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Ancient divergence in the trans-oceanic deep-sea shark Centroscymnus crepidater

Cunha, R. L.; Coscia, I.; Madeira, C.; Mariani, S.; Stefanni, S.; Castilho, Rita

Unravelling the genetic structure and phylogeographic patterns of deep-sea sharks is particularly challenging given the inherent difficulty in obtaining samples. The deep-sea shark Centroscymnus crepidater is a medium-sized benthopelagic species that exhibits a circumglobal distribution occurring both in the Atlantic and Indo-Pacific Oceans. Contrary to the wealth of phylogeographic studies focused on coastal s...


Caracterização do efeito alelopático do óleo essencial de Piper hispidinervium ...

SOUZA FILHO, A. P. da S.; CUNHA, R. L.; ZOGHBI, M. das G. B.; VASCONCELOS, M. A. M. de; ALVES, S. de M.; FIGUEIREDO, F. J. C.

Este trabalho teve por objetivo caracterizar a atividade potencialmente alelopática de óleo essencial de pimenta-longa (Piper hispidinervium C. DC.). O óleo essencial foi obtido e preparado em concentrações de 0,25%, 0,5% e 1,0%, tendo como eluente o éter etílico, e avaliado sobre a germinação de sementes, desenvolvimento da radícula e do hipocótilo, de plantas daninhas que infestam área de pastagens cultivadas...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

Avaliação de efeito alelopático do óleo essencial obtido de oriza sobre plantas...

SOUZA FILHO, A. P. da S.; VASCONCELOS, M. A. M. de; CUNHA, R. L.; ZOGHBI, M. das G. B.; FIGUEIRÊDO, F. J. C.; ALVES, S. de M.

2009 ; Disponível também on-line.

Data: 2009   |   Origem: OASIS br

Análise comparativa do potencial alelopático do extrato hidroalcoólico e do óle...

Souza Filho,A.P.S.; Guilhon,G.M.S.P.; Zoghbi,M.G.B.; Cunha,R.L.

A alelopatia é um importante mecanismo que influencia a estabilidade de agroecossistemas. A identificação desse caráter, em muitos casos, realiza-se via análise dos efeitos de extratos brutos polares. No presente trabalho, caracterizou-se a atividade alelopática do cipó-d'alho (Mansoa standleyi - Bignoniaceae), analisando-se, comparativamente, o extrato hidroalcoólico e o óleo essencial das folhas da planta, pr...

Data: 2009   |   Origem: OASIS br

Neogastropod phylogenetic relationships based on entire mitochondrial genomes

Cunha, R. L.; Grande, Cristina; Zardoya, R.

The Neogastropoda is a highly diversified group of predatory marine snails (Gastropoda: Caenogastropoda). Traditionally, its monophyly has been widely accepted based on several morphological synapomorphies mostly related with the digestive system. However, recent molecular phylogenetic studies challenged the monophyly of Neogastropoda due to the inclusion of representatives of other caenogastropod lineages (e.g...


The effects of sucrose on the mechanical properties of acid milk proteins-kappa...

Sabadini,E.; Hubinger,M. D.; Cunha,R. L.

Mechanical properties have been widely correlated with textural characteristics to determine the interactions during the process formation of dairy gel. These interactions are strongly affected by process conditions and system composition. In the present study, the rheological of acid-induced protein dairy gels with (2(7-3)) and without (2(6-2)) sucrose and subjected to small and large deformations were studied...

Data: 2006   |   Origem: OASIS br

Rheology of supersaturated sucrose solutions

Quintas, M.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M.; Cunha, R.L.

Sucrose solutions, with concentrations near or superior to saturation, present high potentialities for the candy and pastry industries. Creep measurements under small stresses were done to obtain the rheological properties of highly concentrated sucrose solutions, since such solutions could be in a metastable state and tend to crystallise. The viscosities of these solutions, from 70.0% to 85.2% (w/w), were dete...


Avaliação das propriedades físicas, químicas e sensorial de preferência de goia...

Sato,A. C. K.; Sanjinez-Argandoña,E. J.; Cunha,R. L.

Quatro marcas de goiabas em calda foram submetidas a análises físico-químicas, de cor e textura instrumentais e teste sensorial de preferência, a fim de avaliar as diferenças entre os produtos comerciais. As mesmas análises foram efetuadas em uma goiaba in natura madura, a fim de avaliar os possíveis efeitos do processamento na qualidade do produto. De maneira geral, observou-se grandes diferenças entre os prod...

Data: 2004   |   Origem: OASIS br

Mathematical modelling of viscosity near the glass transition: the random-walk ...

Quintas, M.; Brandão, T. R. S.; Silva, C. L. M.; Cunha, R. L.

The present work deals with the application of the random-walk model, proposed by Arkhipov and Bässler, to describe the viscosity dependence on temperature. Data obtained for sucrose solutions were used to assess the validity of the random-walk approach and the normality of the Density of Possible Metastable States (DPMS). Good results for the fitting of the proposed models were found for fragile liquids. Stron...


Caracterização química, reológica e aceitação sensorial do queijo petit suisse ...

VEIGA,P. G.; CUNHA,R. L.; VIOTTO,W. H.; PETENATE,A. J.

Seis amostras comerciais de queijo petit suisse foram coletadas em supermercados da cidade de Campinas e analisadas quanto à composição química, capacidade de retenção de água, propriedades reológicas e aceitação sensorial. Os produtos comerciais diferiram especialmente em relação ao tipo de hidrocolóide adicionado e na relação proteína/gordura. O produto B apresentou uma capacidade de retenção de água maior qu...

Data: 2000   |   Origem: OASIS br

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