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Influence of different processing parameters in physical and sensorial properti...

Correia, Paula; Vítor, André; Tenreiro, Marlene; Correia, Ana Cristina; Pinto, António; Barracosa, Paulo; Madanelo, João; Vacas, Marta; Guiné, Raquel

Introduction: Cheese is a classical dairy product, which is strongly judged by its appearance, flavour and texture. Processing parameters that could affect cheese structure play a dominant role upon the features exhibited by the final product. Serra da Estrela cheese is a DOP cheese manufactured from raw ewes’ milk and curdled with thistle flowers aqueous extract. The aim of this study was the evaluation of phy...


Effect of diferente thistle flowers as milk-clitting in Serra da Estrela cheese

Correia, Paula; Vítor, André; Tenreiro, Marlene; Correia, Paulo; Correia, Ana Cristina; Madanelo, João; Carvalho, Marta; Guiné, Raquel

Thistle flower (Cynara cardunculus) aqueous extracts, as rich source of milk-clotting peptidases, have been widely used for cheeses marketed under the Registry of the Protected Designation of Origin, as it is the case of Serra da Estrela cheese, manufactured from raw ewes ‘milk and without addition of any commercial starter culture. This work was aimed at studying the influence of six different ecotypes of th...


Desenvolvimento de produtos de uva passa a partir da uva de mesa da variedade C...

Almeida, Inês Cardoso; Guiné, Raquel de Pinho Ferreira, orient.; Gonçalves, Fernando Jorge Andrade, co-orient.

Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; A secagem das uvas é um excelente método de conservação que origina produtos com elevado valor nutritivo. As passas são um produto alimentar consumido mundialmente e com grande popularidade no que respeita aos seus benefícios para a saúde. Este trabalho teve como objetivos secar uvas de variedade Crimson e posteriormente fazer uma avaliação física, ...


Comparison of drying processes for the production of raisins from a seedless va...

Almeida, Inês; Guiné, Raquel; Gonçalves, Fernando; Correia, Ana Cristina

Drying is a very important preservation method that originates products with high nutritive value, among which the raisins, which are a very popular food product consumed worldwide. The objectives of the present work were to dry by different processes seedless grapes from variety Crimson, which is not traditionally used for the production of raisins. Furthermore, to compare the different methods...


Shape memory chitosan-based scaffolds for biomedical applications

Correia, Ana Cristina Oliveira

Dissertação de mestrado integrado em Engenharia Biomédica (área de especialização em Biomateriais, Reabilitação e Biomecânica) ; The searching for materials that display mechanical properties able to satisfy the specifications required by their implantation aroused a great interesting in the context of shape memory materials. Shape memory polymers (SMPs) offer novel materials-based devices to solving scientifi...


Vinagres comercializados em Portugal: avaliação da capacidade antioxidante e da...

Cruz, Miguel António Marcelino da; Jordão, António Manuel dos Santos Tomás, orient.; Gonçalves, Fernando Jorge Andrade, co-orient.

Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; Este estudo teve como principal objectivo efectuar uma caracterização antioxidante de vinagres comercializaados no mercado português. Foram estudadas 21 amostras de vinagres comerciais, das quais 7 foram de vinagres de vinho tinto, 2 de vinagres balsâmicos, 8 de vinagres de frutas e ainda uma amostra de vinagre de arroz. Para o efeito, recorreu-se a...


Desenvolvimento e ensaio de um secador convectivo para alimentos

Cruz, Ana Catarina Pinto Nunes; Guiné, Raquel, orient.; Gonçalves, João Carlos, co-orient.; Correia, Ana Cristina Correia, co-orient.

Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; A presente dissertação versa sobre a concepção e exploração de um secador convectivo de produtos alimentares. Partindo-se do invólucro exterior (secador), neste foi instalado o equipamento para promover o aquecimento e escoamento do ar interior. Para monitorizar e controlar o processo de secagem, procedeu-se à instrumentação da instalação para monit...


Efeito da secagem sobre as propriedades das cucurbitáceas

Henriques, Francisca Sofia de Sá Costa; Guiné, Raquel, orient.; Barroca, Maria João, co-orient.; Correia, Ana Cristina Correia, co-orient.

Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar ; O objectivo deste trabalho foi determinar as propriedades da abóbora (Cucurbita maxima Duchesne ex Lam.) e do pepino (Cucumis sativus L.) após secagem por convecção, secagem em túnel e liofilização. As amostras foram analisadas em termos de propriedades químicas (humidade, açúcares, vitamina C, cinzas, fibra bruta, compostos fenólicos e actividade a...


Food product development: whey cheese with pumpkin jam

Guiné, Raquel; Costa, Elisa; Santos, Sandra; Correia, Ana Cristina; Correia, Paula M. R.; Pato, Lúcia

In Portugal a popular desert is whey cheese with pumpkin jam. However, these two products are only sold separately. Having in mind that the production of a combination of these two would be potentially interesting for new food commercializing, studies were conducted on the development of this new food product. A sensorial evaluation and a consumer study were conducted to perceive how consumers accepted this new...


Efeito da secagem sobre as propriedades de maçãs da variedade Golden.

Cruz, Ana; Correia, Ana Cristina; Gonçalves, João C.; Guiné, Raquel

A secagem de frutas é um método de preservação bem conhecido, principalmente porque a remoção de água e a baixa actividade da água reduzem o risco de desenvolvimento microbiano. Além disso, os frutos secados podem ser armazenados e transportados a um custo relativamente baixo. No entanto, a remoção de água usando altas temperaturas e longos tempos de secagem pode provocar reduções importantes no valor nutritivo...


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