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Bacterial cellulose : long-term biocompatibility studies

Pértile, Renata Aparecida Nedel; Moreira, Susana; Costa, Rui M. Gil da; Correia, Alexandra; Guardão, Luísa; Gartner, Fátima; Vilanova, Manuel

The bacterial cellulose (BC) secreted by G. xylinus is a network of pure cellulose nanofibers, which has high crystallinity, wettability and mechanical strength. These characteristics make BC an excellent material for tissue engineering constructs, noteworthy for artificial vascular grafts. In this work, the in vivo biocompatibility of BC membranes produced by two G. xylinus strains was analyzed through histolo...


In vivo biocompatibility and biodegradability of dextrin-based hydrogels

Moreira, Susana; Costa, Rui M. Gil da; Guardão, Luisa; Gartner, Fátima; Vilanova, Manuel; Gama, F. M.

The in vivo biocompatibility of dextrin hydrogels obtained by polymerization of dextrin-hydroxyethylmethacrylate (dextrin-HEMA) and dextrin-vinyl acrylate (dextrin-VA) are reported in this work. The histological analysis of subcutaneous implants of these hydrogels, featuring inflammatory and reabsorption events, were carried out over a 16-week period in mice. The dextrin-HEMA hydrogel was quickly and completely...


Frontocerebellar connectivity : climbing through the inferior olive

Ferreira, Eduardo Dias; Sousa, Nuno; Costa, Rui M.


Contribuição para a caracterização das águas interiores de superfície da ilha d...

Gonçalves, Vitor; Raposeiro, Pedro M.; Couto, Ana I.; Costa, Rui M.; Rocha, Rocha, Filipa; Wattiez, Xavier; Cammaerts, David; Azevedo, José M. N.

XII Expedição Científica do Departamento de Biologia - Pico 2005. ; Com o objectivo de proceder à sua caracterização hidromorfológica, físico-química e biológica visitaram-se, entre 7 e 14 de Junho de 2005, 24 lagoas situadas na ilha do Pico (Açores). Todas as lagoas foram fotografadas e geo-referenciadas. Neste relatório são apresentados os resultados relativos à hidromorfologia, aos parâmetros físico-químico...


Lagoas de São Miguel (Açores): caracterização, problemas e soluções

Costa, Rui M.; Couto, A. I. B.; Pacheco, Dina M.; Reis, A. R. N.; Valente, A. C. N.; Azevedo, José M. N.

XII congresso da Associação Espanhola de Limnologia/IV Congresso Ibérico de Limnologia, organizado pela Associação Espanhola de Limnologia, de 5 a 9 de Julho de 2004 no Porto, Portugal. ; A ilha de São Miguel é a maior ilha do arquipélago dos Açores, com aproximadamente 747 km2 de superfície. Nesta ilha existem mais de 30 lagoas e lagoeiros (Constância et al., 1997). Os maiores ecossistemas lacustres da ilha s...


Pesca em águas interiores na ilha de S. Miguel (Açores)

Couto, A. I. B.; Costa, Rui M.; Reis, A. R. N.; Valente, A. C. N.; Azevedo, José M. N.

XII congresso da Associação Espanhola de Limnologia/IV Congresso Ibérico de Limnologia, organizado pela Associação Espanhola de Limnologia, de 5 a 9 de Julho de 2004 no Porto, Portugal. ; A ilha de S. Miguel é dotada de lagoas e ribeiras abundantes em espécies piscícolas que levaram ao desenvolvimento da pesca desportiva. Todas as espécies existentes nas lagoas foram introduzidas por acção humana.


Biomanipulação nas lagoas das Sete Cidades e das Furnas (São Miguel, Açores)

Reis, A. R. N.; Costa, Rui M.; Pacheco, Dina M.; Couto, Ana I.; Valente, A. C. N.; Azevedo, José M. N.

XII congresso da Associação Espanhola de Limnologia/IV Congresso Ibérico de Limnologia, organizado pela Associação Espanhola de Limnologia, de 5 a 9 de Julho de 2004 no Porto, Portugal. ; A qualidade da água de um sistema lacustre de baixa profundidade não deve ser avaliada apenas segundo a concentração de nutrientes, uma vez que esses sistemas podem existir em dois estados alternativos: um de água transparent...


Analysis of the heat transfer coefficient during potato frying

Costa, Rui M.; Oliveira, Fernanda A. R.; Delaneya, Olivia; Gekas, Vassilis

The objective of this work was to study the dependence of the heat transfer coefficient (h) on the water loss rate of potato during frying. An indirect method was used where a metal piece with the same geometry of the potato pieces was placed on top of various potato samples at different frying times, and its temperature was recorded for 20–30 s. Another method consisted of direct recording of the temperature w...



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