, as a function of the contents of enzymes (Endozym Olea AS; 0.04- 0.24%) and natural microtalc (FC8-AW; 0.12-0.68%) added at the beginning of the thermobeating step. Yield was evaluated by the extractability index and by the residual pom...

Data: 2012   |   Origem: Repositório da UTL

Hypertrophic pyloric stenosis: tips and tricks for ultrasound diagnosis

Costa-Dias, S; Swinson, S; Torrão, H; Gonçalves, L; Kurochka, S; Vaz, CP; Mendes, V

We describe a systematic approach to the ultrasound (US) examination of the antropyloric region in children. US is the modality of choice for the diagnosis of hypertrophic pyloric stenosis (HPS). The imaging features of the normal pylorus and the diagnostic findings in HPS are reviewed and illustrated in this pictorial essay. Common difficulties in performing the examination and tips to help overcome them will ...

Data: 2012   |   Origem: Repositório Comum

Avaliação da maturação em azeitona ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ com recurso a...

Peres, M.F.; Ramos, A.S.; Vitorino, M.C.; Gouveia, C.; Ferreira-Dias, S.; Martins, L.L.

No presente trabalho estudaram-se três métodos de avaliação do estado de Maturação da azeitona, baseados na coloração dos frutos das cultivares ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ em estados precoces de maturação, bem como a sua relação com a acumulação de gordura. Os métodos estudados foram: IM – índice de maturação de Jaén (com 8 grupos de cor); IMS – índice de maturação simplificado com apenas três classes de co...


Otimização da extração de azeite de azeitona ‘Cobrançosa’ por adição de adjuvan...

Peres, M.F.; Martins, L.L.; Ferreira-Dias, S.

Realizaram-se ensaios de modelação e otimização das condições operatórias de extração de azeite, utilizando a metodologia das superfícies de resposta, segundo uma matriz central compósita rotativa, em função da concentração adicionada de adjuvantes na termobatedura – preparação enzimática Endozym Olea AS (0,04-0,24%) e microtalco FC8 (0,12-0,68%) – a um lote de azeitona Cobrançosa com um índice de maturação de ...


Testicular epidermoid cyst: Ultrasound and MR typical findings with macroscopy ...

Pires-Gonçalves, L; Silva, C; Teixeira, M; Costa-Dias, S; Sousa-Mendes, V


Testicular epidermoid cyst: Ultrasound and MR typical findings with macroscopy ...

Pires-Gonçalves, L; Silva, C; Teixeira, M; Costa-Dias, S; Sousa-Mendes, V


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