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Grape must mineralization by high pressure microwave digestion for trace elemen...

Catarino, S.; Trancoso, I.M.; Sousa, Raul Bruno de; Curvelo-Garcia, A.S.

Analytical Note ; The present work describes the development and validation of a high pressure microwave-assisted mineralization procedure for the determination of metals in grape must by spectrometric techniques. Metals of special oenological and food safety importance (Al, Co, Cu, Cd, Pb) were used as model elements to achieve the optimum working conditions. The study was conducted by monitoring their concen...

Data: 2010   |   Origem: Repositório da UTL

Revisão: elementos contaminantes nos vinhos

Sousa, Raul Bruno de; Catarino, Sofia; Curvelo-Garcia, A.S.

Approximately ten years after a first critical review of the authors on the occurrence of contaminant elements in wine, the subject remains of the utmost importance within the technological, food safety and legal concern. Future developments on toxicological and analytical field, as well as on international trade, will promote changes in existing regulations. Increasing concern with wine food safety may lead to...

Data: 2008   |   Origem: Repositório da UTL

Effect of bentonite characteristics on the elemental composition of wine

Catarino, Sofia; Madeira, M.; Monteiro, F.; Rocha, F.; Curvelo-Garcia, A.S.; Sousa, R.Bruno

Physical, chemical, and mineralogical characteristics of six bentonites were assessed and related to their elemental release to wine. Extraction essays of bentonites in wine at three pH levels were carried out. The multielemental analysis of bentonites and wines was performed by atomic absorption spectrometry (AAS) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Bentonite addition resulted in signifi...

Data: 2008   |   Origem: Repositório da UTL

Cedência de elementos contaminantes de bentonites ao vinho: contributo para a o...

Sousa, Raul Bruno de; Catarino, Sofia; Madeira, M.; Monteiro, F.; Curvelo-Garcia, A.S.

The release of mineral elements from six bentonites to wine and to the test solution established by the OIV was evaluated in order to compare the extraction performance of both solutions.Significant differences between wine and tartaric solution results for 34 mineral elements analyzed by AAS, ETAAS and ICP-MS were observed, suggesting that the extraction solution proposed by the OIV is not suitable for bentoni...

Data: 2006   |   Origem: Repositório da UTL

Release of contaminant elements from bentonites to wine: a contribution to achi...

Catarino, Sofia; Madeira, M.; Monteiro, F.; Curvelo-Garcia, A.S.; Sousa, R.B.

Data: 2006   |   Origem: Repositório da UTL

Implicações da utilização de bentonites sobre a fracção mineral de vinhos: potá...

Catarino, Sofia; Soares, José; Curvelo-Garcia, A.S.; Bruno de Sousa, R.

Data: 2004   |   Origem: Repositório da UTL

Resinas permutadoras de iões para estabilização tartárica de vinhos

Mira, Helena; Leite, Patrícia; Silva, J. M. R.; Curvelo-Garcia, A. S.

Numa primeira fase procurou-se avaliar a possibilidade de utilização de resinas permutadoras de catiões para a estabilização tartárica de vinhos, comparativamente com o processo clássico de estabilização pelo frio e estudar os seus efeitos na estrutura matricial dos vinhos, nomeadamente no que se refere à sua constituição fenólica, metálica e ácida. Numa segunda fase, foi utilizada uma dupla permuta iónica (res...


Determinação do zinco em vinhos por espectrofotometria de absorção atómica com ...

Sousa, Raul Bruno de; Catarino, Sofia; Curvelo-Garcia, A.S.

O doseamento do zinco (Zn) em vinhos justifica-se pelo seu potencial efeito tóxico sob o organismo humano e ainda por se encontrar na origem de acidentes de estabilidade fisico-quimica, No presente artigo, é apresentada a descrição e caracterização intralaboratorial do método de determinação analítica do etor total de Zn em vinhos por espectrofotometria de absorção atómica com chama. A praticabilidade, especifi...

Data: 2002   |   Origem: Repositório da UTL

Le dosage de l’acide D(+)-malique dans les vins avec des faibles teneurs, en em...

Machado, Madalena; Curvelo-Garcia, A. S.

É estudada a aplicação do método enzimático para o doseamento do ácido D(+)-málico dos vinhos para fracas concentrações. A modificação proposta baseia-se na prévia adição de 50 mg/ l deste isómero. O método assim modificado é aplicável para concentrações de 0 a 70 mg/L, com parâmetros de validação equivalentes aos do método já descrito para concentrações superiores a 50 mg/L. It’s studied the application of the...


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