Unravelling the genetic structure and phylogeographic patterns of deep-sea sharks is particularly challenging given the inherent difficulty in obtaining samples. The deep-sea shark Centroscymnus crepidater is a medium-sized benthopelagic species that exhibits a circumglobal distribution occurring both in the Atlantic and Indo-Pacific Oceans. Contrary to the wealth of phylogeographic studies focused on coastal s...
Este trabalho teve por objetivo caracterizar a atividade potencialmente alelopática de óleo essencial de pimenta-longa (Piper hispidinervium C. DC.). O óleo essencial foi obtido e preparado em concentrações de 0,25%, 0,5% e 1,0%, tendo como eluente o éter etílico, e avaliado sobre a germinação de sementes, desenvolvimento da radícula e do hipocótilo, de plantas daninhas que infestam área de pastagens cultivadas...
2009 ; Disponível também on-line.
A alelopatia é um importante mecanismo que influencia a estabilidade de agroecossistemas. A identificação desse caráter, em muitos casos, realiza-se via análise dos efeitos de extratos brutos polares. No presente trabalho, caracterizou-se a atividade alelopática do cipó-d'alho (Mansoa standleyi - Bignoniaceae), analisando-se, comparativamente, o extrato hidroalcoólico e o óleo essencial das folhas da planta, pr...
The Neogastropoda is a highly diversified group of predatory marine snails (Gastropoda: Caenogastropoda). Traditionally, its monophyly has been widely accepted based on several morphological synapomorphies mostly related with the digestive system. However, recent molecular phylogenetic studies challenged the monophyly of Neogastropoda due to the inclusion of representatives of other caenogastropod lineages (e.g...
Mechanical properties have been widely correlated with textural characteristics to determine the interactions during the process formation of dairy gel. These interactions are strongly affected by process conditions and system composition. In the present study, the rheological of acid-induced protein dairy gels with (2(7-3)) and without (2(6-2)) sucrose and subjected to small and large deformations were studied...
Sucrose solutions, with concentrations near or superior to saturation, present high potentialities for the candy and pastry industries. Creep measurements under small stresses were done to obtain the rheological properties of highly concentrated sucrose solutions, since such solutions could be in a metastable state and tend to crystallise. The viscosities of these solutions, from 70.0% to 85.2% (w/w), were dete...
Quatro marcas de goiabas em calda foram submetidas a análises físico-químicas, de cor e textura instrumentais e teste sensorial de preferência, a fim de avaliar as diferenças entre os produtos comerciais. As mesmas análises foram efetuadas em uma goiaba in natura madura, a fim de avaliar os possíveis efeitos do processamento na qualidade do produto. De maneira geral, observou-se grandes diferenças entre os prod...
The present work deals with the application of the random-walk model, proposed by Arkhipov and Bässler, to describe the viscosity dependence on temperature. Data obtained for sucrose solutions were used to assess the validity of the random-walk approach and the normality of the Density of Possible Metastable States (DPMS). Good results for the fitting of the proposed models were found for fragile liquids. Stron...
Seis amostras comerciais de queijo petit suisse foram coletadas em supermercados da cidade de Campinas e analisadas quanto à composição química, capacidade de retenção de água, propriedades reológicas e aceitação sensorial. Os produtos comerciais diferiram especialmente em relação ao tipo de hidrocolóide adicionado e na relação proteína/gordura. O produto B apresentou uma capacidade de retenção de água maior qu...
Financiadores do RCAAP | |||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |